Siz #Evdekalın ki biz kolay yağmalayalım! Pandemi döneminde ihaleler, inşaatlar, izinler….

Koronavirüs salgınına rağmen ihaleler, inşaatlar, maden aramaları, doğa katliamına neden olabilecek adımlar sürüyor. Salgın sürecinde yapılanlar, AKP ve onun rant şebekesinin iştahında, bir değişilik yaratmadığını gösteriyor.

Haber Merkezi

AKP, salgın döneminde de ihalelere tüm hızıyla devam ediyor. Son olarak dün ortaya çıkan yol yapım ihalesi bunun yeni bir örneği. İşte salgın dönemi AKP’nin ihale, inşaat, doğa katliamı fotoğrafı…

MASKELİ İHALELER 

KANAL İSTANBUL 

26 Mart'ta maskeli görevliler tarafından Kanal İstanbul projesi için ilk ihale yapıldı. Projenin etki alanında bulunan tarihi Odabaşı ve Dursunköy köprülerinin rekonstrüksiyonu için 5 firma teklif verdi.

Karayolları 1. Bölge Müdürlüğü'nde gerçekleştirilen Kanal İstanbul Etki Alanındaki Tarihi Odabaşı ve Tarihi Dursunköy Köprüleri İhalesi için teklifler kapalı zarf usulüyle alındı.

5 firmanın katıldığı ihalede Artuklu Mimarlık'ın teklifi geçersiz sayılırken, Mukarnas Mimarlık 500 bin lira, Hasan Fehmi Şahin 550 bin lira, Safir Jeoteknik 507 bin lira, Altıparmak Mimarlık 408 bin lira teklif etti.

eski Sayıştay Denetçisi Kadir Sev ihalelerle ilgili soL’a değerlendirmede bulundu

“Kamu ihalelerinde temel ilke uygun bedelin sağlanacağı dönem ve koşullarda yapılmasıdır. Salgının yol açtığı ekonomik kriz ortamında hiçbir yatırımcının önünü göremediği koşullarda, üstelik müşteri garantisi verilerek YİD yöntemiyle ihaleye çıkılmasının tutarlı bir açıklaması olamaz.” diyen Sev, “Oysa ihaleler en uygun bedelin sağlanabilmesi amacıyla yapılır. Kamu alım ve satışlarını kurala bağlayan yasa ve yönetmeliklerde, kesin zorunluluk olmadıkça, işin özelliğine göre en uygun bedelin oluşabileceği dönemlerde yapılması öngörülür. Üstelik böyle bir kuralın yasada olup olmamasının bir önemi de yoktur: Bunun görülebilmesi için kamu adına yetki kullananların kamu çıkarını gözeten bir anlayışa sahip olması yeterlidir" dedi.

Sev, "Kamu alım ve satışları için şu günlerden daha kötü bir dönem olamaz. Krizin atlatılması için milyarlarca lira para basılacağı açıktır ve bu zorunluluk, genel kabul görmektedir. Yüksek oranlı enflasyonla karşılaşılması kaçınılmazdır” değerlendirmesinde bulundu. 

KUZEY MARMARA OTOYOLU

Resmi Gazete'de Kuzey Marmara Otoyolu’nun 3. Boğaz köprüsü ile Nakkaş-Başakşehir bağlantı yollarının da içinde olduğu kesiminin Yap-İşlet-Devret (YİD) Modeli ile yapılması konulu ihale ilanı yayımlandı.

İhale 21 Mayıs’ta yapılacak. Bu tür ihalelerde tahmini bedel açıklanmadığı için bilinemiyor ancak ihaleye katılabilmek için geçici teminat olarak 25 milyon lira yatırılması gerekiyor.

GÜNEYSU YOL İNŞAATI

27 Mart'ta, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın memleketi Rize Güneysu için 152.6 milyon liralık yol ihalesi yapıldığı ortaya çıktı. 152.6 milyonluk ihale, sesiz sedasız Fora İnşaat’a verildi.

İhalede yine yasadaki olağanüstü haller için öngörülen ancak AKP iktidarında istenen ve firmaya ihale dağıtmanın aracı haline gelen 21-b maddesi kullanıldı. Bu maddeye dayanılarak ihale duyurusu yayınlanmadı. 6 firma özel olarak ihaleye davet edildi.

