Hong Kong yönetiminden ABD'nin yaptırım öngören tasarısına ret

Hong Kong yönetimi, ABD'nin Çin yanlısı şirket veya bireylere yönelik yaptırım uygulanmasını öngören yasa tasarısını reddettiğini açıkladı.

Dış Haberler

Hong Kong Özel İdari Bölgesi yönetimi, ABD'nin, Çin'in "tek ülke, iki sistem" prensibini benimseyen şirket veya bireylere yönelik yaptırım uygulanmasını öngören yasa tasarısını reddetti.

ABD Senatosu'ndan geçen "Hong Kong Özerklik Yasası"nın yürürlüğe girebilmesi için ABD Temsilciler Meclisi'nden de geçmesi ve ardından ABD Başkanı Donald Trump tarafından imzalanması gerekiyor.

Hong Kong yönetimi sözcüsü, söz konusu yasanın "kesinlikle kabul edilemez" olduğunu ve ABD ve Hong Kong arasındaki ilişkilere, gelecek ortak çıkarları riske atarak zarar vereceğini belirtti. Sözcü, yasanın içinde bulunan maddelerin "ciddi bir şekilde yanlış yönlendirici ve temelsiz" olduğunu sözlerine ekledi.

Sözcü, "ABD tarafına, finansal kurumların normal faaliyetlerine ve bu kurumların hizmet ettikleri çok sayıda müşteriye olumsuz etki edebilecek tedbirler uygulamaktan kaçınarak sorumlu davranma çağrısı yapıyoruz" diye konuştu.

Sözcü, Çin ve Hong Kong'la alakalı herhangi bir şeyin kendi içişleri olduğunu ve bu meselelere dışarıdan müdahale edilmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Sözcü, "Hong Kong halkı, anayasal çerçevede geniş hak ve özgürlüklere sahipler" diyerek bazı protestocuların avasına siyasi müdahale yapıldığı iddialarını yalanladı.

Sözcü, "Hong Kong'da isnan hakları ve özgürlükler, Hong Kong Temel İnsan Hakları Yasası ve diğer yasalar çerçevesinde tamamen koruma altındadır" dedi.

Çin Ulusal Halk Kongresi, ABD tehditlerine karşın 28 Mayıs tarihinde Hong Kong yönetimi için yeni ulusal güvenlik yasasını onaylamıştı. Söz konusu tasarı, ayrılıkçı ve yıkıcı siyasi faaliyetlerin yanı sıra dış müdahale ve terör faaliyetlerine yaptırım uygulanmasını öngörüyor.

Trump, tasarının geçmesinden bir gün sonra yaptığı açıklamada, Hong Kong'un "artık yeteri kadar özerk olmadığı" gerekçesiyle buraya özel muamele gösterilmeyeceğini söylemişti.