Venezuela'da hükümet ile muhalefet arasında görüşme iddiası

Covid-19 salgını ve ABD'nin yaptırımlarıyla mücadele eden Venezuela'da hükümet ile muhalefet arasında gizli görüşmelerin yürütüldüğü iddia edildi.

Dış Haberler

ABD merkezli haber ajansı Reuters, Venezuela’da Maduro’nun liderliğindeki Birleşik Sosyalist Parti ile Guaido’nın liderliğindeki muhalefet arasında gizli müzakerelerin yürütülmekte olduğunu ileri sürdü.

Reuters görüşmelerin ne zaman başladığını nerede ve nasıl sürdürüldüğünü tespit edilemediğini belirtirken, her iki taraftan yedi ayrı kaynağın görüşmeleri doğruladığını bildirdi. Ajansa konuşan kaynaklar her iki liderin de salgının sonuçlarıyla mücadele için birbiriyle rekabet halinde olduklarını ve salgının diğer tarafı siyaseten zayıflatacağına inandıklarını söylediler.

Guaido haberi yalanladı, ABD doğruladı

Venezuela Enformasyon Bakanlığı ve Guaido’nun basın ekibi konuyla ilgili sorulara cevap vermezken, Guaido Reuters’ın haberinin gerçeği yansıtmadığı belirterek Twitter hesabından ‘‘demokratik alternatif davasında birlik içinde ve Venezuela’yı kurtarabilecek olası tek bir anlaşma var: İhtiyaç duyduğumuz uluslararası yardıma erişebilecek Miraflores’deki uyuşturucu kaçakçılarının olmadığı bir Ulusal Acil Durum Hükümeti’nin kurulması’’ şeklinde son derece sert bir açıklamada bulundu.

Sık sık diyalog kurmaya istekli olduğu belirten Maduro ise geçtiğimiz hafta sonu yayınlanan bir televizyon programında, diyaloğa, birbirlerini anlamaya ve koronavirüsle ilgilenmek için insani bir anlaşmaya hazır olduklarını belirtirken, herhangi bir somut görüşmeye atıfta bulunmadı.

ABD Dışişleri Bakanlığı ise muhalefetin temsilcileri ile hükümet yetkilileri arasındaki görüşmeleri doğrularken, Washington’da bir yetkili ‘‘özellikle ABD’nin geçiş planını açıklamasından bu yana, rejimden insanlarla muhalefet arasında pek çok özel görüşme yapılıyor, ama henüz herhangi bir siyasi müzakere gerçekleşmedi’’ diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Mart ayında, Sosyalist Parti üyelerinin Maduro’nun olmadığı bir geçiş hükümetini kabul etmeleri halinde bazı yaptırımları kaldırmayı önermiş, Guaido tarafından desteklenen plan Venezuela hükümeti tarafından reddedilmişti.