İktidarın bir anda Tekalifi Milliye kararlarını hatırlaması bağlam bakımından tuhaf ama önemli. Kısaca buna bağlam şaşması diyelim! Bağlam şaşması hepimiz için geçerlidir. Virüslü dönemde ayyuka çıkan sınıfsal görünüm virüs öncesinde de vardı; sonrasında olması istenmiyorsa bu döngünün değişmesi şart.

Bağlam şaşması!

Virüsün yaygınlaşması toplumsal düzeni nasıl etkiler? Bu meşru bir merak konusu. Elbette merak edilen sorunsalı doğru bağlam içine yerleştirmek önemli. Aksi halde bağlam şaşması olur.

Bu konu üzerine bazı saptamalar yapmaya başlamadan önce bağlam hakkında güncel bir konu üzerinden küçük ama önemli bir hatırlatma yapmanın anlamlı olacağı kanısındayız. İktidarın bir anda Tekalifi Milliye kararlarını hatırlaması bağlam bakımından tuhaf ama önemli: Tekalifi Milliye kararları alındığında ülke yabancı askerlerin işgali altındaydı, Ankara hükümeti Saltanat’a rağmen emperyalizme karşı ulusal kurtuluş mücadelesi veriyordu. Bugün ülke iktidarın bilgisi ve isteği hilafında işgal altında mı? Emperyalizme karşı bir mücadele mi veriliyor? Bağlam ne?

Kısaca buna bağlam şaşması diyelim!

Bağlam elbette çok önemli. Küresel düzlemde geçişken virüse zamanında, doğru yöntemle ve dayanışma içinde bütüncül önlem alınmadığı durumda söz konusu salgın üretici güçlerini etkilemekte ve bu da üretim ilişkilerini etkileyecektir. Bunu kavramak zor olmasa gerek.

Bugün itibarıyla Türkiye ve dünyanın büyük bölümünde yaşanan biçimiyle tablo şu: Virüs yaygınlaşırken imalat ve servis sektöründe emeğiyle geçinen işçi sınıfının çalışmaya devam etmesi isteniyor; orta sınıfa evde kal, kendini koru, sana bulaşmasın, sen başkasına bulaştırma deniyor; sermaye sahiplerine güçlü kalmaları için krediler açılıyor, yeni fırsatlara hazırlıklı olmaları telkin ediliyor ve buna uygun alınan kararlar hayata geçiriliyor.

Virüse karşı izlenen stratejinin sınıfsal görünümü bu.

Kapitalist sistemde başka türlüsünü beklemek tuhaf olurdu. Virüs yaygınlaşmadan önce de bağlam esas itibarıyla böyleydi, değişen şey, virüsün hepimizi korkutması!

Bağlam şaşması hepimiz için geçerlidir. Virüslü dönemde ayyuka çıkan sınıfsal görünüm virüs öncesinde de vardı; sonrasında olması istenmiyorsa bu döngünün değişmesi şart. Kapitalist sistem içinde bir çözüm aramak, bağlam şaşması yapmak anlamına gelir. Kapitalizme alternatif, sosyalist sistemi inşa etmek o kadar da zor değil. İmkansızlığından dem vuranlar, bir tür bağlam şaşması yapmak isteyenlerdir.