Trump ve Adalet Bakanı Barr hakkında suç duyurusu

Washington'da barışçıl göstericilerin güç kullanılarak dağıtılması nedeniyle Başkan Trump ve federal yetkililer hakkında anayasal hakları ihlal ettikleri için suç duyurusunda bulunuldu.

Dış Haberler

Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) ve diğer sivil haklar örgütleri, Donald Trump’ın gösteriler sırasında zarar gören St John’s kilisesine giderek basına poz vermesi için barışçıl göstericilerin zor kullanılarak dağıtılması nedeniyle Donald Trump, William Barr ve diğer federal yetkililer hakkında suç duyurusunda bulundu.

ACLU’dan yapılan açıklamaya göre, Black Lives Matter DC ve bireysel göstericiler adına yapılan suç duyurusunda, Trump ve diğer yetkililere ‘‘anayasal haklarını ihlal edilmesi ve bu amaçla yasa dışı komplo kurulması’’ suçlaması yöneltildi.

Geçtiğimiz Pazar günü polis, Donald Trump’ın polis koridoru altında St. John’s kilisesine giderek elinde İncil’le basına poz vermesini sağlamak amacıyla, Adalet Bakanı William Barr’ın talimatı üzerine Beyaz Saray çevresinde eylem yapan göstericilere göz yaşartıcı gaz ve plastik mermilerle saldırmıştı.

Davadaki baş şikâyetçi olan Black Lives Matter DC üyesi April Goggans, ‘‘Pazartesi akşamı üyelerimizin, ülkenin başkentinde yaşadıkları, sahip olduğumuz bütün haklara yapılmış bir hakarettir. Göz yaşartıcı gaz ve plastik mermiler karşısında susmayacağız. Şimdi bizim sesimizin duyulma zamanı’’ diye konuştu. 

ACLU hukuk direktörü Scott Michaelman ise ‘‘Başkan’ın kendisiyle hemfikir olmadıkları için protestoculara yönelik utanmaz, anayasa dışı, kışkırtılmamış ve suç teşkil eden saldırısı, ülkemizin anayasal düzeninin temellerini sarsmaktadır’’ ifadelerini kullandı ve Adalet Bakanı Barr’ı kastederek ülkenin en yüksek kanun uygulayıcısının, bir otokratın taktiklerine suç ortaklığı yaptığını söyledi.

ACLU’nun Konuşma, Mahremiyet ve Teknoloji direktörü Ben Wizner de, polisin gaddarlığını protesto eden insanlara askerî silahlarla donatılmış kolluk güçleriyle karşılık verilen her yerde benzer davaların açılacağını kaydederek ‘‘Birinci anayasa değişikliğiyle tanın protesto hakkı saldırı altında ve bu saldırıyı yanıtsız bırakmayacağız’’ diye konuştu.

Washington’da bulunan federal mahkemeye yapılan suç duyurusunun, Adalet Bakanı William Barr’ın barışçıl göstericilerin güç kullanılarak dağıtılmasını, ‘‘memurları ve federal mülkü korumak için zorunluydu’’ diyerek savunmasının ardından gündeme geldiği kaydedildi.