Sporcuların bireysel antrenmanlar ile imtihanı

Sporcuların koronavirüs günlerinde sahalardan uzak tutulması bireysel antrenmana yönelimi arttırdı. Özellikle takım sporlarında yapılan kolektif antrenmanların yerini bireysel antrenmanlara bırakması akıllara kimi soruları getiriyor. Liglerin başlamasının yeniden konuşulduğu bu dönemde sporcu sağlığı da bu açıdan değerlendirilmek zorunda.

Haber Merkezi

Koronavirüsün spor müsabakalarını yarıda bırakması sonrasında akla gelen ilk soru, sporcuların kondisyonlarını nasıl koruyacağı olmuştu. Liglerin yeniden başlamasının konuşulmaya başlandığı bu dönemde koronavirüsün etkilerinden ziyade bir diğer konunun sporcuların müsabakaları fiziksel olarak nasıl çıkarabileceği olduğu görülüyor. 

Bireysel antrenmanların her ne kadar kulüpler tarafından programlanarak sporculara iletildiği bilinse de sporcuların fiziksel açıdan sorunlar yaşaması muhtemel görünüyor. Bireysel yapılan antrenmanlar ile takımla yapılan antrenmanlar arasında ciddi seviye farkları olduğu, hatta antrenmanları destekleyen beslenme, uyku düzeni gibi faktörlerin de sürekli denetiminin önemli olduğu biliniyor.

Sporcuların, koronavirüs arası sonrası geri dönüş ve yeniden adaptasyon süreçlerinde yaşanacak olan kimi sıkıntıları bilmelerine rağmen maçlara hızlı bir dönüşün yolu çok gecikmeden açılabilir. Özellikle eve kapanma dönemlerinde yapılan bireysel antrenmanların da yetersiz kalacağı düşünülürse buna performans kayıplarının da ekleneceği tahmin edilebilir. 

Kulüplerin tesislerini bireysel çalışmalar için açtığı bu evrede sporcular takım çalışmasından fazlasıyla uzak kalmış durumdalar. Bu da sporcular için hem yetersiz kondisyon hem de kilo alma gibi neticelerle sonuçlanabiliyor. Bu anlamda kulüplerin verdiği özel programların ligin geri kalanına hazırlıktan ziyade sporcunun kilo alımını bir nebze de olsa önlemek için yapıldığı iddia edilebilir. Sporcuları önümüzdeki dönem hiç karşılaşmadıkları başka bir zorluk dönemi bekliyor olabilir.