'Türk Tipi Başkanlık Sistemi'nin mucidinin portresi: Çeteler, baronlar, hanım ağalar ondan sorulur...

'Ben başkanlık sistemine ömrümü verdim, 40 yıllık emeğimi hayata geçirdim' diyen ve 'Türk Tipi Başkanlık Sistemi'nin 'mucidi' olarak gösterilen Burhan Kuzu'nun çetelerle ve mafyalarla ilişkisi, sistemin temellerine ilişkin de dikkat çeken ipuçları sunuyor.

Haber Merkezi

  • “75 kilo eroinle yakalanıp Zekeriya Öz’ün gizli tanığı oldu, Hacı Osman Sezen, Turgay Akar, Avukat Kudbedin Kaya cinayetlerini azmettirdi, yetmedi BAE’de bir kişinin infaz talimatını verdi, infaz emri verdiği kişiyi ise Panama’da öldürttü.”
  • “20 kişilik bir haraç çetesi kurdu. İstanbul'un eğlence mekânlarında kendini Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nde görevli emniyet amiri olarak tanıtıp haraç isteyen "Hanım ağa" önce Etiler bölgesindeki küçük barları hedef seçti. Zamanla sosyetenin takıldığı ünlü mekânları da haraca bağladığı iddia edildi. Son olarak ünlü eğlence merkezi Reina'yı hedef seçince yakalandı. Çete ve haraç işleriyle gündeme gelen “Hanım ağa”, daha sonra Sedat Peker’i tehdit videosu sonrası geçtiğimiz günlerde gözaltına alındı, sonrasında “adli kontrol” şartıyla serbest bırakıldı.”

Yukarıdaki ilk alıntı Naci Zindaşti, ikinci alıntı ise Güniz Akkuş’un “faaliyetlerinin” kısa bir özetini sunuyor.

Bu iki ismi aynı haberde buluşturan ise "Türk Tipi Başkanlık Sistemi"nin mucidi Burhan Kuzu…

'Hayatını başkanlık sistemine' ve çetelere adamış...

AKP’nin “sivil anayasa” çalışmalarının başında bulunan, Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu üyesi Prof. Dr. Burhan Kuzu, "Ben başkanlık sistemine ömrümü verdim, 40 yıllık emeğimi hayata geçirdim. Yasama kısmında sıkıntılar olabilir, bunlar çözülür. Sistemin zamana ihtiyacı var. Ama yüzde 50+1 bu sistemin temel taşıdır. Vazgeçilmezdir” diyerek Erdoğan’ı başkanlığa taşıyan sistemin “yapıcısı” olduğunu söylemişti.

Bu sistemin köşe taşlarını belirleyen “hukukçu” olan Kuzu’nun “hukuk” faaliyetlerine ilişkin her gün yeni örnekler gündeme gelmeye devam ederken, “sistemin mucidini” özetleyen iki ismin de mafya olması, yeni sistemin temellerini de ortaya koyuyor.

Zindaşti’yi tahliye ettir, çete üyesini Meclis'te ağırla

Hakkında onlarca suçlama olan, hem adam öldürme hem de uyuşturucu baronluğundan tutuklu olan Naci Zindaşti’nin bizzat Burhan Kuzu’nun hakim ve savcılara verdiği talimatlarla serbest bırakıldığı ortaya çıkmıştı.

Kuzu’nun Zindaşti’nin çetesiyle ilişkisinin bununla sınırlı olmadığı, ihale süreçlerinde de bu ekibe “yardım” ettiği ortaya çıkmıştı.

Uzun süre bu iddiaları reddeden Kuzu, hakkında çıkan haberlerin ardından mecburen açılan soruşturma sonrası ise “Yargıcı arayan siyasetçi ne ilk benim ne son benim” diyerek itirafta bulunacaktı.

Ancak Kuzu’nun çetelerle tek faaliyetinin bu olmadığı da ortaya çıktı. Haraç ve çete faaliyetleri nedeniyle daha önce tutuklanan, son olarak sosyal medyadaki tehdit videoları nedeniyle geçtiğimiz günlerde gözaltına alınan ancak sonrasında adli kontrol şartıyla serbest bırakılan  Güniz Akkuş’u Meclis’te Anayasa Komisyonu Başkanlığı yaptığı dönemde makamında ağırladığı ortaya çıktı.

 Kuzu, Akkuş’un AKP’den milletvekili aday adayı olduğu dönemde kendisinden destek istemek için Meclis’e geldiğini öne sürerken Akkuş ise tüm bakanlarla yakın ilişkisi olduğunu açıkladı.