TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman: Alkışlamak yetmez, tepki gösterin

Türkiye'nin dört bir yanından sağlık çalışanlarına şiddet haberleri gelmeye devam ederken AKP ve MHP 'Sağlıkta Şiddet Yasa Teklifi'ni dün reddetti. TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman görevlerinin başında olduklarını ancak sağlık çalışanlarını alkışlayanların bu duruma tepki göstermesini beklediklerini söyledi.

Neslihan Koçaslan

Sağlıkçılar, koronavirüs salgını sürecinde zor şartlar altında çalışırken çok tartışılan ''Sağlıkta Şiddet Yasa Teklifi'' AKP ve MHP oylarıyla dün reddedildi. Oysa sağlık çalışanları sözlü ve fiziki şiddet görmeye devam ediyor. Türkiye'nin dört bir yanında pandemi gerginliği devam ederken, sağlıkçılara saldırı haberleri devam ediyor. 25 Şubat’ta Gaziantep'te Şehitkamil Devlet Hastanesi yoğun bakım ünitesinde görevli erkek hemşire Zülküf Özdemir (30), hasta yakınları tarafından dövüldü.

9 Mart’ta hasta yakını saldırdığı poliklinik sekreteri S.D.’yi hem darp etti, hem de kolunu ısırdı. Hastanedeki güvenlik görevlilerinin müdahale etmesiyle F.U., polis tarafından gözaltına alındı. Öte yandan darp edilen S.D.’ye kuduz aşısı yapılıp tedavi altına alındığı bildirildi. 23 Mart’ta Samsun'un İlkadım ilçesi Gazi Devlet Hastanesi Acil Servisinde görevli doktor, hasta yakınlarını koronavirüs nedeniyle uyardığı ve hasta haricindekilerin dışarı çıkmasını istediği için hasta yakınları tarafından darp edildi. Sağlıkta şiddetin örneklerinden sadece bir kaçı olan bu olayların durdurulması için, pandemi günlerinde canla başla çalışan sağlık çalışanlarını korumak için meclise kanun teklif edildi. Ancak teklif AKP ve MHP'nin oylarıyla reddedildi. 

'TEPKİ BEKLİYORUZ'

Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Başkaı Prof. Dr. Sinan Adıyaman yasa tasarısının mecliste reddedimesini soL’a değerlendirdi: 

‘’Kovid-19 ile mücadele ediyoruz bizler yine. Acillerde, tüm hastanelerde. Bizler pandeminin başından beri ne para pul istedik, ne başka bir şey, görevimizin başındayız. Ancak bizleri koruyacak yasa tasarısını bile bize çok gördüler. Bizi alkışlayanların, bu yasa tasarısının reddedilmesi karşısında bir şey yapmasını, tepki göstermesini bekliyoruz. 

‘BU BİR SİSTEM SORUNU VE BEDELİ  EMEKÇİLER ÖDÜYOR’

Sanılmasın ki biz bunla kafayı yorup kendi sorumluluklarımızı geri plana atıyoruz. İşimizin, görevimizin başındayız. Ama bizim sağlıklı bir şekilde çalışabilmemiz için de bugün bu yasaya ihtiyacımız var. Çalışanlara yönelik sözlü ve fiziksel şiddet devam ediyor. Pandemi var tabi insanlar panik ve baskı altında. Ama esas sorun sistem sorunu, bunun bedelini yine biz sağlık çalışanları ödüyor. Bunun bedelini bize yıkmamaları lazım.’’

İSTANBUL TABİP ODASI'NDAN SERT TEPKİ

Sağlıkta Şiddet Yasası'nın reddedilmesine tepki gösteren İstanbul Tabip Odası açıklama yayımladı ve  “Sağlıkta Şiddet Yasası”nı Reddedenleri Bu Ülkenin Bütün Hekimlerine Havale Ediyoruz!'' dedi. 

Açıklamanın tamamı şu şekilde: 

Günlerdir, haftalardır COVİD-19 pandemisine karşı mücadele ediyoruz.

Acillerde, servislerde, laboratuvarlarda, yoğun bakımlarda…

Bütün eksiklere, bütün tehlikelere, bütün risklere rağmen…

Kaybettiğimiz meslektaşlarımızın acılarını yüreklerimize gömerek… 

Sağlığımızı, hayatımızı tehlikeye atarak mücadele ediyoruz.

Bu süreçte “kendimiz için” tek bir şey istedik:

Yıllardır en büyük sorunumuz, “Sağlıkta Şiddet Yasası”nın çıkarılması.

CHP Milletvekili Dr. Ali Şeker’in dün (7 Nisan Dünya Sağlık Günü) TBMM’ye getirdiği Yasa Teklifinin gündeme alınması AKP-MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

Söyleyecek sözümüz çok.

Ve fakat fazla söze gerek yok!

Üç hafta önce kürsüden, balkondan alkışlayıp…

Dün Sağlıkta Şiddet Yasa Teklifinin gündeme alınmasını reddedenleri…

Bu ülkenin bütün hekimlerine, bütün sağlıkçılarına havale ediyoruz!

Biz gene işimizin başında, hastalarımızın yanındayız.

Ancak zannedilmesin ki vazgeçeceğiz.

Bu Yasa Çıkana Kadar Peşini Bırakmayacağız!

İSTANBUL TABİP ODASI 

YÖNETİM KURULU