Vakıfbank da Varlık Fonu'nun oldu: Sermaye artırımı kararı

Türkiye Varlık Fonu'nun dün kamu bankalarının sermayelerinin artırılmasına ilişkin açıklama yapmasının ardından VakıfBank, sermayesini, nakit sermaye artırımı yoluyla toplam satış hasılatı 7 milyar TL olacak şekilde artırmaya karar verdi.

Haber Merkezi

VakıfBank'ın Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yer alana açıklamasına göre, banka yönetim kurulu bugün yaptığı toplantıda banka sermayesinin artırılmasına karar verdi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bankamızın kayıtlı sermaye tavanı içerisinde kalmak kaydıyla, 2,5 milyar TL olan çıkarılmış sermayesinin, mevcut pay sahiplerinin rüçhan hakları tamamen kısıtlanarak, tahsisli ve nakden toplamda 7 milyar TL toplam satış hasılatı elde edilecek şekilde Borsa Istanbul AŞ'nin Toptan Alış Satış İşlemlerine ilişkin prosedürü çerçevesinde belirlenecek pay satış fiyatına göre hesaplanacak nominal sermaye tutarı kadar nakit sermaye artırımı yoluyla artırılması, nakit olarak artırılacak sermayeyi temsil edecek her biri 0,01 TL (Bir kuruş) nominal değerli payların tamamının D grubu nama yazılı ve Borsa İstanbul AŞ nezdinde işlem gören nitelikte olmasına karar verildi."

İşbu sermaye artırımı nedeniyle ihraç edilecek payların tamamının, Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) ilgili mevzuatı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) ilgili mevzuatı ve Borsa İstanbul'un toptan alış satış işlemlerine ilişkin prosedürü çerçevesinde, halka arz edilmeksizin tahsisli satış yöntemi ile Türkiye Varlık Fonu'na Borsa Istanbul'un toptan alış ve satış işlemi yoluyla satılmasına karar verildiği aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"SPK ve BDDK başvurularının yapılması, işbu sermaye artırımı nedeniyle ihraç edilecek her biri 0,01-TL nominal değerli payların satış fiyatının, nominal değerden düşük olmayacak şekilde Borsa İstanbul Toptan Alış Satış İşlemlerine İlişkin Prosedür çerçevesinde belirlenmesi ve bu doğrultuda artırılacak çıkarılmış sermaye tutarının tayin edilmesi, tahsisli sermaye artırım işlemleri kapsamında Vakıf Yatırım Menkul Değerler AŞ'nin aracı kurum olarak belirlenmesi ve Vakıf Yatırım Menkul Değerler AŞ ile sözleşme yapılması,Tahsisli sermaye artırımı kapsamında düzenlenecek ihraç belgesinin onaylanması için SPK'ya başvurulması, ihraç belgesinin SPK tarafından onaylanmasını takiben, Borsa İstanbul'a başvuruda bulunulması ve borsa onayını takiben Borsa Istanbul pay piyasasında toptan alış satış işlemi yolu ile satılmasına, BDDK ve SPK'ya gerekli başvuruların yapılması, işlemle ilgili oluşabilecek hukuk, denetçi, SPK kurul kayıt ücreti, MKK ile ilgili ücretler ve diğer sair masraflar kapsamında tediyelerde bulunulabilmesine karar verildi."

Banka genel müdürlüğü yetkilendirildi

Açıklamada, sermaye artırım işlemlerinin gerçekleştirilmesi için SPK, Borsa İstanbul, T.C. Ticaret Bakanlığı, BDDK, Merkezi Kayıt Kuruluşu AŞ, İstanbul Takas ve Saklama Bankası AŞ, Ticaret Sicil Müdürlüğü, noterler ve diğer tüm kamu ile özel kurum ve kuruluşlar nezdinde yapılması gerekli her türlü başvurunun yapılması ve diğer gerekli işlemler için banka genel müdürlüğünün yetkilendirildiği bildirildi.

VakıfBank Varlık Fonu'na devrediliyor

Dün Türkiye Varlık Fonu’ndan yapılan bir açıklamayla Varlık Fonu portföyünde yer alan Ziraat, Halk ve 4 Aralık 2019 günü CB Kararıyla çoğunluk hisseleri Hazineye devredilen Vakıfbank’ın çekirdek sermayelerinin 21 milyar lira artırılması için gerekli çalışmaların başlatıldığı belirtildi. 

Açıklamada; “TVF’nin Vakıfbank’ta da hissedar olacağı bu işlemle birlikte üç banka arasındaki koordinasyon ve sinerji daha da güçlenmiş olacaktır” deniliyor.

Açıklamadan, Vakıfbank’ın, daha Hazine ve Maliye Bakanlığı’na devredilmeden çok önce, Nisan/2019’dan beri Varlık Fonuna devredilmesi için fırsat kollandığı anlaşılıyor. Fon açıklamasında şöyle yazıyor; “ TVF olarak Nisan 2019’da yaptığımız açıklamada, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Yeni Ekonomi Programı çerçevesinde ve TVF’nin finansal piyasalarda istikrar ve derinliği destekleme misyonu doğrultusunda kamu bankalarına toplam 3,7 milyar Euro ilave ana sermaye desteği sağlanması konusunda üslendiğimiz görevi duyurmuştuk…”

Cumhurbaşkanlığı Kararıyla Hazine'ye devredilmişti

Vakıfbank, sanıldığının tersine bir kamu bankası değildi. Osmanlı’dan devredilen mazbut vakıfların gelir ve giderlerinin yönetilmesi amacıyla kurulmuştu ve en büyük pay Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne aitti. 

4 Aralık günü Resmi Gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararıyla %58,6 oranındaki (A) ve (B) hisselerinin tamamı Hazine ve Maliye Bakanlığına devredilmiş, böylelikle kamu bankası statüsü kazandırılmıştı. Bu işlem, mazbut vakıfların varlığına el konulması anlamına geliyordu.

Devredildiği tarihte Bankanın Katarlılara satılacağı söylentileri çıkmış ancak yalanlanmıştı.
Banka Katarlılara satılmadı ama Hazine ve Maliye Bakanlığında da çok kalmadı: geçtiğimiz hafta yayımlanan bir CB kararıyla Bankanın bireysel emeklilik ve sigorta şirketleri Varlık Fonuna devredilmişti. Dün yayımlanan TVF açıklamasıyla Bankanın da Fona devredileceği anlaşılıyor.

Sermaye artırılması için öngörülen 21 milyar liranın bankalar arasındaki dağılımına ilişkin bilgi verilmediği için Varlık Fonunun Vakıfbank’ın ne kadarına sahip olacağı bilinmiyor.

Sermaye artışı için gereken para DİBS’nden sağlanacak

Sermaye artırılması için gereken para  Devlet İç Borçlanma Senetleri kullanılıyor. Varlık Fonunun açıklamasında; “sermaye artırılmasının finansmanı Hazine ve Maliye Bakanlığınca ikrazen ihraç edilen Devlet İç Borçlanma senetlerinin piyasa rayicinden bankalara satışından elde edilecek nakitle karşılanacaktır” deniliyor.