Trump ve Putin'den ortak 'Nazilere karşı zafer' açıklaması

ABD Başkanı Trump ve Rusya Devlet Başkanı Putin, ABD'li askerlerle Sovyetler Birliği askerlerinin İkinci Dünya Savaşı'nda Almanya'nın Elbe Nehri'nde buluşmasının yıldönümüne ilişkin ortak açıklamada bulundu.

Dış Haberler

ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İkinci Dünya Savaşı'nda Nazilerin mağlup edilmesine ilişkin ortak bir açıklama yayınladı.

Reuters'ta yer alan habere göre, ortak açıklamada, 25 Nisan 1945 tarihinde ABD'li askerlerle Sovyetler Birliği askerlerinin Almanya'nın Elbe Nehri'nde buluşmasının yıldönümü olduğu hatırlatıldı.

Açıklamada, "Bu olay, Nazi rejiminin kesin yenilgisini müjdeledi. 'Elbe Ruhu', ülkelerimizin anlaşmazlıklarını bir kenara bırakarak güven inşa edebileceğine, ve daha büyük davalar için işbirliği yapabileceğine bir örnek" denildi.

Trump yönetimi içinde tartışmalara neden oldu

ABD'li Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, ortak açıklama kararının Trump yönetimi içerisinde tartışmalara neden olduğunu, yönetimden bazı yetkililerin Washington'dan Moskova'ya gönderilen "sert" mesajları arka plana atabileceğinden endişelendiğini aktardı.

WSJ'de, Elbe buluşmasına ilişkin son ortak açıklamanın 2010'da Obama yönetimi döneminde yapıldığı hatırlatıldı.

Trump, Nazilere karşı zaferin yıldönümünde Moskova'yı ziyaret etmeyi planladığını açıklamıştı. Putin hakkında olumlu açıklamalar yapan Trump, Moskova'yla işbirliğini güçlendirmeyi arzuladığını söylemiş ve Putin'in Rusya'nın 2016'daki ABD seçim sonuçlarına müdahale etmediğine yönelik açıklamalarına inandığını belirtmişti.

Washington'daki üst düzey yetkili ve meclis üyelerinin, Trump'ın ılımlı yaklaşımlarına karşın Rusya'ya karşı sert tavır aldıkları ve iki ülke arasındaki ilişkilerin Soğuk Savaş döneminden bu yana en kötü dönemden geçtiği biliniyor.

ABD istihbaratı: Rusya 2020 seçimlerine müdahale edebilir

Cumhuriyetçiler tarafından yürütülen Senato İstihbarat Komitesi, söz konusu seçimlerde "Rusya'nın seçim kampanyalarına müdahale ettiği ve Trump'ın Demokrat rakibi Hillary Clinton'a karşı kazanması için siber saldırı faaliyetlerinde bulunduğu" iddialarına ilişkin 2017 yılında başlatılan soruşturmaya ilişkin geçtiğimiz salı bir rapor yayınladı.

Raporda, ABD'li istihbarat yetkililerinin 2020 başkanlık seçimlerinde Moskova'nın müdahalede bulunabileceğine yönelik uyarıda bulunduğu kaydedildi.