Trump-Şi ateşkesi sona erdi

Trump, Çin'in 2020 Kasım seçimlerinde seçilmesini engellemek için her şeyi yapacağına inandığını söyledi. Çin'den bizi iç işlerinize sürüklemeyin yanıtı geldi.

Dış Haberler

ABD Başkanı Trump, Çin’in koronavirüsü ele alma biçiminin Beijing’in Kasım ayında gerçekleşecek ABD başkanlık seçimlerinde kendisinin kazanmasını engellemek için ‘‘elinden geleni ardına koymayacağının’’ bir kanıtı olduğunu iddia etti.

ABD Devlet Başkanı Donald Trump, Çarşamba günü Oval Ofis’te Reuters’a verdiği mutabakatta Çin’e yüklenerek, Beijing’in virüsle ilgili olarak karşılaşacağı sonuçlar çerçevesinde farklı seçenekleri değerlendirdiğini belirtti ve ‘‘Yapabileceğim çok fazla şey var’’ dedi.

Trump: ‘Biden’ın kazanmasını istiyorlar’

Çin’in dünyayı koronavirüs hakkında çok daha erken bilgilendirmek konusunda daha etkin hareket etmesi gerektiğine inandığını tekrarlayan ABD Başkanı, gümrük vergilerini kullanmayı ya da borçlarını ödememeyi düşünüp düşünmediğine ilişkin bir soru üzerine, ayrıntıya girmekten kaçınarak ‘‘yapabileceğim çok şey var, ne olup bittiğini araştırıyoruz’’ yanıtını verdi.

‘‘Çin bu yarışı kaybetmem için elinden gelen her şeyi yapabilir’’ diyen Trump, Beijing’in Trump’ın Çin üzerinde ticaret ve diğer meselelerde kurduğu baskıyı hafifletmek için Demokrat Partili rakibi Joe Baiden’ın yarışı kazanmasını istediğini belirtti. 

Donald Trump, Çinli yetkililer içinse ‘‘masum taraf olduklarını göstermek için sürekli olarak hakla ilişkilere başvuruyorlar’’ yorumunu yaptı.

Trump, 2018 yılında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplantısı sırasında Beijing’in Çin mallarına gümrük vergisi getirmesi nedeniyle seçimlere müdahale etmeye çalıştığını iddia etmiş ve ‘‘beni istemiyorlar çünkü Çin’e ticaret alanında meydan okuyan ilk başkan benim’’ diye konuşmuştu.

Çin: ‘Bizi sürecin içine çekmeyin’

Bir süredir kendisini hedef alan suçlamalara hızlı ve sert tepki verdiği gözlemlenen Çin yönetimiyse, Trump’ın yeni iddiasına yanıt vermekte gecikmedi. Çin Dışişleri bakanlığı, Perşembe günü yaptığı açıklamada Beijing’in 2020 ABD başkanlık seçimlerine burnunu sokmakla ilgilenmediğini belirtti. 

Sputnik’in haberine göre, Bakanlık sözcüsü Geng Shuang, basın toplantısında yaklaşan seçimlerin ABD’nin iç meselesi olduğunu ve Beijing’in Washington’un Çin’i sürecin içine çekmemesini ümit ettiğini söyledi. 

Ateşkes sona erdi

Trump yönetiminden ismini açıklamayan üst düzey bir yetkiliyse, Reuters’a Mart ayının sonunda ABD Başkanı Trump ile Çin Devlet Başkanı Şi arasında bir telefon görüşmesinde varılan gayriresmî ateşkesin sona erdiği bilgisini verdi. İki lider koronavirüsü engellemek için mümkün olan her konuda işbirliği yapma sözü vermiş, Trump ve ABD’li yetkililer Çin karşıtı söylemlerini son haftalarda sertleştirseler de doğrudan Şi Cinping’i hedef almaktan çekinmişlerdi.