Ukrayna Azak’ı silahlandırmaya devam ediyor

Ukrayna Azak Denizi'ni askerileştirme politikası çerçevesinde yeni bir askeri üs inşa ediyor.

Dış Haberler

Ukrayna Azak Denizi’nde, Rus kıyılarından sadece 67 km uzaklıkta yeni bir askeri üs inşasına başlayacağını açıkladı. Haber Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin deniz üssünün inşa edileceği Berdiansk’a gerçekleştirdiği son ziyaret sırasında doğrulandı. 

Resmî kaynaklara göre askerî üssün bölgeden geçen ticari gemileri koruması amaçlanıyor. Bölgedeki ticari limanın alt yapısı bu yıl içinde Ukrayna donanmasına aktarılacak. 2021 yılında ise, yeni gemilerin gelmesi, idari binaların onarılması ve üste görev alacak insanlar için konut inşa edilmesiyle birlikte limanda yenilikler gerçekleştirilecek. Çalışmaların yaklaşık 20 milyon dolara mal olması bekleniyor. Üssün kurulmasına ek bir proje olarak, birkaç yıl içinde, Berdiansk Devlet Pedagoji Üniversitesi’nde üste görev alacak subayların eğitilmesi için yeni bir askerî eğitim bölümü kurulması da planlanıyor. 

Gerekçe Rus tehdidi

Devlet Başkanı Zelenski ‘‘Bu yerde gemilerimizin olması çok önemli. Nihayetinde limanlarımızı, ticaretimizi bu şekilde koruyoruz. Bu ekonomiye doğrudan bir yardım’’ diye konuşurken, şu anda Nikolaev’de bulunan Vostok deniz üssünün kaynaklarının da Berdiansk üssüne aktarılacağı bildirildi. Bunun aslında, Kiev’in Azak Denizi’ne yönelik politikalarının bir parçasını oluşturan eski bir Ukrayna projesi olduğu belirtiliyor. Kiev bölgede bir üs kurma niyetini ilk olarak 2017 yılında dile getirmiş, 2018’de ise Karadeniz filosunun bir kısmını Azak’a nakletmişti. Geçtiğimiz yılın sonunda Zelenski, Berdiansk ile Mariupol arasında kurulacak bir üsle birlikte Azak için bir askerî gemi bölüğü kurulacağını açıklamıştı. Üssün kurulmasıyla birlikte Azak’ın askerileştirilmesi projesinin hayata geçirilmiş olacağına işaret ediliyor.

Liman yönetiminden yapılan açıklamada ‘‘Üssün esas hedefi, şehrin ve bölgenin güvenliğinin sağlanması. Ancak askerî üs ticari limana müdahale etmeyecek ve onun kapasitesini azaltmayacak’’ açıklaması yapılırken, Ukrayna projenin nedeni olarak ülkenin deniz yollarına yönelik Rus tehdidine dikkat çekiyor.

Ukrayna’nın amacı NATO’yu Azak’a sokmak

2013 sonunda Ukrayna’da hükümetin Avrupa Birliği’ne üyelik sürecini askıya almasının ardından başlayan sokak gösterileri sonucunda Ukrayna’da Batı yanlısı bir hükümet kurulmuştu. Bunun ardından Kırım’ın halk oylamasıyla Rusya’ya katılmış ve Ukrayna’nın doğusunda Lugansk ve Donetsk Halk Cumhuriyetlerinin ilan edilmişti. Bu gelişmelerin sonucunda Azak Denizi’nin girişi bütünüyle Rusya’nın kontrolüne geçerken, NATO’ya üyelik sürecindeki Ukrayna Azak Denizi’ni askerileştirme ve bu çerçevede Batılı müttefiklerinin desteğini sağlama politikasına yöneldi.

Geçtiğimiz yıl Ukrayna çok sayıda ülkeyi Azak Denizi’ne yönelik politikaları nedeniyle Rusya’ya uluslararası yaptırım uygulanmasını tartışmaya davet etti. Ukrayna’nın rahatsızlığının nedeni Rusya’nın NATO gemilerinin Azak Denizi’ne girmesini engellemesi ve Azak Denizi’nin girişindeki Kerç Boğazı’nda Rus deniz sınırlarını ihlal eden Ukrayna gemilerine el koyması. 

Kiev’in yeni üssün inşasının NATO gemilerinin Azak Denizi’nde konuşlandırılmasını sağlayacak bir girişim olduğuna dikkat çekiliyor.