Trump halka savaş ilan etti

Eylemlerin sekizinci gününe girdiği ABD'de gösteriler de polis şiddeti de sürüyor. 40 şehirde sokağa çıkma yasağı ilan edilen ülkede yüzlerce gösterici gözaltına alınırken, Trump ordu birliklerini kullanma tehdidinde bulundu.

Dış Haberler

Amerika Birleşik Devletleri’nde George Floyd’un polis tarafından öldürülmesinin ardından başlayan gösteriler sekizinci gününe girerken, ülke çapında yüzlerce kişi gözaltına alındı Devlet Başkanı Donald Trump, sokaklarda sükunetin sağlanması için ordu birliklerini konuşlandırma tehdidinde bulundu.

ABD’nin pek çok eyaletine yayılan gösterilerin bir bölümü olaysız geçerken, New York, Philadelphia, Washington, Seattle, Dallas gibi pek çok büyük şehirde polis güçleri ve Ulusal Muhafızların göstericilere karşı orantısız şiddet kullandığı görüldü. Philadelphia’da bir otoyolu kapatan göstericilerin bir bölümünü yol kenarına sıkıştıran polisin, kaçma imkânı bulunmayan kitlenin üzerine onlarca göz yaşartıcı bomba attığı görüldü.

New York’ta ise Manhatten bölgesinde çok sayıda dükkânın yağmalanmasının ardından Vali Cuomo tarafından sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Benzer bir yasak Washington’da da uygulamaya konulurken, göstericilerin pek çok bölgede sokağa çıkma yasaklarına uymadıkları kaydedildi. Ülkede sokağa çıkma yasağı ilan edilen şehir sayısı 40 olarak açıklandı.

Minneapolis kentinde, George Floyd’un öldürüldüğü yer ailesi tarafından ziyade edildi. George Floyd’un kardeşi Terrence Floyd burada bir konuşma yaparak ‘‘Kimse benden daha öfkeli olamaz. Eğer ben burada çileden çıkmıyorsam, etrafa zarar vermiyorsam, siz ne yapıyorsunuz? Bu işi barışçıl yollarla sandıkta halledeceğiz’’ diye konuştu.

Ülkenin birçok noktasındaki eylemlerde polis orantısız güç kullandı.

Trump sığınağından çıktı

Hafta sonu Beyaz Saray’ın önünde düzenlenen gösteriler nedeniyle sığınağa saklandığı iddia edilen Trump, Pazartesi günü gösteriler sırasında saldırıya uğrayana ve Başkanlar Kilisesi olarak anılan St. Jon’s Kilisesi’nin önüne giderek elinde İncil’le basına poz verdi. Trump’ın Beyaz Saray’dan çıkmasından önce yol üzerinde barışçıl gösteri düzenleyen yüzlerce kişi polis tarafından zor kullanılarak dağıtılırken, Trump Kilise’ye polisler tarafından oluşturulmuş bir koridorun içinden yürüyerek gitti.

Trump kiliseden çıkarken elinde İncil'le gazetecilere poz verdi.

Washington Episkopal Kilisesi Piskoposu ise Trump’ın kilise şovu ile ilgili olarak: ‘‘Dua etmedi. George Floyd’dan, yüzlerce yıldır ırkçılığın ve beyaz üstünlüğünün bu denli korkunç biçimlerine maruz kalan insanların çektiği acılardan söz etmedi’’ diye konuştu.

Daha sonra Beyaz Saray’a dönen Trump basının karşısına geçerek '' Ayaklanma ve yağmaları, yıkım ve ateşe vermeleri sona erdirmek ve yasalara uyan Amerikalıları korumak üzere bütün sivil ve askeri fedaal kaynakları seferber ediyorum'' dedi. Valilere yeterli sayıda Ulusal Muhafız konuşlandırarak olayları bastırma çağrısında bulunan Trump, yeterli önlemlerin alınmaması halinde orduyu devreye sokacağını ve  ‘‘binlerce ağır silahlı asker ve güvenlik mensubu göndereceğini’’ açıkladı. Trump yaşanan olaylardan valileri de sorumlu tutarak, vatandaşlarını koruyamadıklarını ileri sürdü.

