TTB'den sağlık çalışanlarının ücretsiz izne zorlanmasına tepki

Özel hastanelerde çalışan hekimlerin torba yasaya dayanılarak ücretsiz izne çıkarılmaya başlandığını duyuran TTB, bunun evrensel hukuka, Anayasa'ya ve Sağlık Bakanlığı'nın pandemiyle ilgili düzenlemelerine aykırı olduğunu vurguladı.

HABER MERKEZİ

AKP'nin "işten çıkarmaların yasaklandığı" şeklinde sunduğu ancak ücretsiz izni mevzuata sokan Torba Yasa teklifinin yasalaşmasının ardından özel sağlık kuruluşlarında çalışan hekimlerin de ücretsiz izne zorlandıkları ortaya çıktı.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) duruma tepki göstererek ücretsiz izin zorlamasının evrensel hukuka, Anayasa'ya ve Sağlık Bakanlığı'nın pandemiyle ilgili düzenlemelerine aykırı olduğunu bildirdi.

Salgın döneminde Sağlık Bakanlığı'nın kamu ve özel bütün sağlık kurum ve kuruluşlarında görevli sağlık çalışanlarının üç ay süreyle görevlerinden ayrılmalarını yasakladığını hatırlatan TTB Merkez Konseyi, "Bu yasak sebebiyle hiçbir sağlık personeli, çalışmasına engel olan bir sağlık tehlikesi bulunmadığı sürece izin alamamakta, görev yeri değiştirilmemekte, istifa edememekte veya emekliye ayrılamamaktadır. Ayrıca, yine aynı sebeple, sağlık çalışanlarının işten çıkartılması da bu üç ay boyunca kısıtlanmıştır" açıklamasında bulundu.

'Sağlık çalışanları sağlık hizmeti dışına itiliyor'

17 Nisan'da Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 7244 sayılı torba Yasa ile getirilen geçici bir maddeyle, işçi çıkartmanın üç ay süreyle yasaklanmasına karşın işçilerin işveren tarafından bu üç aylık süreyi aşmayacak şekilde ücretsiz izne ayrılabileceklerinin belirtildiğini hatırlatan TTB Merkez Konseyi "Ücretsiz izin uygulaması, gelir bakımından çalışan aleyhine yarattığı adaletsizliğinin yanı sıra, sağlık çalışanlarının sağlık hizmetlerinin dışına itilmesine de neden olmaktadır" uyarısında bulundu.

'Çok sayıda şikayet alıyoruz'

Açıklamada "Sağlık hizmetlerini yürütecek insan gücünün sistemden çıkması, hatta görev yerini değiştirmesi dahi Sağlık Bakanlığı tarafından engellenirken, özel sağlık kuruluşlarında çalışan hekimlerin, 7244 sayılı Yasa’ya dayanılarak ücretsiz izne çıkartılmaya başlandığına yönelik çok sayıda şikayet alıyoruz" denildi.

Salgın hastalıkla mücadele edilen ve her an karşılaşılabilecek çok ağır tablolara karşı sağlık sistemini bir bütün olarak ayakta tutabilmek için pek çok önlem alınmaya çalışılan şu günlerde sağlık çalışanlarının istekleri dışında sağlık hizmetlerinin dışına çıkarılmasının kabul edilemeyeceği belirtileren açıklamada şu ifadelere yer verildi:

'Fırsatçı ve haksız bir tutum'

"Bu durumdaki hekimlerin, özgürce edindikleri bir işle yaşamlarını sağlama hakkını etkili bir biçimde kullanma hakları ihlal edilmektedir. Hekimlerin, kendileri ve ailelerinin geçimlerini sağlayacak bir işte çalışma hakları, işverenlerin çıkarları doğrultusunda, kamu sağlığına da aykırı olarak adaletsiz bir biçimde sınırlanmaktadır. Böylesi bir uygulama İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 23. maddesi, Avrupa Sosyal Şartı'nın 1. ve 18. maddeleri ile Anayasa'nın 13, 48 ve 49. maddelerine aykırıdır.

Ayrıca salt özel sağlık kuruluşlarının bu dönemde 'kâr etmediği' gerekçesiyle, sıkıntıya katlanma külfetinin bütünüyle sağlık çalışanlarına yüklenmesi de fırsatçı ve haksız bir tutumdur."

Özel sağlık kurum ve kuruluşlarının sağlık çalışanlarının talebi olmaksızın ücretsiz izne ayırma işlemlerini derhal geri almaları ve Sağlık Bakanlığı'nın da kamu sağlığının korunması için aldığı kararlara sahip çıkarak sağlık çalışanlarının ücretsiz izne çıkartılması uygulamalarını önleyecek tedbirleri bir an önce uygulamaya koyması istenen açıklamada "Bu derhal sağlanamadığında, isteği olmaksızın ücretsiz izne ayrılan hekimlerin, talepleri halinde, kamu sağlık kuruluşlarına atanmalarına hızla olanak sağlanmalıdır. Konu Sağlık Bakanlığı ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile de paylaşılmış ve gerekli kararları almaları ilgili bakanlıklardan talep edilmiştir" denildi.