Trump Rusya karşısında aciz kalmakla suçlanıyor

Trump Rusya'nın Afganistan'daki yabancı askerlerin öldürülmesi için Taliban'a para teklif ettiğini bildiği halde Rusya'ya karşı hareket etmemekle eleştiriliyor.

Dış Haberler

Rusya’nın Afganistan’da bulunan ABD ve İngiliz askerlerini öldürmesi için Taliban’a para teklif ettiğine ilişkin iddiaların yarattığı tartışma sürüyor. Joe Biden, ABD Başkanı Trump’ı gerekli önlemleri almamakla eleştirirken, Rusya iddiaları reddetti.

The New York Times gazetesinde çıkan, ABD’li yetkililerin bir Rus istihbarat biriminin Taliban’la ilişkili militanlara yabancı askerlerin öldürülmesi için para önerdiğine inandıklarını ilişkin haberler, Trump’ı zor durumda bıraktı.

Times’da yer alan haberde ABD’nin birkaç ay önce operasyonla ilgili olarak, Rusya’nın geçtiğimiz yıl başarılı saldırılar için ödül teklif ettiği sonucuna vardığı belirtildi. Gazete, ‘‘İstihbarat bulguları Trump’a sunuldu ve Beyaz Saray’ın Ulusal Güvenlik Konseyi meseleyi Mart ayının sonunda istihbarat örgütler arasında düzenlenen bir toplantıda tartıştı’’ diye yazdı. Haberde Beyaz Saray yetkililerinin Kremlin’e misilleme olarak diplomatik kınamadan yeni yaptırımlara kadar çeşitli seçenekler üzerinde durduğu, ancak Beyaz Saray’ın henüz herhangi bir adım atmadığı belirtildi.

Haberde ayrıca ödül teklifinde bulunan grubun geçtiğimiz yıllarda Avrupa’da bir dizi suikast girişiminden sorumlu olan, Rus askerî istihbarat teşkilatı GRU’ya bağlı Birim 29155 olduğu da ileri sürüldü.

Demokratlardan sert yanıt

Rusya tarafından önerilen paranın gerçekten ödenip ödenmediğine ilişkin bir bilgi paylaşılmazken, Beyaz Saray, Trump’ın ya da Başkan Yardımcısı Mike Pence’in bu konu hakkında bilgilendirildikleri iddiasını reddetti. 

Başkan Trump da Pazar günü Twitter üzerinden iddialara yanıt vererek, The New York Times gazetesini yalan haber yapmakla suçladı ve hiç kimsenin kendisine Afganistan’daki birliklere Rusya’nın saldırmasıyla ilgili bilgi vermediğini söyledi. Trump ayrıca hiç kimsenin Rusya’ya karşı Trump yönetiminden daha sert olmadığını belirterek, yolsuz Joe Biden ve Obama döneminde, Rusya’nın bayram ederek Ukrayna’nın önemli bölgelerini ele geçirdiğini ileri sürdü.

Demokrat Parti ise, iddialara sert tepki gösterdi. Virgina senatörü Tim Kaine, ‘‘Yönetimi Rusya’nın Afganistan’da ABD askerlerini öldürmeye ve Taliban’la olan barış görüşmelerini baltalamaya çalıştığını bildiği halde Trump, Putin’le yakınlaşıp onu G7’ye davet ediyordu’’ diye konuştu. 

Moskova eski büyükelçisi Michael McFaul ise ‘‘Amerikan halkının Trump’ın sergilediği rahatlık karşısında benim kadar öfkelendiğini ümit ediyorum. Trump, ABD askerlerini öldürmek için Putin tarafından yapılması emredilmiş bu sözleşmeleri öğrendikten sonra Putin’i G7’ye davet etti’’ ifadesini kullandı.

Demokrat Parti’nin 2020 yılının Kasım ayında gerçekleştirilecek Başkanlık seçimlerindeki adayı Joe Biden da, haberlerin eğer doğruya gerçekten ‘‘sarsıcı bir ifşaat’’ olduğunu belirterek, Trump’ın sadece uluslararası hukukun bu korkunç ihlali için Rusya’ya yaptırım uygulamakta ya da herhangi bir bedel ödetmekte başarısız olmakla kalmadığını, Vladimir Putin’in önünde kendisini küçük düşürmeye de devam ettiği belirtti. Biden seçilmesi halinde, Vladimir Putin’le karşı karşıya geleceğinden ve Rusya’ya ciddi bedeller ödeteceğinden şüphe duyulmaması gerektiğini belirtti.

İngiltere de tepkili

Rusya’nın öldürülmeleri için para teklif ettiği askerler arasında İngilizlerin de bulunması nedeniyle, iddialar İngiltere’de de tartışma yarattı. Dış İlişkiler Komitesi başkanı Tom Tugendhat, Rusların Afganistan’daki NATO faaliyetlerinin altını oyma çabalarının yeni olmadığını söyleyerek, ‘‘Geçmişte de benzer olaylar gördük ama, İngiliz ve ABD askerlerinin hedef alınmasının cesaretlendirildiğine ilişkin bu iddialar, yeni bir aşama ve GRU’nun Salisbury’deki savaşçı hareketlerinin bir yankısı. Biz savaşmasak bile değerlerinin savaştığı bir çatışmanın içinde olduğumuzu anlamamız gerekiyor’’ yorumunu yaptı.

Rusya ise iddiaları reddederek, The New York Times’ı yalan haber yapmakla suçladı ve haberin elçilik çalışanlarının hayatını riske attığını ileri sürdü.  İddialar Taliban tarafından da yalanlandı.