TKP: Felakete yol açan ihmallerin hesabı sorulacaktır

Hendek'te Coşkunlar Havaifişek Fabrikası'nda yaşanan patlamayla ilgili olarak açıklama yapan Türkiye Komünist Partisi Sakarya İl Örgütü felakete yol açan ihmallerin hesabının sorulacağını söyledi. 

Haber Merkezi

Türkiye Komünist Partisi Sakarya İl Örgütü Hendek'te Coşkunlar Havaifişek Fabrikası'nda yaşanan patlamayla ilgili olarak açıklama yaptı ve felakete yol açan ihmallerin hesabının sorulacağını söyledi. 

Daha önce patlamalar yaşanan fabrikada yaşanan patlamalardan hiç ders alınmadığının altının çizildiği açıklamada, Sakarya halkının sermayenin ihmallerinin yol açtığı kayıpları defalarca yaşadığı hatırlatıldı. 

Yapılan açıklamanın tamamı şu şekilde: 

Halkımıza geçmiş olsun, başımız sağolsun

Felakete yol açan ihmallerin hesabı sorulacaktır

Sakarya Hendek'te bulunan Coşkunlar Havaifişek Fabrikası'nda yaşanan patlamanın derin sarsıntısı içindeyiz.

Çalışanlara, yakınlarına ve tüm bölge halkına geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, vefat eden yurttaşlarımızın yakınlarına baş sağlığı diliyoruz.

Örgütümüzün edindiği bilgilere göre önce Ramazan ayından kalma topların bulunduğu bölümde patlama gerçekleşmiş, daha sonra havai fişeklerin olduğu bölüme sıçramıştır. En büyük depoya henüz sıçramadığı, ancak patlamaların ve yangının devam ettiği ve fabrikada ulaşılamayan 3 bölgenin olduğu bilgimiz dahilindedir. 

Yaklaşık 180 çalışanı bulunan fabrikada yaşanan patlama sonucu, şu an için 50'nin üzerinde yaralının bulunduğu, hafif yaralı olan 30'un üzerinde yurttaşımızın Hendek Devlet Hastanesi'ne sevk edildiği, ağır yaralıların ise bölgedeki eğitim ve araştırma hastanelerine sevk edildiği öğrenilmiştir. Ne yazık ki uzuv kayıplarına yol açabilecek türden ciddi yaralanmalar olduğuna dair bilgiler bulunmaktadır.

Ayrıca çevreye yayılan kükürt içerikli gazlardan dolayı bölge halkının sağlığının da ciddi şekilde etkilenme tehlikesi söz konusudur. Ancak çevre fabrikalarda ve organize sanayi bölgesinde işçilerin henüz tahliye edilmediği, halka da camınızı örtün, evinizde kalın şeklinde uyarılar yapıldığı yönünde aldığımız duyumlar son derece endişe vericidir. Patlama ve etkilerinin daha fazla zarar vermemesi için derhal civardaki tüm fabrikalar ve yerleşim alanları tahliye edilmelidir. Kaybedilecek tek bir saniye bile yoktur!

Daha kötüsü, söz konusu fabrikada geçmiş yıllarda da benzer patlamaların yaşandığı bilinmektedir. Ne yazık ki bugün yaşanan patlama şimdiye kadarki en büyük patlama olmuştur. Önceki kazalardan ders alınmadığı, tedbirsizliğin sürdüğü, işçilerin can güvenliğinin hiçe sayıldığı görülmektedir. Deprem, Pamukova, fabrikalarda yaşanan ölüm ve yaralanmalar... Sakarya halkı sermayenin ihmallerinin yol açtığı kayıpları defalarca yaşadı, bugün bir kez daha yaşıyor.

Örgütümüz bölgeyi yakından izlemeye ve halkımızı bilgilendirme sorumluluğunu yerine getirmeye devam edecektir. Bölge halkı için gerekli tüm tedbirlerin alınması konusunda takipçi olacağımızı kamuoyuna duyururuz.

Bu felakete yol açan ihmallerin, sorumsuzluğun hesabı mutlaka sorulacaktır.

TKP Sakarya İl Örgütü