Yandaşlar ‘emekli maaşı’ haberi yaparsa: 5 milyondan fazla kişiyi unuttular…

Hürriyet gazetesinin 'emekli maaşına temmuz ayında yapılacak zammı kuruşu kuruşuna hesapladık' haberine göre, Türkiye'de emekli maaşı 10 bin lira ile iki bin 700 lira arasında değişiyor. Söz konusu ‘zam’ haberini soL’a değerlendiren DİSK Emekli-Sen Genel Başkanı Cengiz Yavuz, ‘Asgari ücretin altında maaş alan 5 milyondan fazla emekli ne oldu?’ diye sordu.

Haber Merkezi

Milyonlarca emeklinin asgari ücretin altında maaş aldığı Türkiye’de, yandaş basının “emekliye zam müjdesi” haberlerinin ardı arkası kesilmiyor.

Yandaşların artık alay konusu olan zam haberlerine son olarak Hürriyet gazetesinin “İşte emeklilerin zamlı temmuz maaşı! Noyan Doğan kuruş kuruş hesapladı…” haberi eklendi.

“Toplu sözleşmeden kaynaklı yüzde 4 zammın üzerine ocak-mayıs enflasyonuna göre yüzde 0.57’lik enflasyon farkı eklenerek temmuz zamlı maaşlar hesaplanmıştır” denilen haberde, zamlı emekli maaşları listesi 10 bin liradan başlarken, 2700 lirada son buluyor.

Haberi okuyan ve temmuz maaşını öğrenmek isteyen milyonlarca emekli, kendi maaşlarına yapılacak “zammı” öğrenemedi.

'Bu hesaplama yöntemi sağlıklı değil'

Türkiye’de milyonlarca emekli, asgari ücret olan iki bin 324 liranın altında maaş alırken, Hürriyet’in haberi 10 bin liradan başlatıp iki bin 700’de tamamlaması tepki çekti.

Konuya ilişkin soL’a açıklamada bulunan DİSK Emekli-Sen Genel Başkanı Cengiz Yavuz, öncelikle emekli maaşı hesaplama yöntemenin sağlıklı olmadığını dile getirirken, “Öncelikle son enflasyon rakamlarının açıklanması gerekiyor. Oran ondan sonra belli olacak. Zam oranın 5, 5.5 olacağı belirtiliyor. Kimileri ise hedeflenen enflasyonla zam oranın belirleneceğini, bunun da 4,75’e denk geleceğini söylüyor. Dediğim gibi, öncelikle son rakamlara bakmak gerekiyor” ifadesini kullandı.

1500 lira alan emeklilere yansımayacak

Haberde emekli maaşının 10 bin liradan başlatılmasını değerlendiren Yavuz, “Bu miktarda emekli maaşı alanlar toplam emekli sayısı düşünüldüğünde bir elin parmaklarını geçmez. Emeklilerin yüzde 90’ı asgari ücret seviyesinde maaş alıyor. Üstelik daha önce inkar ediliyordu, 1500 liranın altındaki emekli maaşı olmadığı söyleniyordu. Salgın sürecinde en düşük maaşı 1500 liraya çektiler ama bu kök ücrete yansıyan bir artış değil. Var olan maaş ile 1500 lira arasındaki fark Hazine’den karşılanıyor, yani kök ücretin 1500 liraya ne zaman çıkacağı da belli deği, o zamana kadar da yeni zam alamayacaklar” dedi.

'Milyonların olmadığı listeyle karşı karşıyayız'


“Hürriyet 2700 lirada noktalamış emekliye zam haberini, bu da oldukça ilginç” diyen Yavuz, “13 milyon emeklinin en az 5 milyonu asgari ücretin altında maaş alıyor. 2700’de bitince milyonlarca emekli liste dışı kalıyor demek. Milyonların olmadığı bir zam listesi haberiyle karşı karşıyayız” ifadesini kullandı.

'Yapılan 'zam' salgın kayıplarını bile telafi etmiyor'

Yapılacak olası zammı da değerlendiren Yavuz, “Emeklilere verileceği söylenen zam salgın günlerindeki kayıpları dahi telafi edecek miktarda değil. Ortada ‘zam’ diye değerlendirebileceğimiz artış olmayacak. Yine sefalet ücreti dayatılacak” diye konuştu.