Trump: Sıtma ilacı kullanıyorum

Yaklaşık bir buçuk haftadır hidroksiklorikin içeren sıtma ilacı kullandığını belirten ABD Başkanı Trump, bunu doktorunun tavsiyesi olmadan yaptığını söyledi.

Dış Haberler

ABD Başkanı Donald Trump, koronavirüse karşı yaklaşık bir buçuk haftadır sıtma hastalarına verilen hidroksiklorikin içeren ilaç kullandığını açıkladı.

Euronews'ta yer alan habere göre, Trump bu ilaçla birlikte çinko takviyesi aldığını da belirtti.

Beyaz Saray yönetiminden bazı uzmanlar hidroksiklorikinin yan etkileri sebebi ile tehlikeli olabileceğini savunuyor. Buna rağmen ABD başkanı haftalardır sıtma ilacının Covid-19'un tedavisinde kullanılabileceğini belirtiyor.

'Bence ilaç iyi'

Trump, sıtma ilacı kullanmayı kendisinin istediğini, bunun doktorunun tavsiyesi olmadığını da söyledi. Trump, "İlacı almaya ben başladım çünkü bence ilaç iyi. Çok fazla iyi hikaye duydum." dedi.

Beyaz Saray'ın doktoru Sean Conley bir açıklama yaparak Trump'la "Çok kez tartıştıktan sonra ilacın potansiyel faydasının yan etki risklerine ağır bastığına karar verdiklerini" belirtti.

ABD Gıda ve İlaç Kurumu ise hidroksiklorikin içeren sıtma ilacının Covid-19'un tedavisinde hastane dışında kullanılmaması yönünde sağlık çalışanlarını uyardı.

Koronavirüs görülen kişilerde hidroksiklorikin kullanımı Fransa gibi ülkelerde de tartışma konusu. Uzmanlar hidroksiklorikinin kalp ritmini bozarak krize yol açabileceği uyarısında bulunuyor. Tedavi yöntemini savunanlar ise bu ilacın yıllardır sıtma hastalarında sorunsuz kullanıldığını belirtiyor.