Zülfü Sezgin nefes alamaz hale nasıl geldi?

1500 işçinin Covid-19 teşhisiyle karantinaya alındıkları kampta çalışan Zülfü Sezgin ‘grip’ geçiştirmesiyle uygulanan yanlış tedavinin sonunda hastaneye kaldırıldı. İşte Sezgin’in yaşadıkları.

Patronların Ensesindeyiz

Rusya’da 1500 işçinin Covid-19 teşhisiyle karantinaya alındıkları kampta Türkiyeli Yamata Yatırım şirketi bünyesinde çalışan işçiler kalıyor. İşçilerin de yarısına yakını Türkiye vatandaşı. Hastaneye kaldırılan ve yoğun bakımda olan 17 Türkiye vatandaşı var. Bunlardan biri Zülfü Sezgin. Sezgin’in yaşadıklarını Türkiye’deki kardeşi PE ağına anlatmış.

Yamata Yatırım şantiyesinde Covid-19 testi yapılması ancak hastalık kampı tamamen sardıktan sonra mümkün oldu. Hastalanan işçilerden Zülfü Sezgin'in hastaneye sevk edilmesi içinse nefes alamaz hale gelmesi beklendi.

Kardeşinin durumdan haberi, Zülfü Sezgin nefes alamaz halde koğuşunda yatarken olmuş. Önce şirket merkez ofisindeki yetkililerle görüştüğünü, şirket yekililerinin vurdum duymaz davrandığını söylüyor. ‘Kamp alanında doktorlarımız var ilgileniyorlar gerek görülürse hastaneye götürülebilir’ denmiş. Oysa o gün kardeşi Zülfü ile telefonda bile konuşamıyormuş çünkü Zülfü nefes alamıyormuş. Böyle bir durumla karşılaşınca Zülfü’nün kardeşi bu defa sağlık bakanlığı ve dış işleri bakanlığı ile temasa geçmiş ve biraz da ortalığı ayağa kaldırarak kardeşi hakkında bilgi istemiş. 

Bu girişimler sonrasında Zülfü Sezgin hastaneye sevk edilmiş ve hemen yoğun bakıma alınarak solunum cihazına bağlanmış. Yaklaşık 10 gündür yoğun bakımda olan Zülfü Sezgin’in kardeşi ülkeye getirilmesi için resmi girişim başlatmış. Bu resmi girişim gelinen 10 günün sonunda ilgili prosedürlerin ve imzaların tamamlanması aşamasını ancak geçebilmiş. Zülfü Sezgin’in kardeşi resmi sürecin de kendileri için oldukça zor geçtiğini, saat saat işlemleri kendilerinin takip etmek durumunda kaldığını, konuyla ilgili koordinasyon merkezinin yetkilisine çoğu zaman ulaşamadıklarını, imza atması için beklenen bürokratların hafta tatillerinin bitmesini beklemek durumunda kaldıklarını anlatıyor. 

Yani İsviçre’den 2-3 saatte gelen vatandaş gibi işlememiş Zülfü için resmi işlemler. Çünkü o bir emekçi.

Zülfü Sezgin'in ailesi anlatıyor

Zülfü Sezgin’in geçindirmek için gurbetçilik yaptığı bir ailesi var Türkiye’de. Patronların Ensesindeyiz Ağı yetkilileri bu konuda şunları söyledi:

Zülfü Sezgin’in eşiyle de Patronları Ensesindeyiz Ağı’nın Mersin ayağı aracılığla iletişime geçtik. Mersin’de yaşayan aile ile bir röportaj yaptık. Ağımızın Mersin’deki ayağıyla hem yaşadıkları süreci öğrendik ve seslerini duyurmalarına katkı sağladık, hem de Mersin’deki psikolog yoldaşlarımızın destekleriyle biraz olsun sorunlarını paylaşmış olduk. Yayınlanan röportajda da görüleceği üzere Zülfü Sezgin’in bugün yoğun bakımda yaşam savaşı vermesinin tek sorumlusu Yamata Yatırım’dır. Covid-19 testi yaptırmayarak, Covid-19 hastasına ibuprofen tedavisi uygulayarak, nefes alamayacak duruma gelene kadar hastaneye sevk etmeyerek bir suç işlenmiştir. Bu suçun baş sorumlusu Yamata patronlarıdır. Çünkü onlar çalışanın hayatını değil ceplerine girecek parayı düşünmektedirler. Ancak suçlular patronlardan ibaret değildir. Patronun gözüne girmek uğruna sorumluluklarını yerine getirmeyen şirket yetkilileri ve meslek ahlakının gereğini aldığı para uğruna görmezden gelen şantiye doktorları da suçludur.