Trump kızdı: Saray sosyal medya için kararname hazırlanıyor

Trump'ın sosyal medya platdormalarına güçlü bir düzenleme getirileceği, hatta kapatılabilecekleri yönündeki tehdidinin ardından Beyaz Saray kararnamenin hazırlandığını açıklarken, Twitter CEO'su Jack Dorsey aldıkları kararı savundu.

Dış Haberler

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ABD Başkanı Donald Trump’ın sosyal medya şirketlerini hedef alan bir kararname yayınlayacağı belirtildi.

Açıklama Çarşamba günü Donald Trump’ın muhafazakârları susturmaya ve 2020 Başkanlık seçimlerine müdahale etmekle suçladığı sosyal medyaya güçlü bir düzenleme getirecekleri ya da kapatacakları tehdidinde bulunmasının ardından geldi.

BBC’nin haberine göre kararnamenin ayrıntıları basınla paylaşılmazken, Kongre’nin onayı olmadan Başkan’ın yapabileceği düzenlemenin sınırları da belirsizliğini koruyor. Kararnamenin önümüzdeki Salı günü yayınlanması bekleniyor.

Trump tehditlerini sürdürüyor

ABD Başkanı Donald Trump, paylaşımlarına uyarı etiketi koyan Twitter’a yönelik suçlama ve tehditlerini Perşembe günü de sürdürdü. Twitter’ı taraflı olmakla suçlayan Trump yeni bir tweet atarak Büyük Teknoloji şirketleri, 2020 seçimleri öncesinde sansür uygulamak için ellerindeki büyük gücü kullanıyorlar. Eğer bu olursa, artık özgür olamayız. Bunun olmasına asla izin vermeyeceğim. 2016’da çok uğraştılar ve kaybettiler. Şimdiyse bütünüyle delirecekler. Beklemede Kalın!’’ dedi.

Twitter’ın kurucu ortaklarından olan şirket CEO’su Jack Dorsey ise Trump’ın seçimlerle ilişkili yanlış ifadeler içeren paylaşımlarına uyarı etiketi koyma kararlarını savundu. Kendi hesabından yaptığı paylaşımda, sitenin bu kararı almasının nedeninin, söz konusu paylaşımların ‘‘insanları oy pusulası almak için seçmen kaydı yaptırmaları gerekmediğini düşündürerek yanıltabilecek olması’’ olduğunu söyledi.

Trump söz konusu paylaşımında Demokrat Partili Kaliforniya valisini, herhangi bir kanıta dayanmadan eyalette bulunan herkese mail yoluyla kullanılabilecek oy pusulaları göndermekle suçlamış, ancak eyalet yönetiminin sadece seçmen kaydı bulunan kişilere pusula dağıttığı açıklanmıştı.

Twitter CEO'sundan yanıt

Twitter CEO’su Jack Dorsey, küresel olarak seçimlerle ilişkili yanlış ya da tartışmalı bilgilere dikkat çekmeyi sürdüreceklerini ve yaptıkları hataları kabul edeceklerini belirterek, ‘‘şirket olarak eylemlerimizden sorumlu tutulacak birisi varsa, o da benim. Lütfen çalışanlarımızı bu işe karıştırmayın’’ dedi. 

Siyasi içerikli açıklamaların doğruluğunu kontrol etmeyi reddeden Facebook’un CEO’su Mark Zuckerberg ise, Fox News’a verdiği bir demeçte ‘‘sanırım bu konuda Twitter’dan farklı bir politikamız var. Facebook’un insanların çevrimiçi olarak söyledikleri her şeyin doğruluğu konusunda bir hakem olmaması gerektiğine inanıyorum’’ diye konuştu. Jack Dorsey’se Zuckerberg’in bu açıklamasına atıfta bulunarak, tweetlerin doğruluklarının kontrol etmelerinin kendilerini bir hakem yapmayacağını savundu ve ‘‘amacımız birbirleriyle çelişen açıklamalar arasında bağlantı kurmak ve bilginin tartışmalı olduğunu göstermek ki insanlar kendileri bir yargıya varabilsinler’’ dedi.

Başta sosyal medya platformları olmak üzere Silikon Vadisi’ndeki dev teknoloji şirketlerinin ABD siyasetindeki rolü, 2016 seçimlerinden bu yana ABD sağının gündeminde. 2016 seçimlerinde Google’un arama sonuçlarının Demokrat Parti adayı Hillary Clinton’u kayırdığı, şirketin arama sonuçlarında manipülasyon yaptığı ve özel algoritmalarla sağcı sitelerin aramalarda görülmesini engellediği ileri sürülmüştü.

2019 yılının Temmuz ayındaysa ABD’li hükümet yetkileri Facebook, Google ve Amazon’un da aralarında bulunduğu dünyanın en büyük teknoloji şirketlerini antitröst yasaları kapsamında incelemeye almış ve 2020 yılının Şubat ayında soruşturma genişletilerek, Amazon, Appke, Facebook, Microsoft ve Google’dan piyasa faaliyetleri konusunda daha fazla bilgi vermeleri istenmişti.