İYİP'li Özdağ'dan 'HDP'yle ortak anayasa' açıklaması

İYİP İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ, 'İYİP’ten ihraç edilmesi gereken ben değil, bu anayasa taslağını hazırlayan genel başkan yardımcıları Nuri Okutan ve Ahmet Kamil Erozan’dır' dedi.

Haber Merkezi

İYİP İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ, basın toplantısı düzenledi.

Özdağ'ın açıklamalarının bir bölümü şöyle:

İYİ Parti Genel Başkanı Sayın Meral Akşener, 2018 genel seçimlerinden önce İYİ Parti’den iki kişiye talimat vererek divandan ve GİK’ten habersiz CHP, Saadet Partisi ve HDP’liler ile birlikte oturup 4 ay boyunca seçimlerin ikinci tura kalması durumunda açıklanacak bir anayasa hazırlatmıştır. Esasen CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, 2 Haziran 2018’de Cumhuriyet gazetesinde verdiği demeçte, Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu’nun başkanlığında Millet İttifakı üyesi İYİ Parti, CHP ve Saadet Partisi’nin Anayasa taslağının bittiğini açıklamış. Ancak sonradan öğreniyoruz ki masada HDP de varmış. İYİ Parti’nin iki kurucusundan birisi, divan üyesi ve İYİ Parti milletvekili olarak ben bundan tesadüfen haberdar oldum.

Size ve Türk kamuoyuna bu anayasa taslağı çalışmasından nasıl haberdar olduğumu açıklayayım. Divandan istifa ettikten sonra 28 Haziran 2019’da Odatv’de bir haber okudum. 4 muhalefet partisinin anayasa taslağından bahsediyordu. Odatv’den Barış Terkoğlu’nu aradım. “Böyle bir taslak yok, olsa haberim olurdu” dedim. “Haber bizim değil, Birgün gazetesinin” dedi. Haberi yazan muhabiri aradım. Kendisi bana Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu’nu kaynak olarak gösterdi. Bunun üzerine o günlerde İYİ Parti genel başkan yardımcısı olan Aytun Çıray’ı aradım. Aytun Çıray, “Böyle bir anayasa çalışmasından haberim yok, ama konuşayım” dedi. Sonra geri döndü. “Ahmet Kamil Erozan ile konuştum. Bizim parti adına o katılmış” dedi.

Bu konuşmayı takiben önce İbrahim Kaboğlu ile telefonda konuştum sonra TBMM’deki odasında buluştum. Kaboğlu’na sordum. “İYİ Parti CHP, Saadet Partisi ve HDP ile birlikte bir anayasa taslağı çalışmalarına katıldı mı?” “Evet, katıldı” cevabını verdi. Kulaklarıma inanamadım. Ben partiyi kim temsil etti diye sorduğumda “Önce Nuri Okutan katıldı. Sonra o hastalanınca Ahmet Erozan ile devam ettik” cevabını verince söylediklerine inandım. Gerçekten Nuri Okutan o dönemde hastalanmıştı. Bir CHP’li ortak mesai yapmamış ise Nuri Okutan’ın hastalandığını nereden bilecekti. Anayasa taslağını rica ettim. İkinci görüşmemizde Kaboğlu anayasa taslağını teslim etti.

Taslak mahrem bir yol haritası öngörüyor. Bir anayasa çalışması neden gizli yapılır? Sayın Akşener, kimden neyi gizliyorsunuz? Türk milletinden, İYİ Parti milletvekillerinden, İYİ Parti seçmeninden gizlediklerinizi bugün bütün Türk milleti ile paylaşacağım.

16. 2. 2018’de yazılan yol haritası şu şekildedir:

“ANAYASAL DEMOKRASİ ÇALIŞMASI YOL HARİTASI

1)İlk toplantı, 13 Ocak 2018 Cumartesi günü yapıldı.

2)Çalışma, mahremiyet ilkesine bağlı kalınarak yürütülecek.

3)Çalışmalar, iki haftada bir düzenli toplantılar yapılarak ilerletilecek.

4)Çalışmalar, uzmanlar+sivil toplum bileşenleri ve siyasal partiler arasında düzenli etkileşim yoluyla ilerletilecek.

5)Çalışmanın hedefi, anayasal kazanımlar, sorunlar ve çözüm yolları üzerine asgari müşterekler (ortak paydalar) oluşturmaktır.

6)Amaç, demokratik sürece katkı yoluyla hukuk devleti anayasası için temel ve çerçeve ilkeleri belirlemektir.

7)Çalışmaların yaklaşık üç aylık sürede tamamlanması öngörülmektedir.

8)Ortak ilkeler üzerinde mutabakat için, çalışma paydaşı olan partilerin ¾ çoğunluk ilkesi geçerlidir.

9)Ortak ilkeler “dört siyasi partinin liderinin katılımıyla gerçekleştirilecek bilimsel bir anayasa toplantısı vesilesiyle kamuoyu ile örtülü veya açık olarak paylaşılacaktır”.

10)Kamuoyu ile paylaşımın ardından, toplantı paydaşı siyasi partilere yakın sivil toplum örgütlerinin de girişim ve katılımıyla ülke genelinde bilgilendirme toplantıları yapılarak, halkın anayasa süreci konusundaki öneriler alınacaktır.”

13 Ocak 2018-7 Mayıs 2018 tarihleri arasında iki haftada bir yapılan düzenli toplantılarda hazırlanan anayasa taslağı seçimlerin ikinci tura kalması durumunda açıklanacakmış.

Sayın Akşener, “HDP ile masaya oturmak kabul edilebilir değil. İYİ Parti sizin babanızın çiftliği hiç değil. Böyle bir adımın Türkiye’nin yararına olacağına düşündüyseniz bunu herkesten gizli saklı yapamazsınız. Divanda görüşmeden ve sorumluluğu paylaşmadan İYİ Parti’yi HDP ile masaya oturtamazsınız, ancak bunu yaptınız.”

Buğra Kavuncu’nun temsil ettiği projeyi kamuoyu ile paylaşınca kamuoyunun bir kısmından bana yönelik olarak “Neden bu açıklamayı yaptın. Bu AKP’nin işine yarayacak” şeklinde bir tepki geldi. Bu tepkiyi gösteren ve göstermeyen kamuoyunun bilmesi gereken husus, İYİ Parti’den bazı yetkililerin şimdi de yine İYİ Parti yetkili kurullarının bilgisi dışında AKP ile yeni bir anayasa üzerinde çalıştığıdır. İYİ Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz, Ankara’da katıldığı değişik toplantılarda “6 aydan bu yana AKP Genel Başkan yardımcısı Ömer Çelik’in başkanlığında yeni bir anayasa komisyonu çalışmalara katıldığını” ifade etmektedir.

Meral Akşener, “TKP ile olur AKP ile olmaz” derken nasıl olur da İYİ Parti genel sekreteri İYİ Parti milletvekillerinin bilmediği görüşmelere katılır? İYİ Parti divanının, GİK’inin, milletvekillerinin haberi olmadan HDP ile anayasa yaptığınız gibi şimdi de hiçbir kurumsal onay almadan aynı şeyi AKP ile mi yapıyorsunuz? Bir siyasi parti seçmeni ve toplum önünde savunamayacağı bir şeyi neden gizli gizli yapar?