Sular yavaş yavaş yükselirken, çatılarda köylüler bekliyor: Baraja karar veren devlet köylülerin hakkını vermiyor

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde inşa edilen Karakurt Barajı, Karakurt Köyü'nü sular altında bırakmıştı. Kamulaştırma bedelleri ödenmediği için evlerini terk etmeyen yurttaşlar, sular altındaki köyde adeta yaşam mücadelesi veriyor.

SERHAT YILMAZ

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde inşa edilen Karakurt Barajı, Karakurt Köyü'nün neredeyse yarısını sular altında bıraktı. 

Yap-İşlet-Devret modeliyle Bilsev Enerji Üretim ve Ticaret A.Ş. isimli şirkete tahsis edilen bölgeden köylülerin çıkması istenmiş, ancak kamulaştırma bedeli almadığını belirten köylüler evlerini terk etmeyi reddetmişti. 

Evlerini terk etmeyen yurttaşlar, sular altındaki köyde adeta yaşam mücadelesi veriyor. 

Çocuklar büyük risk altında

Evlerin ve yolların sular altında kaldığı köyde, durumdan en fazla etkilenenler ise çocuklar. 
Oyun oynadıkları, dolaştıkları alanların sular altında kalmasıyla, çocuklar suların içinde oynamaya başladı. Çocukların suların içinde oyun oynaması sağlıklarını riske sokmasının yanı sıra, boğulma tehlikesini de barındırıyor. 
Yine köyden gelen görüntülerde çocukların, yaşam alanları için ağladığı görülüyor. Yaşanan durum çocukların psikolojik durumunu da etkiliyor.

'Nerede bu devlet? Çocuklarım iki gündür aç'

Köyün sular altında kalması nedeniyle yolların büyük bir kısmı da kullanılamıyor. İnsanlar evlerine gidemiyor, evlerdeki yurttaşlar da evden çıkamıyor.
Bir yurttaş, iki gündür evine gidememesine ve çocuklarına yiyecek götürememesine isyan ettiği görüntülerde, ''Böyle devlet olur mu? Ben evime nereden gideceğim. Tayyip kaldırıyor dört parmağını, biz bize yeteriz diyor. Nerede o Tayyip? Benim evimin yolunu kesmişler ben nereden evime gideceğim? Bu adaletsiz dünyanın içinde sadece biz mi yaşıyoruz? Benim evimi suyun içinde bırakmışsınız. Evime nasıl gideceğim? Çocuklarım iki gündür aç, ben evime gidemiyorum'' sözlerini kullandı.

O görüntüler şöyle:

Ayrıca yolların sular altında kalmasıyla birlikte köye araçlar da giremiyor. Köye getirilen eşyalar ve yiyecekler ise imece usulüyle köyün içine köylüler tarafından taşınıyor. 

Yurttaşlar çatılarda bekliyor

Evleri sular altına kalan yurttaşlar, evlerinden çıkamıyor, çatılarda oturmak zorunda kalıyor. Bazı yurttaşlar ise protesto amacıyla çatılarından inmiyor. 

Ayrıca köydeki evlere, elektrik faturaları da gelmeye devam ediyor. 

Jandarma hâlâ bekliyor

Kamulaştırma bedelinin ödenmemesi üzerine evlerinden çıkmamakta direnen köylüleri, bölgeden çıkarmak için jandarma ekipleri bölgeye sevk edilmiş, jandarmayla gerginlik yaşayan köylüler, 65 yaş üzerinde vatandaşların bulunduğunu söylemelerine rağmen bölgeden çıkartılmak istenmişti.

Hâlâ köyde bulunan jandarmalar ise basının köye girmesine izin vermiyor.

Bu devlet nerede?

Yurttaşlarını, ya üç kuruş para ile ya da hiç para vermeden evlerinden çıkartmak isteyen, yurttaşlar çıkmak istemeyince de köyü sular altında bırakan şirket ve hükümet yetkilileri, köydeki insanlık dışı yaşamı iyileştirecek hiç bir adımda bulunmuyor. Köylüler ise yarısı sular altında kalmış köyde hayatta kalmaya çalışıyor.