Uluslararası Af Örgütü: ABD'de göçmenlerin sağlığına yönelik önlemler alınmıyor

Uluslararası Af Örgütü, ABD'de gözaltı merkezlerinde salgına karşı önlemlerin alınmadığını ve geç kalınmasının 'korkunç' sonuçlara yol açacağını bildirdi.

Dış Haberler

Uluslararası Af Örgütü, ABD'de gözaltında olan göçmenlerin Covid-19 salgını döneminde yaşadığı koşullara ilişkin bir rapor yayımladı.

Telesur'da yer alan habere göre, raporda, gereken önlemlerin zamanında alınmaması durumunda, salgının göçmenlerin bulunduğu gözaltı merkezlerinde "korkunç" sonuçlara yol açacağı belirtildi.

Örgütün ABD Direktörü Erika Guevara-Rosas, "ABD'de görülen vaka sayısının dünyanın tüm ülkelerindeki sayıdan daha fazla olmasına karşın, Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza (ICE), pandeminin göç merkezlerinde yayılmasını engellemek adına etkili önlemler almayarak herkesin güvenliğini tehlikeye atıyor" açıklamasında bulundu.

ICE'ın göç merkezlerinde salgından önce de tıbbi önlemler almadığına dikkat çekilen raporda, kurumun gerekli sağlık, hijyen ve sosyal mesafe önlemlerini sağlamamasına ek olarak, göçmenlerin karantina altına alınmaksızın doğrudan bu merkezlere getirildiği kaydedildi.

Salgının başlamasından bu yana binlerce sağlık çalışanı, avukat ve aktivist, Covid-19 şüphesi olan göçmenlerin serbest bırakılması yönünde ICE'a çağrı yaptı.

Kurumun federal mahkeme kararıyla bazı göçmenleri serbest bıraktığı, ancak 35 binden fazla göçmenin hâlâ merkezlerde bulunduğu kaydedildi.

ICE, daha önce yaptığı açıklamada, 6 gözaltı merkezinde Covid-19 vakasının tespit edildiğini açıklamıştı.