Türkiye ve İtalya'nın test sayıları ne anlatıyor?

Türkiye günlük vaka sayısı daha az olan İtalya’dan bile daha az test yapıyor.

İlker Belek

Salgın sürecinin en başından beri Türkiye’nin test sayısının yetersiz olduğunu, bu şekilde vakalara ulaşılamayacağını ve salgınla yeterli düzeyde mücadele edilemeyeceğini belirtiyoruz.

Test stratejisindeki hataların kronolojisi

Türkiye’nin hatalı test stratejisi şöyle değişim gösterdi:

1-Test sayısı uzun süre binli rakamlarda seyretti.

2-Mart ayı sonuna kadar yalnızca yurt dışı ve/veya vaka temaslılara test yapıldı.

3-Nisan ayının başında yaklaşım bir ölçüde gevşetildi, ancak yine de test kriteri solunum sıkıntısının varlığıyla sınırlandı.

4- Ancak Nisan ayının ortasında ateş ve öksürüğü olanlara test yapılmasına izin verildi.

Bu kriter halen geçerli ve bu da çok sınırlı bir yaklaşım.

Oysa sürecin en başından itibaren ateş, öksürüğü olan herkese ve bu şekilde saptanan vakaların bütün temaslılarına test yapılmalıydı.

'Normalleşme' farklı risk gruplarının da testle taranmasını gerektiriyor

“Normalleşme” kararının verildiği andan itibaren ise bu gruplara ek olarak, “normal” hayatın ortaya çıkardığı risk grupları da (sağlıkçılar, taksi şoförleri, AVM çalışanları, kuaförler, vb), üstelik düzenli aralıklarla, test uygulamasına dahil edilmeliydi.

Test stratejisi kısıtlı olduğu için, Türkiye vakaların oluşturduğu buzdağının çok küçük bir kısmının farkında ve bu durum salgının sünmesine neden olacak, yalnızca yakınması olanlara test yapılması covid-19 taşıyıcılarını (“hayalet vaka” olarak tabir edilenleri) bulmayı olanaksız kılacak. Üstelik bu sorunlar İtalya için de geçerli.

Türkiye’nin yakınması olanlara kilitlenmiş test stratejisi günlük test sayısının her geçen gün düşmesine neden oluyor.

Günlük vaka sayısı daha az olan İtalya daha çok test yapıyor

Oysa hep eleştirilen İtalya çok kısa süre içinde günlük test sayısını 60.000’e çıkardı (Türkiye’de günlük test sayısı en fazla 40.000 civarında gerçekleşti) ve vaka sayısı 13 Mayıs’tan itibaren 1.000’in altına inmiş olmasına rağmen bu seviyede devam ediyor.

Aşağıdaki tabloda, son bir hafta için Türkiye ve İtalya’nın günlük vaka ve test sayılarını veriyoruz.

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports/?gclid=CjwKCAjw8J32BRBCEiwApQEKgYvhNaeYVGTsa8aii-vyzdIGjlfCGPqDKbWOtL-VOK9-zoGYngZoVRoCeX0QAvD_BwE

https://ourworldindata.org/coronavirus-testing#download-the-data