Donald Trump gösterilerin sona erdirilmesi için eyalet valileriyle telekonferans görüşmesi gerçekleştirdi. Basına sızdırılan görüşme sırasında Trump, valilere 'Eylemcilere karşı baskın olun, yoksa vaktinizi boşa harcıyor olursunuz' diyerek, konuşmasının devamında 'Eğer bunu yapmazsanız, sizi çiğnerler. Bir grup ahmak görüntüsü verirsiniz' ifadelerini kullandı. Reuters haber ajansının federal hükümet kaynaklarından elde ettiği ses kaydında Başkan Trump'ın "Onları tutuklamalı ve yargılamalısınız. Uzun zaman cezaevine girmeliler" sözleri de yer aldı. 

Polis saldırıları sırasında gazeteciler de hedef alınıyor. Washington'da Avusturalya menşeli Sunrise adlı kanalın muhabirlerini polis canlı yayında darp etti.

Houston Eyalet Müdürün’den Trump’a tepki:

CNN International'da Christiane Amanpour'un programına konuk olan Houston (Teksas) Polis Şefi Art Avecedo Trump'ın basına sızdırılan ses kaydı ile ilgili bir soruya sert cevap verdi. Amanpour’un Trump baskın olmanız gerektiğini söylüyor. Bir polis şefi olarak ABD Başkanı’nın açıklaması üzerine yorum yapmanızı isteyemem. Ama sizce yapılması gereken nedir, baskın olmak mı?’’ şeklindeki sorusuna, "Öncelikle bu ülkenin polis şefleri adına ABD Başkanı'na şunu söyleyeyim: Lütfen söyleyecek yapıcı bir şeyiniz yoksa çenenizi kapatın" ifadelerini kullandı. ABD'nin her zamankinden daha çok bir lidere ihtiyacı olduğunu vurgulayan Acevedo, şu an bir liderlik boşluğu yaşandığını belirterek "Burası Hollywood değil, gerçek hayat" sözlerini kullandı.

Cezaevleri Kapatıldı

ABD'de cezaevleri George Floyd'un öldürülmesine karşı süren protestolar nedeniyle 25 yıl aradan sonra dışarıya kapatıldı.

Federal Cezaevleri Bürosu (BOP) tarafından yapılan açıklamada, "BOP, ülke genelinde süren ayaklanmalar nedeniyle 20.00 itibariyle cezaevlerini dışarıya kapatma uygulamasını başlatmıştır. Dışarıya kapatma kararını herkesin güvenliği nedeniyle aldığımızı ve ülkede durumun normale dönmesine kadar süreceğini öngörüyoruz" denildi.

Büro, ABD genelinde içinde toplam yaklaşık 165 bin 500 tutuklunun ve 37 bin görevlinin bulunduğu 122 cezaevini kapsıyor. ABD'de cezaevleri ülke genelinde en son 1995 yılında ABD Kongresi'nin uyuşturucuya yönelik cezaların indirilmesini reddetmesinin ardından başlayan protestolar sonucunda dışarıya kapatılmıştı.

Çatışmalarda çok sayıda polis de yaralandı

ABD'nin St. Louis kentinde George Floyd'un polis tarafından öldürülmesine karşı dün gece süren protestolar sırasında 4 polis ateşli silahla yaralandı. Emniyet Müdürlüğü, yaralanan polislerin hastaneye götürüldüğü sırada bilincinin açık olduğunu kaydetti. Polislere şehir merkezinde "ateş edilmeye devam edildiği" belirtildi.

Yaralanmaların yaşandığı St. Louis Emniyet Genel Merkezi yakınında polisle eylemciler arasında gece boyu çatışmaların yaşandığı bildirildi. Gündüz barışçıl bir şekilde başlayan gösterilerin gece saatlerinde şiddetlendiği kaydedildi.Polisin eylemcilere karşı ses bombası ve biber gazı kullanmasından kısa bir süre sonra eylemcilerin polise ateş açtığı aktarıldı.

Nevada eyaletine bağlı Las Vegas şehrinde ise iki polisin silahla vurulduğu açıklanırken, polislerin sağlık durumu hakkında herhangi bir bilgi paylaşılmadı.

New York eyaletine bağlı Buffalo’da bir polis grubunun üzerine araç sürülmesi sonucu iki güvenlik görevlisinin yaralandığı bildirildi. Aracın polislerin üzerine sürülmesi anına ilişkin görüntüler sosyal medyada paylaşıldı. Olay sonucunda biri New York Ulusal Muhafız görevlisi olmak üzere iki güvenlik görevlisi ciddi bir şekilde yaralandı. Yaralanan görevliler, yakındaki Erie County Hastanesi'ne götürüldü. Yaralanan görevlilerin hayati tehlikesinin bulunmadığı kaydedildi.