Türkiye'de koronavirüsten 24 kişi daha yaşamını yitirdi, 867 yeni vaka açıklandı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada bugün 24 kişinin daha koronavirüsten yaşamını yitirdiğini, 867 yeni vaka saptandığını söyledi.

Haber Merkezi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada bugün 867 kişiye daha Covid-19 tanısı konulduğunu, 24 kişinin daha yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Koca düzenlediği basın toplantısında "Tedbirlere uymak sadece salgının önünü kesmek anlamına gelmiyor. Tedbirlere uymak yavaşlayan üretimin hızlanmasına destek olmak anlamına geliyor" dedi.

"Özellikle yaşlılarımızın kısıtsız şekilde sokağa çıkabilecekleri şartları uyacağımız tedbirlerle bizler sağlayacağız" diyen Koca "Tedbirlere uymak devletimize, milletimize karşı bir ödevdir" diye konuştu.

1 Haziran'dan itibaren tedbirlere uyulmazsa hastalığın daha fazla yayılmasına imkan sağlanacağının açık olduğunu söyleyen Koca maske takılması, sosyal mesafeye uyulması ve temizliğe önem verilmesi gerektiğini söyledi.

Koca "Covid-19 salgını sebebiyle bugüne kadar 4 bin 585 hastamızı kaybettik. Tedbirlerde başarılı olsaydık, vefat sayısı değişmezdi diyemeyiz" dedi.

Bakan Koca "İkinci bir dalga beklemiyoruz" dedi. Ancak daha sonra Koca "Kara görünmüştür ama deniz durulmuş değildir. Yakalanma olasılığımız olan yeni dalgalar var" dedi.

"Hastanelerimiz artık olağan hizmetlerine geçmeye başlıyor" diyen Koca polikliniklerin artık ertelenmiş hizmetler için randevu vermeye başlayacağını duyurdu. Ancak Koca, zorunlu olmadıkça hastanelere gidilmemesini, randevu alınarak hastanelere başvurulmasını istedi.

24 kişi yaşamını yitirdi, 867 yeni vaka kaydedildi

Sağlık Bakanı Koca, bugün koronavirüsten 24 kişinin daha yaşamını yitirdiğini açıkladı. Yeni vaka sayısının 867 olduğunu açıklayan Koca, bugün 52 bin 305 kişiye test yapıldığını belirtti. Koca artan test sayısına bağlı olarak yeni vaka sayısının arttığını kaydetti. Koca'nın açıkladığı günlük tabloya göre Türkiye'de salgın boyunca yaşamını yitirenlerin sayısı 4 bin 609'a, toplam vaka sayısı 166 bin 422'ye yükseldi.

Haftasonu sokağa çıkma yasağı gündemde değil

Koca önümüzdeki dönemde haftasonu sokağa çıkma yasaklarıyla ilgili bir düşünce olmadığını belirtti, ancak il bazında vaka durumuna göre gerekirse böyle bir karar alınabileceğini söyledi.

65 yaş üstü ve 18 yaş altına yeni düzenleme yolda

65 yaş üstü için kısıtlamayla ilgili konunun Bilim Kurulu'nda gündeme geldiğini, gelecek hafta bu konuyla ilgili yeni bir düzenlemenin açıklanacağını kaydetti. Koca "Halen sokağa çıkma noktasında kısıtlı olan ve en son sayın Cumhurbaşkanımızın da açıkladığı şekliyle büyüklerimizin haftada 1 gün, gençlerimizin haftada 2 gün sokağa çıkma kısıtlaması uygulanıyor. Daha çok özellikle büyüklerimizin hareket kısıtlılığı benzeri sorunlar nedeniyle bunun arttırılmasının doğru olacağı yaklaşım var. Önümüzdeki hafta gündeme gelmiş olur. Daha net bir karar açıklanmış olur" diye konuştu.

Toplu taşımada yüzde 50 kuralının kaldırılması

İçişleri Bakanlığı kararıyla toplu taşımada yüzde 50 yolcu kapasitesi sınırlamasının kaldırılmasına ilişkin soru üzerine ise Koca şunları söyledi:

"Bildiğiniz gibi Bilim Kurulumuz bir rehber yayınladı. Hangi kurallara uyulması gerektiğini net ifade etmiş oldu. Mesela şehirlerarası otobüslerde yüzde 50 kuralı kalkmadı, bu oran düştü. 2 koltuk yan yana ise bir koltuk yine boş kalacak. Tekli koltuksa o koltuğa oturabilecek. İki yan yana koltuk şehirlerarası ulaşımda dolu olmayacak. Ama şehir içinde koltuk sayısından fazla kişi alınmayacak. Bu kuralın uygulanamadığı zorunlu olan kurumlarda valiliklere, hıfzısıhha kuruluna yetkiler verildi. Bu anlamda duraklar dahil olmak üzere otobüs veya minibüs veya yolcu otobüslere, şehirlerarası ulaşım dahil olmak üzere varolan sayılar dışında vatandaşlarımızın zorlamaması gerekiyor. Bu anlamda birbirimizi uyarmamız gerekiyor."

Sıtma ilacı kullanmaya devam edilecek

DSÖ tarafından Covid-19 tedavisinde kullanımı durdurulan sıtma ilacının Türkiye tarafından kullanılmaya devam edip etmeyeceğine ilişkin soru üzerine Koca, Lancet dergisinde yayımlanan makalenin ABD'li bir şirketin topladığı verilerle hazırlandığını söyledi. Koca "Bu yayın bazı ülkelerden bilim insanlarının bir araya gelerek oluşturduğu bir yayın değildi" dedi. Koca Türkiye'nin sıtma ilacını dünyadan farklı olarak "erken ve farklı kullandığını" söyledi. Koca bu ilacın erken dönemde kullanılmasına devam edileceğini belirtti.

Bakan Koca kök hücre tedavisininse başarılı olmadığını kaydetti.