Vietnam’da Covid-19 normalleşmesi: Bugüne kadar toplam 312 vaka, 0 ölüm

Vietnam'da 15 Mayıs itibariyle gece kulüpleri ve karaoke salonları hariç tüm işletmeler yeniden faaliyete başladı. Ülkede bugüne kadar koronavirüs nedeniyle yaşamını yitiren kimse bulunmuyor.

dış haberler

Vietnam'da hayat normale döndü. Ülkede 15 Mayıs tarihli Sağlık Bakanlığı açıklamasına göre, bugüne kadar toplam 312 vaka olduğu, bununla birlikte Covid-19 hastası olan 260 kişinin iyileştiği ve hastanelerden taburcu edildiği açıklandı. Ülkede bugüne kadar koronavirüs nedeniyle yaşamını yitiren kimse bulunmuyor. Ülke nüfusu ise 94,5 milyon.

Ülkenin salgını kontrollü bir şekilde atlatmasının nedenlerinin başında salgın sürecine erken müdahale edilmesi  geliyor.  Başbakan Nguyen Xuan Phuc, 1 Şubat’ta virüsü ‘‘çok hızlı bir şekilde bulaşabilen ve yüksek ölüm oranlarıyla yayılabilen’’ A tipi bulaşıcı hastalık kategorisine alan 17.QD-TTG sayılı kararı imzalamıştı. Dünyada pek çok ülkede Covid-19’un bu denli bulaşıcı ve cidddiye alınması gereken bir virüs olduğunun anlaşılması çok daha geç tarihlerde gerçekleşmişti. ABD’de ise olağanüstü hâl kararı 13 Mart’ta ilan edildi ve o tarifte ülkenin 42 eyaletinden en az bin 920 vaka bildirilmişti.

DSÖ de Vietnam hükumetinin bu acil salgın durumuyla ilgili hızla harekete geçmesinin krizi erken aşamada ele almak adına oldukça önemli olduğu yorumunu yapıyor.

Bugüne kadar 275 bin adet test yapılmış olan Vietnam’da tamamen normal yaşantıya geçilmiş durumda. 1 Mayıs’ta Ha Long Bay ve Bai Tu Long isminde iki körfezde yeniden turizm faaliyetleri başlatıldı. Ülke genelinde 4 Mayıs’tan itibaren kadameli olarak okullar açılmaya başlandı. 6 Mayıs’ta uçak, otobüs, taksi, gemi yolculuklarıyla ilgili alınan sosyal uzaklaştırma kuralları gevşetildi. 15 Mayıs itibariyle de gece kulüpleri ve karaoke salonları dışında tüm hizmetler yeniden faaliyete başladı. Pek çok ilde halk plajları yeniden açıldı.

IMF ülkeyle ilgili ekonomik büyümenin pandemi nedeniyle 2020 yılı içinde yüzde 2,7’ye gerileyebileceği ancak 2021’de yüzde 7’ye kadar yükselebileceği değerlendirmesinde bulundu.

Ülkede ilaç idaresi ise 16 Nisan’dan bu yana askıya alınan ve salgın sırasında evde kullanılmak üzere ayrılmış ve bekletilmekte olan 37 ilaç ürününün ihracatına devam etme kararı aldı. Aynı zamanda ülkede yerel olarak yapılmış bir Covid-19 test kiti bulunuyor ve bu kit DSÖ tarafından onaylanmış durumda.

Dünya genelinde salgına ilişkin normalleşme söylemleri belirsizliğini korumaya devam ederken, alınan kararlara bakıldığında Vietnam gerçek verilere dayalı bir normalleşme örneği sergiliyor.