Libya'da çatışmalar şiddetlenirken BM Türkiye'yi eleştirdi

Libya Ulusal Ordusu, Türkiye destekli Ulusal Mutabakat Hükümeti güçlerinde 17 binden fazla Suriyeli cihatçının savaştığını açıklarken, Birleşmiş Milletler Libya Özel Temsilcilisi Stephanie Williams, Türkiye'yi ülkeyi yeni silahlar için 'deney alanı'na çevirmekle suçladı.

Dış Haberler

Libya Ulusal Ordusu sözcüsü Ahmed El Mismari, haftasonu bir açıklama yaparak Türkiye destekli Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) kuvvetlerinin, 17 binden fazla Suriyeli paralı askerin ülkeye gelmesinin ardından insan gücü açısından büyük bir destek aldığını açıkladı. 

Tarhuna’ya yönelik saldırılar sonuçsuz kaldı

Al-Masdar’ın haberine göre, söz konusu Suriyeli paralı askerlerin Ankara’nın UMH’ye verdiği sözler kapsamında Türkiye’den Trablus’a getirildiğini belirten Mismari, Libya Ulusal Ordusu’nun, Türkiye destekli güçlerin saldırılarını tekrar tekrar püskürterek stratejik Tarhuna şehrini ellerinde tutmayı başardıklarını belirtti. ‘‘Milisler Türk insansız hava araçlarının ve kara kuvvetlerinin de katıldığı kapsamlı bir harekât çerçevesinde yedi ayrı cepheden Tarhuna’ya saldırıya geçtiler. Ellerindeki bütün güçle saldırdılar, ama şehrin kenar mahallelerine bile yaklaşamadılar’’ diye konuştu. Tarhuna’nın şehri ele geçirmek isteyenlere ve askerî tedarik yollarını kesenlere karşı direneceğini söyleyen Mismari, milislerinin hedeflerinin farkında olduklarını ve gerekli hazırlığı yaptıklarını ileri sürdü. 

UMH Nisan ayının başında başlattığı karşı saldırı kapsamında kuzeybatı Libya’da 3 bin kilometrekareden daha geniş bir bölgeyi ele geçirdi. UMH’nin ilerleyişinde Türkiye’ye ait insansız hava araçlarının önemli bir rol oynadığı belirtilirken, Birleşmiş Milletler’den Türkiye’nin Libya’daki rolüne eleştiri geldi.

BM’den Türkiye’ye Libya eleştirisi

Birleşmiş Milletler Libya Özel Temsilcisi Stephanie Williams, Libya'da silah ambargosunun ciddi şekilde ihlal edildiğine dikkat çekerek, Kuzey Afrika ülkesinin son dönemde yeni silahlar için bir "deney alanına" dönüştüğünü söyledi.

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre, Williams, Alman haber ajansı DPA’ya verdiği demeçte, "Bölgede yangını körükleyenleri biliyoruz, bunlar öncelikle Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri" diye konuştu.

"Ülkeye her gün silah girişi tespit ediyoruz" diyen Williams, Ocak ayı ortasında Berlin’de yapılan Libya Konferansı’nda alınan kararlara rağmen, silah ambargosunun bazı ülkeler tarafından açıkça ihlal edildiğini belirtti.

Williams, Türkiye'den Mısrata ve Trablus’a gemiler geldiğini, buna ek olarak Birleşik Arap Emirlikleri'nden de yüzlerce kargo uçağı ulaştığını kaydetti.

Birleşik Arap Emirlikleri, Libya’nın doğusunun kontrolünü elinde bulunduran General Halife Hafter'i destekliyor. Hafter'e bağlı birlikler bir yıldan uzun süredir başkent Trablus’u ele geçirmeye çalışıyor. Türkiye ise Trablus'u elinde bulunduran Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne silah desteği sağlıyor. Ankara ile söz konusu hükümet arasında, 27 Kasım 2019 tarihinde "Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakatı" da imzalanmıştı.