Türkiye salgın hızında 54 ülkeli Avrupa bölgesinde 22. sırada

Türkiye Covid-19 hastalık hızında Avrupa bölgesindeki 54 ülke içinde 22. sırada ve yine kendisinden yaşlı pek çok ülkeyi geride bırakmış durumda.

İlker Belek

Salgın süreci ilerlerken Türkiye’nin salgın yönetimindeki başarısını somut verilerle değerlendirmeye çalışıyoruz.

Bundan önce ölüm ve fatalite hızlarına baktık. Her ikisinde de Türkiye kendisinden yaşlı pek çok ülkeden daha kötü durumdaydı. Ölüm hızında DSÖ Avrupa bölgesinde 22. sırada yer alıyordu.

Hız hesaplamalarında yaşlı nüfusun dikkate alınması önemli, zira hastalık daha çok yaşlıları etkiliyor.

Benzer durum covid-19 hastalık hızı için de geçerli. Türkiye bu göstergede de 54 ülke içinde 22. sırada ve yine kendisinden yaşlı pek çok ülkeyi geride bırakmış durumda.

Türkiye’nin hastalık hızı Rusya, Ukrayna, Polonya, Romanya, Bulgaristan, Yunanistan, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Sırbistan, Finlandiya, Slovakya, Hırvatistan, Gürcistan, Ermenistan, Litvanya, Norveç gibi ülkelerden daha yüksek.

Hastalık hızı Türkiye’den yüksek görünen San Marino, Andorra, Lihtenştayn, Monako gibilerini ise aslında sınıflama dışında tutmak gerekir, çünkü bu ülkelerin nüfusu çok küçük olduğu için, vaka sayılarındaki çok küçük bir artış bile hastalık hızında çok önemli yükselmelere neden oluyor.