Sudan’da kadın sünneti sonunda yasaklandı

Sudan’da kadın hakları savunucuları kadın sünnetinin yasaklanmasının bir ilk adım olarak sevindirici olduğunu ancak uygulamanın takip edilmesi gerektiğini dile getirdiler.

Dış Haberler

Kadın sünneti diye de bilinen kadın genital organının sakatlanması (Female Genital Mutilation - FGM) uygulaması Sudan’da uzun süren bir mücadelenin ardından yasaklandı.

Ülkede kadın örgütleri kararın sevindirici olduğunu ancak Sudan kültüründe kemikleşmiş bir yeri olan bu uygulamanın sürdürülmemesi için konunun takipçisi olacaklarını duyurdu.

İngiliz gazetesi Guardian’ın Cuma günü duyurduğu habere göre, Sudan geçici hükümeti 22 Nisan’da kadın sünnetini yasakladı ve uygulayanlara hapis ve para cezası getirdi. Düzenlemenin, ülkedeki Egemen Konsey üyelerince onaylanmasının ardından yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Acil Yardım Fonu UNICEF’in Sudan’daki iletişim görevlisi Fatma Naib “Bu sadece bir başlangıç ama iyi bir başlangıç” diyerek halen konuyla ilgili yapılması gereken çok şey olduğunu vurguladı. Naib kız çocuklarını sünnet etmeye girişenlerin bundan dolayı cezalandırılmalarının sağlanmasının çok önemli bir adım olduğunu ifade etti.

Sudan dünyada FGM oranlarının en yüksek olduğu ülke olarak biliniyor. BM verilerine göre Sudanlı kadınların yüzde 87’si kadın sünnetine maruz kalmış. Kadınların çoğuna FGM uygulaması 5 ile 14 yaşları arasında yapılmış.

FGM karşıtı mücadelenin liderlerinden Nimco Ali de Sudanlı kadınların Mısırlı ve Somalili kadınlar gibi FGM’ye karşı mücadelede başı çektiklerini dile getiriyor: “Sudanlı kadınlar her zaman FGM’nin sona ermesini istediler.”

FGM uygulaması kadın dış genital organının tıbbi olmayan gerekçelerle kısmi ya da tamamen alınması olarak biliniyor. FGM, kız çocuklarının kan kaybından, enfeksiyondan ya da daha sonraki yıllarda doğum sırasında ölümlerine yol açabiliyor. FGM’nin en az 27 Afrika ülkesinde yaygın olduğu biliniyor. Ancak Mart ayında yayımlanan bir rapora göre verilerin toplanmadığı ülkeler de dahil edildiğinde FGM 90’dan fazla ülkede yaygın olabilir.

BM verilerine göre dünya genelinde 200 milyon kadın ve kız çocuğu kadın sünnetine maruz kalmış durumda.

Herhangi bir dinle doğrudan bağlantısı olmadığı, geleneksel bir ritüel olarak uygulandığı belirtilen FGM’nin Asya ve Ortadoğu ile Avrupa, ABD ve Latin Amerika’da da yapıldığı biliniyor.

UNICEF’in Sudan temsilcisi Abdullah Fadıl “Bu her kız çocuğunun haklarının ihlali olduğu gibi kız çocuğunun fiziksel ve zihinsel sağlığına da zararlı ve ciddi sonuçları olan bir uygulama” diyor ve ekliyor “Bu nedenle hükümetler ve topluluklar bu uygulamaya son vermek için derhal harekete geçmeli.”