Varlık Fonu ve Kartal İmam Hatip lisesine emanet edilen bir kurum: THY 87 yaşında…

Bundan 87 yıl önce kurulan ve ilk uçuşlarına başlayan Türk Hava Yolları, AKP iktidarında önce özelleştirme haberlerine konu oldu, daha sonra hisselerinin büyük bölümü Varlık Fonu’na devredildi. THY’nin yönetimi ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın Kartal İmam Hatip’ten arkadaşlarına devredildi.

Haber Merkezi

Dünyanın en büyük havayolu işletmelerinden biri olan Türk Hava Yolları’nın hikâyesi, Türkiye’nin dönüşüm hikâyesine oldukça benzer...

Cumhuriyet’in 10. yılında kurulan THY, ilk uluslararası seferini 12 Şubat 1947 tarihinde Atina'ya yapacaktı.

1956’ya gelindiğinde kamuya ait bir anonim ortaklık olarak faaliyet göstermeye başlayan THY, 1984 yılında alınan bir kararla Kamu İktisadi Teşebbüsü statüsüne geçecekti.

1990’lı yıllardan bu yana özelleştirme kapsamına alınan kurum, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na devredildi.

AKP iktidarında Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından hisselerinin “halka arz” işlemleri yapılan kurumun elde kalan yüzde 49’luk hissesi, 2017 yılında AKP tarafından Varlık Fonu’na devredildi.

Şu anda THY'nin yüzde 49,12 hissesi Varlık Fonu’nun elinde bulunurken, yüzde 50,88 hisse ise “halka” açık.

THY Kartal İmam Hatip’e emanet

AKP iktidarında kurumun özelleştirilmesi çalışmalarında gelinen bu noktanın dışında, THY’nin yönetiminde de oldukça dikkat çeken adımlar atıldı.

Kurum Bilal Erdoğan’ın arkadaşlarının çiftliğine çevrilirken, şu anda THY yönetiminde 80’den fazla Kartal İmam Hatip mezunu bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir dönem danışmanlığını da yapan Mehmet İlker Aycı’nın başlattığı dönüşüm adımları sonrası THY içindeki AKP kadrolaşması yeni bir boyuta taşınırken, kurumda yapılan büyük tasfiyelerin ardından boşalan koltuklara Bilal Erdoğan’ın sıra arkadaşları yerleştirildi.

Bilal’in dönem arkadaşları Arda Ermut Yönetim Kurulu üyeliği, Abdülkerim Çay ve Ahmet Olmuştur ise Genel Müdür Yardımcılığı görevinde bulunurken, şu anda THY’nin çeşitli yönetim kademelerinde görev yapan Kartal İmam Hatip mezunlarının sayısı 80’i aşmış durumda.

Kuruma son Kartal İmam Hatip mezunu ataması Ocak 2020’de gerçekleşirken, okuldan 2004 yılında mezun olan Melih Ecertaş, THY yönetim kuruluna dahil olmuştu.

Ecertaş 6 yıl AKP Gençlik Kolları'nda görev alırken aynı zamanda Bilal Erdoğan’ın Türkiye Gençlik Vakfı'nda (TÜGVA) yönetici olarak yer almıştı.

Kurum sürekli zarara uğratılıyor, emekçiler sömürülüyor

Yaptığı astronomik reklam anlaşmalarıyla gündem olan THY,  2019 yılının ilk 6 ayını 1,12 milyar TL zararla kapatmıştı.

Geçtiğimiz yıllarda THY emekçilerinin sendikal haklarına saldıran kurum, salgın günlerinde de faturayı yine emekçilere çıkardı.

Kısa çalışma ödeneğine geçen kurum, birçok işçiyi ise ücretsiz izne çıkardı.