Trump yönetiminden Küba'ya yeni saldırı hazırlığı

Reuters haber ajansının Trump yönetiminden bir kaynağına dayandırdığı haberine göre ABD, Küba’yı 2015 yılında çıkardığı ‘teröre destek veren ülkeler’ listesine yeniden almayı planlıyor.

Dış Haberler

Reuters haber ajansının Trump yönetiminden bir kaynağına dayandırdığı haberine göre ABD, Küba’yı yeniden “teröre destek veren ülkeler listesi”ne almayı planlıyor.

Ajansa konuşan ABD yönetiminden üst düzey yetkilinin aktardığına göre, Trump yönetimi yıl sonuna kadar bu yönde bir karar alabilir. Ancak yetkilinin anlattıklarından Vaşington’un bu adımın yasal gerekçesini yaratmakta sıkıntı yaşadığı anlaşılıyor.

Sözkonusu yetkili, ABD’nin Küba’yı Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya ve Kolombiya’da Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) gerilla liderlerine destek vermesi gerekçesiyle “terör listesi”ne alabileceğini, bu kararın yıl sonuna kadar verilebileceğini ancak yasal gerekçe için değerlendirmelerin sürdüğünü aktardı.

Haberde Trump yönetiminden geçen Çarşamba günü Küba’ya ilişkin yapılan açıklamanın bunun bir ön adımı olduğu değerlendirmesine yer verildi. ABD Dışişleri Bakanlığı sosyalist Küba’yı hedef alan açıklamasında ülkeyi ABD’nin “terörle mücadele” çabalarında tamamen işbirliği yapmayan ülkeler listesine aldığını açıklamıştı.

Havana ABD Dışişleri Bakanlığı’nın duyurusuna “düzmece” diyerek tepki göstermişti.

2015 yılında Obama’nın başkanlığı döneminde ABD Küba’yı “teröre destek veren ülkeler” listesinden çıkarmış, bu adımın ardından Washington ile Havana arasındaki diplomatik ilişkiler yeniden başlamıştı.

Öte yandan ABD’nin Küba’ya yönelik ambargosunun devam ettiği göz önüne alındığında Washington’un bu liste adımının daha çok sembolik bir anlam taşıyacağı da belirtiliyor.

Reuters’a konuşan ABD’li yetkili Trump yönetiminin ayrıca Venezuela’nın istihbarat servisi, askeri karşı-istihbarat servisi ve polis birimlerinin de içinde olduğu bir dizi güvenlik teşkilatını da “uyuşturucu trafiği”ne karışmak iddiasıyla “terör örgütü” listesine almayı düşündüğünü açıkladı.