Suruç Katliamı davası: Sorumlular korunuyor, IŞİD bayrağıyla yakalanan kişi serbest, görüntüler hâlâ yok...

Suruç'ta 33 gencin IŞİD tarafından katledilmesinin üzerinden neredeyse 5 yıl geçti. Bugün davanın 14. duruşması görülecekken, 5 yılda en ufak ilerleme kaydedemeyen mahkeme, davayı şimdi de avukatlara kapattı. Dava avukatı Gülhan Kaya, davada gelinen durumu ve alınan son kararı soL'a değerlendirdi.

Haber Merkezi

Suruç Katliamı'nın üzerinden tam 58 ay geçerken, bugün katliamın 14. duruşması görülecek.

Aradan geçen yaklaşık 5 yılda katliam davasında neredeyse hiçbir ilerleme sağlanamazken, bugün görülecek duruşma öncesi avukatların duruşmaya katılımı da "salgın önlemleri" adı altında yasaklandı.

Salgın günlerinde tutuklu isimlerin bulunduğu davalarda gerekli önlemler alınarak avukatların da katıldığı duruşmalar yapılırken, Suruç Katliamı davasında sadece sanığın SEGBİS ile duruşmaya katılacağı, tutukluluk değerlendirmesi yapılacağı öğrenildi.

Mahkemenin bu kararı Suruç Katliamı'nda çocuklarını yitiren ailelerin tepkisini çekerken, dava avukatlarından Gülhan Kaya, hem alınan kararı hem de davada gelinen durumu soL'a değerlendirdi.

'Bu karar kabul edilemez'

Bu dönemde özellikle tutukluların bulunduğu davalarda belli sınırlamalarla duruşmaların yapıldığını aktaran Avukat Kaya, salgın dolayısıyla önlem alınmasına itirazları olmadığını ancak burada alınan kararın anlamının farklı olduğunu ve diğer davalardan farklı bir karar ortaya çıktığını dile getirdi.

Suruç Katliamı gibi bir davada, üstelik 5 yılda neredeyse hiçbir aşama katedilemeyen bir davada böylesi bir kararın kabul edilmeyeceğini, gerekli önlemlerin alınarak avukatların davaya katılımının sağlanması gerektiğini aktaran Kaya, bu haliyle alınan kararın bir keyfiyet barındırdığını ifade etti.

'Kamera görüntüleri bile getirilemedi, Arslan hakkında hâlâ tutuklama kararı çıkmadı'

Davanın yaklaşık 5 yıldır sürdüğünü, buna karşın henüz olay gününe dair kamera görüntülerini bile dosyaya getiremeyen bir mahkemeden söz ettiklerini aktaran Kaya, katliam yerinde IŞİD bayrağıyla yakalandığı belirtilen Abdullah Ömer Arslan’ın hala tutuklanmadığını, Arslan’a ilişkin gözaltı işlemi bile yapılmadığını hatırlattı.

Kaya, Arslan’ın dosyasıyla Suruç Katliamı davası dosyasının birleştirilmesini, Arslan kaçmadan bir an önce tutuklanmasını, katliam günü görüntülerinin bir an önce getirilmesini talep edeceklerini, bu taleplerle yarın avukatların mahkemede olacağını aktardı.

Ne olmuştu?

20 Temmuz 2015'te, Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu üyeleri Kobani’ye yardım götürmek için Suruç’ta bir araya gelerek Amara Kültür Merkezi’nde açıklama yaptığı sırada, IŞİD'li saldırgan Abdurrahman Alagöz canlı bomba saldırısı gerçekleştirdi.

Kanlı saldırıda 33 genç hayatını kaybederken, katliama ilişkin ihbarın olaydan haftalar önce emniyete ulaştığı, ancak tıpkı diğer katliam davalarında olduğu gibi hiçbir önlem alınmadığı ortaya çıkmıştı. 

Dava önce Suruç İçin Adalet Platformu'nun açıklaması