Türkiye Libya'ya yüzer elektrik santrali gönderecek

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve MİT Başkanı Hakan Fidan’ın da aralarında bulunduğu heyetin ziyaretinin ardından Libya'ya yüzer elektrik santrali gönderileceği öğrenildi.

Haber Merkezi

Türkiye'nin Libya'ya Karadeniz Holding'in ülkeye yüzer elektrik santralini (powership) göndermek için görüşmeler yürüttüğü açıklandı.

DW Türkçe'nin haberine göre, Şirket Ticaret Grup Başkanı Zeynep Harezi, Libya'ya 30 gün içinde 1000 megawatt elektrik sağlamaya hazır olduklarını belirtti. Libya'da günlük elektrik kesintilerinin 10 saati bulduğunu kaydeden Harezi, yüzer elektrik santralleri ile 24 saat güvenli elektrik sağlayabileceklerini belirtti.

Karadeniz Holding'e bağlı Karpowership, şirket verilerine göre 25 gemiyle dünyanın en büyük yüzer enerji santrali filosuna sahip. Afrika'dan Asya'ya 15 noktada elektrik üreten yüzer santraller, Endonezya, Gana, Mozambik, Gambiya, Sierra Leone, Gine, Gine Bissau, Senegal ve Lübnan gibi birçok ülkenin elektrik üretiminin yüzde 10 ila yüzde 100'lük kısmını karşılıyor.

Mevlüt Çavuşoğlu ve Hakan Fidan ziyaret etmişti

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan’ın 17 Haziran Çarşamba günü Trablus'a düzenlediği ziyarette Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ile başta elektrik olmak üzere enerji işbirliği konusu da gündeme gelmişti.

Basında yer alan haberlerde Ticaret Bakanlığı'nın Karadeniz Holding Karpowership'in yanı sıra Çalık Enerji ve Aksa Enerji'den de Libya'daki mevcut elektrik sorununun çözümü için proje önerileri sunmasını istediği bildirilmişti. Karadeniz Holding'e bağlı Karpowership'in Libya'ya yüzer santral göndermesi, Aksa ve Çalık Enerji şirketlerinin de elektrik santrali inşa, altyapı ve dağıtım hizmetleri vermesi planlanıyor.

Diğer yandan UMH'ye bağlı Libya Ulusal Petrol Kurumu (NOC), ülkenin petrol ihracatına yeniden başlayabilmesi için yürütülen uluslararası görüşmelerden de umutlu olduklarını açıkladı.

Libya petrolünü ihraç etme yetkisi BM'nin tanıdığı UMH'de bulunuyor. Petrol sadece NOC üzerinden ihraç edilebiliyor ve gelirlerinin yine Trablus merkezli Libya Merkez Bankasına yatırılması gerekiyor.

İlgili Haber