İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu'ndan 1 Mayıs çağrısı

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Sinan Ceviz, 1 Mayıs'a yaklaşırken içinden geçilen sürecin özgünlüğü de düşünülerek konfederasyonlara ortak ses çıkarabilmek için çeşitli platformları belirlemek üzere ortak hareket etme çağrısında bulundu.

Haber Merkezi

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu, konfederasyonlara 2020 1 Mayısı'na yaklaşırken ortak ses çıkarabilmek için, durumun özgünlüğü de düşünülerek çeşitli platformların belirlenmesi için ortak hareket etme çağrısında bulundu.

Platformun Dönem Sözcüsü Sinan Ceviz imzasıyla yapılan açıklamada, salgın döneminde uluslararası şirketler üretime devam vurgusu yaparken, milyonlarca işçi ve emekçinin yaşamının ise tehlikeye atıldığı belirtildi. Sağlık hizmetlerine ve doğanın korunmasına kaynak ayrılmamasının felaket yarattığının görüldüğü kaydedilen açıklamada, “Tüm dünyada sağlık emekçilerinin canla başla çalışırken yeterli koruyucu malzeme dahi bulmakta zorlandıklarına tanıklık ediyoruz. Savaşa, silahlanmaya bütçe ayıran ülkelerin sağlık sistemlerinin nasıl da bir balon olduğunu görüyoruz” dedi.

Türkiye’de de salgının yönetilmesi konusunda bilim insanlarının ve sendikaların önerilerinin dikkate alınmadığına vurgu yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Evde kalın” çağrısını her gün söylemeyi ihmal etmeyen iktidar yetkilileri, özellikle salgının yoğun olduğu kentlerde dahi işyerlerinin çalışmasını kısıtlamaya dönük adım atmamıştır. Genel bir karantina uygulansın çağrılarına ise iktidar ne yazık ki, 2 günlük ve sadece 2 saat önceden duyurulan bir yasakla yanıt vermiştir.”

Salgın sürecinde açıklanan ekonomi paketlerinin sermayedarları korurken, işçi ve emekçilerin ihtiyaçlarına yanıt vermekten uzak olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Uzaktan çalışma, kısa çalışma, telafi çalışma süresinin uzatılması gibi öneriler ve son olarak bir taslak olarak sunulan 3 aylık ücretsiz izin uygulanması gibi atılan ya da atılmak istenen öneriler, işçi ve emekçilerin taleplerinden çok uzak olmuştur. Hayatı her gün yeniden üreten işçi ve emekçilerin korunması ülkenin geleceğinin korunmasıdır. Sermaye gruplarının zararlarını tanzim eden uygulamalar yerine yarın tarımda, sanayide, sağlıkta hayatın etkili biçimde sürmesi için işçi ve emekçilerin korunması kollanması gerekir” dendi.

'Ücretli izin verilmeli'

Şu ana kadar onlarca işyerinde işçilerin salgına yakalandığı, hayatını kaybedenlerin ve hastalıkla mücadele edenlerin sayısının her geçen gün arttığı hatırlatılan açıklamada, “Bu yayılmanın engellenmesi ve daha büyük bir felakete dönüşmemesi için önerilerimiz dikkate alınmalıdır” denildi.

Salgının durdurulması için herkesin temel ihtiyaçlarının karşılandığı karantina uygulanması, herkese ulaşılabilir, nitelikli ve ücretsiz sağlık hizmeti sunulması ve yaygın test uygulanması gerektiği ifade edilen açıklamada, zorunlu çalışması gereken işyerleri dışında üretimin askıya alınarak tüm işçilere ücretli izin uygulanması gerektiği vurgulandı. Açıklamada çalışması zorunlu işyerlerinde ise çalışma süresinin kısaltılması ve kadrolu işçi sayısı artırılarak gerekli tedbirlerin alınması talebi yer aldı.

Ücretlerin asgari ücrete kadar olan kısmının vergiden muaf tutulması, temel tüketim malları ile sağlıkta işçi ve emekçilerden alınan vergilerin kaldırılması gerektiği belirtilen açıklamada "Bu salgın süreci içerisinde su, doğalgaz, elektrik ücretsiz olmalı. Tüm çalışanlar için kira ve gıda yardımı yapılmalıdır. İş Kanunu, olası pandemi durumlarına göre işçileri koruyucu maddelerle düzenlenmelidir. Covid-19, işyerlerinde iş kazası kapsamında değerlendirilmelidir" denildi.

'1 Mayıs tek başına bir miting alanında toplanmak değil, birlikte mücadeledir'

Taleplerin gerçekleşmesi için birlik olmanın, dayanışma içerisinde ortak mücadele etmenin hayati önemde olduğu belirtilen açıklamada, “Bu nedenle diyoruz ki, 1 Mayıs’ı selamlamaya hazırlandığımız şu günlerde 1 Mayıs’ı doğuran tarihimize bakarak işçi sınıfımızın hakları için yaptıklarını bir kez daha hatırlayalım ve birliğimizi büyütelim. Şimdi 1 Mayıs yaklaşırken tarihimize dönüp bakalım. Ve bilelim ki 1 Mayıs tek başına bir miting alanında toplanmak değildir, 1 Mayıs piknik yapmak da değildir. 1 Mayıs; işçi ve emekçilerin ortak talepleri için ortak ses çıkarması ve birlikte mücadele etmesidir. Fabrikada, tarlada, hastanede, her alanda 1 Mayıs birliktir, dayanışmadır” dendi.  

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu tarafından yapılan açıklamada konfederasyonlara 2020 1 Mayısı'na giderken ortak ses çıkarabilmek için içinden geçilen sürecin özgünlüğü de düşünülerek çeşitli platformların belirlenmesi için ortak hareket etme çağrısında bulunuldu.