Erivan Radyosu'nun Kürtçe arşivi erişime açıldı

1955 yılında Sovyetler Birliği Ermenistanı'nda yayın hayatına başlayan ve Kürtçe programlarıyla bilinen Erivan Radyosu'nun Kürtçe 900 kaydı derlenerek erişime açıldı. 

Haber Merkezi

1955 yılında Sovyetler Birliği Ermenistanı'nda yayın hayatına başlayan Kürtçe programlar ile bilinen Erivan Radyosu'nun Kürtçe 900 kaydı derlenerek erişime açıldı. 

"Guhdarên eziz dengê radyoya Erivanê, klamê cimeta Kurdan" (Aziz dinleyiciler Erivan'ın sesi radyosundan Kürt toplumunun şarkıları) anonsu ile hafızalarda kalan radyo, belli periyotlarda ve sadece 2 saat Kürtçe yayın yaparak çalışmalarına başlamıştı. Ermenistan Komünist Partisi'nin Kürt seksiyonu tarafından planlanan ve üretilen programlar ilgi ve beğeni görünce yayın sayısı ve saati arttırılmıştı. Birçok yöreden derlenen ezgiler, kayda alınan şarkılar aynı zamanda Sovyet Kürdologlarının alan araştırmalarının da derleme ve yayınlama çalışmalarının ürünü. 

Bugün Kürt kültürü ve müziğinin önemli bir arşivini derleyen bu kayıtlar sayesinde bir çok ezgiye ulaşılabiliyor. 

Sovyetler Birliği'nde üretilen bu çalışmalar, Kürt-Alman Kültür Enstitüsü (Deutsch-Kurdisches Kulturinstitut) tarafından başlatılan bir çalışmanın ardından dijital olarak arşivlenerek dinleyicilere ulaştırılıyor. Başta Youtube hesabı olmak üzere pekçok platformdan paylaşılan derlemeler sayesinde, Kürt kültür tarihinin Sovyetler kesitindeki önemli bir dönemi de dinleyicilerle buluşturulmuş oldu. 

Çalışmalar aynı zamanda hem nota, hem söz hem de kayıtlarından örneklerle kitap haline getiriliyor. Önümüzdeki yıllarda yayımlanması beklenen dört ciltlik çalışma ve 900 adet kayıt dinleyicilerin ve araştırmacıların kullanımına sunulacak. 

Bêmale Keko yorumuyla Lenin için bestelenmiş Navê Lenîn isimli eser: