Teksaslı sağcı Kübalı doktorlara karşı

ABD'nin Küba'nın sağlık alanındaki uluslararası çalışmalarına dönük düşmanlığı sürüyor. Şimdi de Kübalı doktorların durumunu insan kaçakçılığı olarak damgalamaya kalktılar.

Haber Merkezi

Küba'nın Covid-19 salgınının ilk döneminde yaptıkları Boyun Eğme gazetesinde konu edinilmişti. Gazetede yer alan yazılardan birisi Küba'nın uluslararası dayanışma çalışmaları ve bunlarla ilgili emperyalist yalanlara ayrılmış.

17 Haziran tarihinde Teksas'lı Cumhuriyetçi senatör Ted Cruz tarafından sunulan bir tasarı, Küba'nın 67 ülkede 50 bine yakın doktoru seferber ettiği çalışmaları insan ticareti olarak damgalayarak, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Küba'nın uluslararası sağlık çalışmalarını frenleyecek önlemler almasını öngörüyor.

Trump yönetiminin bir süredir Küba'nın başka ülkelere yolladığı sağlık personeli aracılığıyla para kazandığını savunarak bu çalışmalara engeller çıkardığı biliniyor.

Son tasarıysa, ABD'nin bu konudaki tavrını yeni bir ahlaki skandalla taçlandırıyor.

Tasarıyı hazırlayanlar, Küba'nın farklı ülkelerle yaptığı anlaşmalarla belirli bir bedel karşılığında bu hizmetleri verdiğini, bu bedelin çalışan hekimlere değil Küba hükümetine ödendiğini söylüyor ve bunun insan ticareti olduğunu öne sürüyor!

Cezayir'e sicil düzeltme fırsatı!

Konuyla ilgili ilginç bir gelişmeyse Cezayir'i ilgilendiriyor. 1960'lı yıllardan beri Kübalı hekimlerin bulunduğu Cezayir, Mayıs ayında ülkesinde bulunan 890 Kübalı hekim için yıllık 70 milyon dolar ödeme yaptığını resmi gazete yayınıyla duyurdu.
İki ülke arasında saklı tutulan miktarı açıkladığı için Amerikan sağının övgülerine mazhar olan Cezayir, bu hamlesiyle kendi yurttaşlarının sağlığını tehdit edecek bir oyuna dahil oluyordu.

Şöyle ki, Cezayir ABD hükümetinin insan kaçakçılığı izleme raporlarında 2. Kuşak İzleme Listesi ülkeleri arasında yer alıyor.

Afganistan, Bangladeş, Kongo, Irak ve Nikaragua gibi ülkelerin de bulunduğu bu kategoriden çıkarak Almanya, Fas, Danimarka, Hong Kong gibi ülkelerin olduğu 2. Kuşak'a dahil olmak için sunduğu önlem planları henüz ABD hükümetini ikna edebilmiş değil.

Cezayir'in "insan kaçakçılığı" konusunda olumsuz sicil sahibi olmasının nedenleri arasında elbette Kübalı doktorlar yok!
Cezayir, daha sonra Avrupa'ya geçmek planlarıyla sahra altı Afrika ülkelerinden bu ülkeye gelen işçiler, bunların zaman zaman maruz kaldıkları kölelik koşullarında çalışma ve yine bu ülkelerden fuhuş için getirilen genç kadınlar nedeniyle imlenmiş durumda.

New York'lu gazeteci Morgan Hekking, Cezayir'in ABD hükümetini insan kaçakçılığı sicilini düzeltme konusunda ikna etmek açısından, Kübalı doktorlar konusunda attığı adımın anlamlı olduğuna işaret ediyor.

Hekking'e göre Cezayir böylece şeffaflık ve güvenlik sağlama konusundaki kararlılığını göstermiş oluyor!

Senatör Cruz'u tanıyın

Tasarıyı savunan senatör Ted Cruz Küba kökenli.

Cruz'un babası 1957 yılında ABD'ye Austin Teksas Üniversitesi'nde öğrencilik yapmak üzere gelmiş ve devrimden iki yıl sonra ABD'ye politik sığınma başvurusunda bulunmuş. 1973 yılında Kanada vatandaşlığına kabul edilen baba Cruz, ertesi yıl ailesiyle birlikte ABD'ye göç etmiş.

Teksaslı Cumhuriyetçi senatör Ted Cruz, tipik bir Amerikan sağcısı.

Ölüm cezasını savunuyor, bireysel silahlanmaya karşı getirilmek istenen yasal düzenlemelere (gun-control), asgari ücretin daha yüksek olmasına karşı.

Devletin küçülmesinden yana.2016 yılında Cumhuriyetçilerin başkan adaylığı için girdiği yarışta şu bakanlıkların kapatılması gerektiğini savunmuş: Enerji Bakanlığı, Eğitim Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Konut (barınma) Bakanlığı ve Bayındırlık Bakanlığı (Urban Development)!

2013 yılında Sandy Kasırgası'nın neden olduğu hasarın giderilmesi için doğu sahillerine dönük bir federal yardım fonu oluşturulması için verilen öneriye de karşı çıkmış Cruz. "Tasarı, bir sürü ilgisiz şeyle dolu ve üçte ikisinin Sandy Kasırgası'yla bir ilgisi yok" diyerek bu tavrını savunan Cruz, iki yıl sonra Teksas'ta yaşanan ölümcül sel baskınları sırasında federal yardım çağrısında bulunmuş!

2014 yılında ABD Başkanı'na herhangi bir ülkenin Birleşmiş Milletler temsilcisi olarak görevlendirdiği kişiye verilen vizenin iptal edilmesi yetkisini veren yasayı da Cruz hazırlamış.