Yaşam alanına 500 metre mesafeye siyanürlü atık barajı kuruyorlar!

AKP’nin kayyum atayarak yönetimine aldığı Koza Maden, Eskişehir’de yerleşim yerine 500 metre mesafeye ikinci siyanürlü atık barajını inşa edecek. Bölge halkının tepki gösterdiği projeyi soL’a değerlendiren Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği Başkanı Sadık Yurtman, projeye ÇED olumlu raporu verilmesine tepki gösterdi, mücadelelerinin süreceğini söyledi.

Haber Merkezi

Bir dönem Cemaat’in en önemli işletmelerinden olan ve AKP tarafından da desteklenen Koza Maden’e Cemaat'le yaşanan kavga sonrası Ekim 2015'de kayyum atanmış, şirket TMSF’nin denetimine girmişti.

Kayyum öncesinde de halk ve çevre düşmanı faaliyetlerle anılan şirket, yönetiminin el değiştirmesi sonrasında da çalışmalarına kaldığı yerden devam ediyor.

'ÇED olumlu' raporu çıkarıldı

Eskişehir'in Sivrihisar İlçesi’nde şirkete ait altın işletmeleri yeni bir siyanürlü atık barajı yapacak. Projeye ilişkin salgın günleri de fırsata çevrilerek “ÇED olumlu” raporu çıkarılırken, alınan karar bölge halkının tepkisini çekti.

Söz konusu atık barajının yapımına da başlanırken, Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği Başkanı Sadık Yurtman, konuya ilişkin soL’a açıklamalarda bulundu.

426 köylü itiraz dilekçesi verdi, dikkate alınmadı

426 köylünün imzasıyla dernek olarak söz konusu projeye itiraz dilekçelerini İl Çevre Müdürlüğü’ne verdiklerini dile getiren Sadık Yurtman, ancak bu dilekçenin dikkate alınmadan apar topar ÇED olumlu raporu verildiğini dile getirdi.

'Mahalleye 500 metre mesafede atık barajı yapıyorlar'

Söz konusu ÇED raporunda projenin ilçe merkezine iki kilometre uzaklıkta olduğunun söylendiğini belirten Yurtman, “Buna karşın proje Kaymaz Mahallesi’ne 500 metre mesafede” dedi.

Dolayısıyla projenin halk sağlığı açısından büyük tehlike içerdiğine dikkat çeken Yurtman, bunun dışında tarım ve hayvancılığın da zarar göreceği, bölge halkının geçim kaynaklarının ortadan kalkacağını, sağlığının tehlikeye atılacağını ifade etti.

'Mücadelemiz sürecek'

Çevre halkının bir bölümünün söz konusu işletmede çalıştığı, yapılacak atık barajı projesine karşı çıkanların işten atılma tehlikesi altında olduğunu aktaran Yurtman, bundan sonra da projeye karşı mücadelelerinin süreceğini, mahkeme aşamasında projeyi durdurmaya çalışacaklarını dile getirdi.