soL'dan Fahrettin Altun'a yanıt: Bizden sansür istiyorsunuz, bu suçtur

Fahrettin Altun'un avukatı tarafından soL'a bir mail atılarak 'kaçak yapı' haberlerinin somut hiçbir gerekçe göstermeksizin kaldırılması istendi. soL, Altun'un avukatına verdiği yanıtta kaldırılması talep edilen üç haberinin de arkasında olduğunu, bu istenilenin açıkça sansür olduğunu belirterek "bu istenen suçtur" dedi.

Haber Merkezi

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un Kuzguncuk’taki evinin arkasında yer alan ve Boğaziçi Öngörünüm Bölgesinde bulunan  araziyi kiralayıp şömine, çardak gibi peyzaj düzenlemesi yapması üzerine İBB ekipleri kaçak yapılaşmayı yıkmış, konu uzun süre Türkiye’nin gündeminde yer almıştı.

Fahrettin Altun AKP döneminde iyice alışıldık hale gelen bir yöntemle konuyla alakalı haberlere, herhangi bir yasal dayanak göstermeden sansür uygulattı. Altun benzer bir yöntemi soL için de izlemeye kalkarak avukatı aracılığıyla soL’un üç haberi için “yayından kaldırma” talebinde bulundu.

Altun’un avukatı aracılığıyla soL’a yollanan mail şu şekilde:

"Sayın ilgili,

5651 yasanın 9. maddesi uyarınca internet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle kişilik haklarının ihlal edildiğini iddia eden gerçek ve tüzel kişiler ile kurum ve kuruluşlar, içerik sağlayıcısına, buna ulaşamaması hâlinde yer sağlayıcısına başvurarak uyarı yöntemi ile içeriğin yayından çıkarılmasını isteyebileceği gibi doğrudan sulh ceza hâkimine başvurarak içeriğe erişimin engellenmesini de isteyebilir. İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle kişilik haklarının ihlal edildiğini iddia eden kişilerin talepleri, içerik ve/veya yer sağlayıcısı tarafından en geç yirmi dört saat içinde cevaplandırılır.

Bu kapsamda, 5651 sayılı yasanın 9. maddesi çerçevesinde aşağıda belirtilen url adresinde yer alan müvekkilin kişilik haklarını ihlal teşkil eden içeriklerin derhal yayından çıkarılmasını ve tarafımıza ivedilikle bilgi verilmesini rica eder, aksi halde hukuki ve cezai yollara müracaat edeceğimi ihtar ederiz."

Altun’un avukatı aracılığıyla yayından kaldırılmasını talep ettiği haberlerse şu şekilde sıralanıyor:

https://sol.org.tr/haber/devlet-bir-pergolayi-korumak-icin-boyle-seferber-oldu-iletisim-baskaninin-kacak-insaatina

https://sol.org.tr/haber/fahrettin-altunun-bogazdaki-kacak-insaati-ibb-tarafindan-yikildi-1612

https://sol.org.tr/haber/cumhurbaskanligi-iletisim-baskani-altun-vakiflara-ait-araziyi-aylik-258-liraya-kiralamis-1921

soL'un yanıtı

Fahrettin Altun Vekili Av. Sezgin Tunç aracılığıyla soL’a yolladığı mailde, AKP’nin getirdiği ve açıkça “hızlı sansür” uygulamasına yarayan  “5651 yasanın 9. maddesi”ni hatırlatıp kaldırılması talep edilen haberlerde gerçeğe uygun olmayan bir ifade bulunup bulunmadığı ya da hangi gerekçeyle Altun’un kişilik haklarının ihlal edildiği konularına girmemeyi seçmiş.

soL tarafından Altun’a verilen yanıtta haberlerde gerçek olmayan ya da kişilik haklarını zedeleyici bir içerik bulunmadığı, herkesin gözü önünde yaşanan gerçeklerin aktarıldığı vurgulandı. soL’un yanıtı şu şekilde:

"Sayın Prof. Dr. Fahrettin ALTUN Vekili Av. Sezgin TUNÇ

soL Haber’de yayımlanmış müvekkilinizin adı geçen üç haberle ilgili içeriğin yayından kaldırılması talebini tarafımıza iletmiş durumdasınız. Ancak talep yazınızda haberlerimizde ileri sürülen hangi iddiaların yanlış bilgiye dayandığına yönelik bir açıklama bulunmuyor. Bu durumda haberlerin bütünüyle yayından kaldırılmasını istediğiniz anlaşılıyor ki bu açıkça sansürdür. Malumunuz, sansür suçtur.

Bu vesileyle tarafımıza ilgili haberlerde müvekkilinizle ilgili hangi yanlış bilgilerin verildiğini düşündüğünüzü açıkça belirtmenizi rica ediyoruz. Açıklayıcı bir bilgi tarafımıza iletildiği halde gerekli düzelteme derhal yapılacaktır.

Söz konusu üç haber ve içeriğini tekrar hatırlatmak isteriz.

Birinci haber “Devlet bir pergolayı korumak için böyle seferber oldu: İletişim Başkanı’nın kaçak inşaatına dokunma tabusu” başlığını taşıyor. Haberde haber verilen şey, İBB ile müvekkiliniz arasındaki kaçak inşaat restleşmesi hakkındaki avukat açıklamasının T.C. İletişim Başkanlığı’nın sosyal medya hesabından yapılması. Bu uzun açıklamanın altında da şöyle bir imza var: “T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin ALTUN vekili Av. Sezgin TUNÇ (L.L.M)” Yani bu kişisel mesele ile ilgili açıklama devlet hesabından yapılarak siyasi bir şekle büründürülmüş. Her şartta bir haberdir. Vaka delilleriyle birlikte ortadadır ve tartışma götürecek bir yanı yoktur.

İkinci haberimiz “Fahrettin Altun'un Boğaz'daki kaçak inşaatı İBB tarafından yıkıldı” başlığını taşıyor. Haberde “Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un, Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi’nde bulunan Kuzguncuk’ta kiraladığı araziye yaptırdığı yapılar İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından dün yıkıldı” deniyor. Haliyle yıkılmış bir yapıya yıkılmamış dememiz veya yıkılmış bir yapının yıkıldığını haber veren haberimizi yayından kaldırmamız düşünülemez.

Üçüncü haberimiz ise “Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun, Vakıflar’a ait araziyi aylık 258 liraya kiralamış” başlığını taşıyor. İkinci haber gibi bu da Cumhuriyet gazetesi kaynaklı bir haberdir ve haberde kiralama bilgileriyle beraber belgeleri de vardır. Üsküdar Belediyesi de işlemi yalanlamamıştır. Kaldı ki ilgili arsa da “Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi”ndedir ve izinsiz çivi çakmak mümkün değildir.

Sayın Prof. Dr. Fahrettin ALTUN Vekili Av. Sezgin TUNÇ, bir kişinin devlette herhangi bir memuriyette bulunması, kendisini devletin sahibi sanmasını meşrulaştırmaz. Bir işlem kaçaksa kaçaktır, yasadışıysa yasadışıdır, yaptığı işlem izinsizse yıkılır. Bu kişi yüksek devlet memuruysa ve konumunu bu tür haberlerin yayılmasını engellemek için kullanıyorsa, bu da yasadışı bir işlemdir.

Bunun ötesinde, adı geçen haberlerimizde yayından kaldırmayı gerektirecek ispatsız tek bir satır yoktur.

Haberlerimizle ilgili daha açıklayıcı bir bildirim yapacağınız umuduyla ve sabırsızlıkla bekliyoruz."