Suudi prens Selman'ın uluslararası futbol açılımı: İngiliz kulübüne talip oldu

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, İngiliz Premier Lig kulübü Newcastle United'ı satın almak için 374 milyon dolar teklif gönderdi.

Dış Haberler

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, küresel petrol fiyatlarında ani düşüşler yaşanan bir dönemde İngiltere'den kulüp satın almayı planlıyor.

Asia Times'ta yer alan habere göre, Selman, Premier Lig'de yer alan İngiliz futbol kulübü Newcastle United'ı satın almak için 374 milyon dolar teklif gönderdi.

Teklifin, Katarlıların sahip olduğu Paris St Germain'in 2017 yılında ünlü futbol yıldızı Neymar'ı 277 milyon dolar karışılığında transfer etmesini hatırlattığı belirtildi. Katar, bu transferle Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri tarafından ülkeye uygulanan ekonomik ve diplomatik boykottan "etkilenmediğini" göstermeyi amaçlamıştı.

Selman'ın 'uluslararası futbol' açılımı

Teklifin İngiliz Premier Ligi tarafından reddedilmesi durumunda, Suudi Arabistan'ın uluslararası futbol yönetimine dahil olma amacının sonuçsuz kalacağına Selman'ın itibarının büyük bir düşüş yaşayabileceğine yönelik değerlendirmeler bulunuyor.

2018 Dünya Kupası açılış maçı olan Rusya-Suudi Arabistan karşılaşmasında tribünde olan Selman'ın ülkenin futbol üzerinden uluslararası itibar kazanmasını ve ülkede spor ve eğlence sektörünün büyümesini amaçladığı biliniyor.

Selman'ın, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılmasının ardından yeni ticari ilişkiler aramasından faydalanmak istediği ve ülkeye yüklü yatırım yaparak iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek istediğine yönelik değerlendirmeler yer alıyor.

Selman'la yakın ilişkisi olan Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu (PIF) Başkanı Yaser el-Rumeyyan'ın, anlaşmanın sağlanması durumunda kulübün başkanı olabileceği belirtiliyor.

PIF'in, İngiliz bir sermayedarın yatırım için ihtiyaç duyduğu miktarın yüzde 80'ini karşıladığı iddia ediliyor.

Soruşturma sürecinden geçebilir

Öte yandan, Premier Lig'in son yıllarda ligde yer alan kulüplerin sahibi olma kriterlerini sıkılaştırma kararlarının, anlaşmanın önüne geçebileceği belirtiliyor. Bu kriterler arasında, kulübün potansiyel sahibinin yabancı mahkemelerde yargılanmamış ve İngiltere yasalarına göre suç işlememiş olması gerekiyor. Söz konusu kriterler nedeniyle Selam, anlaşmanın onaylanması için uzun bir soruşturma sürecinden geçebilir.

Petrol krizi dönemi

Suudi Arabistan, küresel petrol fiyatı krizi nedeniyle yeni kaynaklar sağlamayı hedefliyor. 

Suudi Arabistan'ın petrol gelirlerindeki düşüşü telafi etmek amacıyla 7 milyar dolar değerinde uluslararası tahvil satışı yapmayı planladığı biliniyor. 

Petrol yan ürünleri şirketi SABIC'in yüzde 70'lik hisse satın alan Suudi petrol şirketi Aramco'nun da, bunun maliyetini karşılamak amacıyla 10 milyar dolarlık kredi için bankalarla görüşmede olduğu bildirildi.