TÜSİAD: Ortaklık yapılarına müdahale zarar verir

Sanayileşme İcra Komitesi düzenlemesine ilişkin konuşan TÜSİAD Başkanı, 'Şirketlerin ortaklık yapılarına müdahale endişeleri yatırım ortamına zarar verir' dedi.

Haber Merkezi

TÜSİAD tarafından Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın katılımıyla 'Küresel Tedarik Zincirlerinin Yeniden Yapılanması' başlıklı webinar düzenlendi.

Etkinliğin açılışında konuşan TÜSİAD Başkanı Kaslowski, Covid-19 krizinin dünya ekonomisi ve tedarik zincirlerine etkisini, bu sürecin Türkiye'nin küresel rekabet ve üretim gücüne yansımalarını, riskleri ve fırsatları yakından incelediklerini söyledi.

"İçinde bulunduğumuz zorlu dönemde hem en az hasarı almaya çalışmalı hem de hızla toparlanmak için sağlam bir yatırım ortamını eşzamanlı yaratmalı; cazibe merkezi olmak için gerekli ekonomik ve yapısal temelleri de sağlamalıyız" diyen Kaslowski, "Bu temellerin başında hiç kuşkusuz ekonomik istikrar geliyor. Kur, faiz, enflasyon döngüsünde yaşanan belirsizlikler ekonomik istikrarı ve reel sektörü çok ciddi ölçüde olumsuz etkiliyor. Bu belirsizlikleri aşmanın en iyi yolu para politikasının açık ve net olması, hedeflerin ve araçların iletişiminin doğru şekilde yapılmasıdır. Ekonomide dengelenmeyi sağlamak için bir normalleşme süreci başlatılmış ve son iki ayda bu yönde adımlar atılmıştı. Bu politikaların devamı ülkemize ait risk algısını iyileştirmek için son derece önemli. Bir ülkede ekonomi politikaları ne kadar karmaşık ve anlaşılması güç ise ülkeye olan yatırımcı ilgisi de o kadar zayıflıyor. Normalleşme süreci açık ve net politikalarla devam ettirilmeli" ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kurulan Sanayileşme İcra Komitesi'nin işleyiş maddelerine ilişkin de konuşan Kaslowski "Özel şirketlerin ortaklık yapılarına kriterleri belli olmayan şekilde müdahale edilebileceği endişeleri yatırım ortamına zarar verecektir. Ticarette korumacılıktan kaçınılmalı, ticari ortaklarımızla diplomatik ilişkilere özel önem verilmelidir. Uluslararası düzenlemelerden, evrensel hukuk ilkelerinden ayrışılmamalı. Hukuk devleti olmak güvenilir bir yatırım merkezi olmanın en başlıca şartıdır" diye konuştu.

İlgili düzenlemede "Ülke için kritik öneme sahip şirketlerin ortaklık yapılarında, yurtiçi üretimin sürekliliğini ve ulusal güvenliği riske atabilecek değişikliklere ilişkin yapılacak işlemler konusunda karar almak" ifadeleri yer alıyordu.