Trump sosyal medya platformlarına yönelik kararnameyi imzaladı

ABD Başkanı Trump, sosyal medya platformlarının kullanıcılarının paylaşımlarından hukuksal olarak sorumlu tutulmasını öngören kararnameyi imzaladı.

Dış Haberler

ABD Başkanı Donald Trump sosyal medya platformlarının kullanıcılarının paylaşımlarından hukuksal olarak sorumlu tutulmasını öngören kararnameyi imzaladı.

Dün Beyaz Saray’da düzenlenen törenle kararnameyi imzalayan Trump, sosyal medya platformlarının da diğer medya organlarının tabi olduğu kurallara tabi olması gerektiğini savundu.

Kararnamede, internet şirketlerini kullanıcılarının paylaştığı içeriklerden sorumlu tutmayan yasanın değiştirilmesinin öngörüldüğünü belirten Trump, sosyal medya platformlarının artık kullanıcılarına uyguladığı sansürden ve platformlarda yapılan paylaşımlardan sorumlu olması gerektiğini belirtti.

Trump "Amerika tarihinde, bu kadar küçük kurumların bu kadar büyük bir insan etkileşimi alanını kontrol ettiği bir örnek yoktur” diye konuştu.

Bir gazetecinin “Twitter hesabınızı silecek misiniz?" sorusuna karşılık Trump "Bu ülkede daha adil bir basın olsaydı bunu seve seve yapardım ancak basın adaletsiz olduğu için ben sosyal medya üzerinden birçok insana ulaşıyorum" dedi.

Twitter’ın “bilgiyi doğrula” seçeneğini “siyasi aktivizm” diye niteleyen Trump, ”Twitter, saygın bir şirket olmasa ve hukuki hakkım olsa Twitter'ı da kapatırdım. Bu konuda avukatlar ile görüşüyoruz, hukuki bir süreç yürüteceğiz" diye konuştu.

Twitter'dan yapılan açıklamada kararname “gerici ve yasaya siyasallaşmış bir yaklaşım” olarak nitelendi.

Twitter Trump’ın salı günü Kaliforniya eyaletindeki uzaktan oylama konusunda yaptığı bir paylaşımın altında “bilgiyi doğrulama” etiketini eklemişti. Twitter’ın dezenformasyonun yayılmasının önüne geçme amacıyla bazı paylaşımların altına eklediği bu etiket Trump tarafından tepkiyle karşılanmış, ABD Başkanı Twitter’ı seçimlere müdahale etmeye çalışmak ve ifade özgürlüğünü kısıtlamakla suçlamıştı.

Trump önceki gün yaptığı bir paylaşımdaysa "Cumhuriyetçiler, sosyal medya platformlarının, muhafazakar sesleri susturmaya çalıştıklarını hissediyor. Bunun olmasına izin vermeyeceğiz, bu platformlara ya güçlü düzenlemeler uygulayacağız ya da bunları kapatacağız” demişti.