Hafter Libya doğusunda yönetimini ilan etti

Libya Ulusal Ordusu lideri Halife Hafter, ülkenin doğusunda kendi yönetimini resmen ilan ettiklerini açıkladı.

Dış Haberler

Libya Ulusal Ordusu lideri Halife Hafter, ordunun ülkenin doğusunda kontrol ettiği bölgelerde kendi yönetimini resmen ilan ettiğini duyurdu.

Hafter, dün televizyonda yayınlanan açıklamasında, "Genel Komutanlığın, oluşan ağır yüke, birçok yükümlülüğe ve sorumluluğun büyüklüğüne karşın halkın iradesine yanıt verdiğini ve halkın isteği doğrultusunda hareket edeceğimizi duyuruyoruz" diye konuştu.

Hafter, ülkenin doğusunda nasıl bir siyasi yapının olacağı konusunda bir açıklamada bulunmadı.

Hafter'in uzun süre fiili olarak yönettiği ülkenin doğu bölgelerinde resmi olarak yerel yönetimler bulunuyor.

Ülke yönetimi fiilen ikiye bölünmüş durumda

Libya yönetimi, Muammer Kaddafi'nin NATO müdahalesiyle düşürülmesinin ardından, Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ve Libya Ulusal Ordusu tarafından ikiye bölünmüş durumda.

Geçen yıldan bu yana Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin (UMH) bulunduğu Trablus'un güney bölgelerine giren ve kenti kuşatan Libya Ulusal Ordusu, bu ay bölgelerden bazılarını UMH destekli güçlere karşı kaybetmişti.

Hafter, geçen hafta yaptığı açıklamada, 2015 yılında kurulan ve üç kişilik Başkanlık Konseyi'nden oluşan Trablus merkezli UMH'nin artık meşruiyetini yitirdiğini savunmuştu.

UMH danışmanı Muhammed Ali Abdullah, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Hafter, dünyaya bir kez daha otoriter eğilimlerini gösterdi. Kendisi artık Libya'da siyasi çözüm ve demokrasi istemiyor" dedi. 

Birleşmiş Milletler'in tanıdığı UMH, uluslararası alanda Türkiye'nin desteğini alırken, Hafter, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Rusya tarafından destek görüyor.