ABD’de ırkçı cinayette katiller nihayet gözaltına alındı

ABD’de Afro Amerikalı Ahmaud Arbery’yi koşu yaptığı sırada öldüren eski polis memuru baba ile oğlu, cinayetten aylar sonra yeniden gözaltına alındı.

Haber Merkezi

ABD’nin Georgia eyaletinde 25 yaşındaki Afro Amerikalı Ahmaud Arbery’yi koşu yaptığı sırada öldüren eski polis memuru baba ile oğul, cinayet görüntülerinin ortaya çıkmasının ardından yeniden gözaltına alındı.

Arbery’nin katillerinin iki ay serbest gezmesi tepki çekerken tartışmalara katılan Atlanta Belediye Başkanı Bottoms, cinayetten Trump yönetiminin ırkçı saldırılara “açık çek veren” söyleminin sorumlu olduğunu söyledi.

ABD'nin Georgia eyaletinde evinin yakınında koşarak spor yapan Afro Amerikalı Ahmaud Arbery'nin (25) iki beyaz baba-oğul tarafından geçtiğimiz Şubat ayı sonunda vurulmasının ardından cinayetin görüntüleri geçen hafta ortaya çıkmıştı.

Arbery'nin hırsız olduğunu, meşru müdafaa için onu vurduklarını iddia edip serbest kalan eski polis memuru Gregory McMichael (64) ile oğlu Travis McMichael'ın (34) genci takip edip kasten hedef aldıklarını ortaya koyan cep telefonu kayıtları geçen hafta yayımlandı.

Bunun üzerine polis eskisi baba ile oğlu iki ay gecikmeli şekilde, “cinayet ve ağır fiili saldırı suçlamalarıyla” gözaltına alındı.

Sputnik’in aktardığına göre, Renkli İnsanların Gelişmesi İçin Ulusal Birlik'in (NAACP) Georgia kolu, 8 Mayıs'ta ilgili mahkemenin önünde protesto gösterisi düzenleyerek cinayeti ve örtbas çabasını protesto etti.

Koşu yaptığı sırada öldüren Ahmaud Arbery

'Bu kez adalet yerini bulsun' talebi

ABD'de genelde cezasız bırakılan, siyahların polis tarafından öldürülmesi zincirinde yeni bir halka oluşturan Ahmaud Arbery cinayetiyle ilgili Jay-Z, Alicia Keys, Meek Mill, Yo Gotti gibi müzisyenler eyalet valisi, adalet bakanı ve savcısına hitaben “bu kez adaletin yerini bulmasını” talep eden mektup yayımladı.  

Eyalet başkenti Atlanta'nın Belediye Başkanı Keisha Lance Bottoms ise cinayetten “Başkan Donald Trump ile yönetiminin söylemini sorumlu tutan” açıklamalar yaptı.

Videonun yarattığı öfke karşısında eyalet adalet bakanı “polisin olayı nasıl ele aldığını en başından inceleme” sözü verirken, Atlanta Belediye Başkanı da “görüntüler kamuoyunun tepkisini çekmeseydi iki beyaz erkeğin resmen suçlanmayacağını” belirtti. 

Arbery cinayetini “Trump yönetiminin söylemi” ve “en tepedeki liderlik yoksunluğuna” bağlayan Keisha Lance Bottoms, şöyle devam etti:

"Bu, Beyaz Saray'dan çeşitli şekillerde çıktığına tanık olduğumuz söylemle ilgili cebelleştiğimiz daha büyük sorunun parçası. Bence aksi takdirde 2020'de görmeyeceğimiz şeyleri ırkçı olmaya eğilimli pek çok kişinin aleni şekilde yapmasına açık çek veriliyor."