TAŞINMAZ İHALESİ

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Karesi-Paşaalanı Mahallesindeki 26,724 m² yüzölçümlü arsasını 47 milyon 500 bin lira tahmini bedelle satışa çıkardı. İhale 2886 sayılı Yasa uyarınca ve kapalı zarf yöntemiyle, 10 Nisan günü yapılacak.

İlanda, ihale sonucu oluşan bedelin yüzde 60’ının peşin, kalanının vade farkı uygulanmaksızın birer ay vadelerle 10 eşit taksitte ödenebileceği belirtiliyor.

YENİ ORDU STADI

Daha önce hizmete açılabilmesi için eksikliklerinin giderilmesi amacıyla 6 Nisan’da yapılacağı duyurulan 40 milyon liralık Yeni Ordu Stadı ikmal ihalesinin, şartnamedeki eksiklikler sebebiyle 22 Nisan’a ertelendiği öğrenildi.

Ordu Stadyumu'nda ikmal ihalesiyle birlikte çevre düzenlemesi, koltuklar, jeneratör ve trafo, ışıklandırma, skorboard, spor lisesi sınıfı ve 40 kişilik pansiyon yapımı, elektronik aksamlarının tamamlanması, bireysel spor salonlarının bölünmesi ve iki adet yeni spor salonu yapılması gerçekleştirilecek.

İNŞAAT

ERDOĞAN’IN AHLAT SARAYI

Bitlis Ahlat’ta AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için yapımına başlanan saray inşaatına da devam ediliyor.

CHP Bitlis İl Başkanı Veysi Uyanık, sosyal medya hesabında yaptığı fotoğraflı paylaşımda, “Bitlis Ahlat'taki saray inşaatı tam gaz devam” yazmış, 

Uyanık paylaştığı fotoğrafta söz konusu binanın önünde inşaat malzeme ve ekipmanları ile çalışanlar görülebiliyor demişti.

NİŞANTAŞI’NDA İNŞAAT BAŞLIYOR

Kamuoyunda büyük tartışma yaratan Marmara Üniversitesi Nişantaşı Kampüsü’nün arsasında inşaatın başlaması için her aşama tamamlandı. Emlak Konut yapı ruhsatının da alınmasıyla beraber arazi içerisinde inşaata başlanacak. 

Marmara Üniversitesi’nin iletişim ve diş hekimliği fakültelerinin olduğu Nişantaşı Kampüsü arazisine Emlak Konut tarafından arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı modeli ile yapılacak projede yapı ruhsatları alındı. Emlak Konut’tan Kamuyu Aydınlatma Platformu’na yapılan açıklamada Teşvikiye’de 405 Ada 110 Parselde yer alan arsada yapılacak 92 konut ve 1 ticari üniteden oluşacak toplam 93 adet bölüme ilişkin ruhsat alındığı duyuruldu. 

MADENLER

NİĞDE’DE İKİNCİ CEVHER TESİSİNE ONAY

Niğde Ulukışla’ya bağlı Tepeköy’de yerleşim yerine 450 metre uzaklıkta olan ve altın çıkarma üretimi yapılırken toprağa siyanür karıştıran Gümüştaş AŞ, demir ve çinko çıkarma işlemleri yapmak için harekete geçti. 

Bölge sakinleri, topraklarının ve sularının siyanür nedeniyle kirlendiğini belirterek yapılmak istenen ikinci tesis için "ÇED olumlu" kararı verilmesine karşı Aksaray İdare Mahkemesi’ne 400 imza ve 4 bin evrak ile itiraz etti.

Öte yandan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Referans Laboratuvarı’nın, geçen ay siyanür havuzunun patlaması sonucu toprağa ve suya siyanürün karıştığı iddialarına ilişkin analiz raporu hazırladığı öğrenildi. Yeraltı suyu ve sızıntı suyunun analiz sonucunda “İnsani tüketim amaçlı suların korunması hakkındaki yönetmelikte belirtilen sınır değerin tam 17.5 katıdır” denildi. 

ORDU MADEN SAHASINA ÇEVRİLİYOR

Fatsa, Ünye, Korgan, Kabataş ilçelerindeki maden arama, sondaj ve işletmeleri yetmedi yeni alanlara genişleme devam ediyor. 

Tüm Köy Sen Ordu Şube Başkanı Zekayi Sağra konuyla ilgili yaptığı açıklamada “En son 17 Mart 2020 tarihinde Gürgentepe, Perşembe ve Fatsa’yı kapsayan yeni bir maden sahası arama ruhsatı ihale edildi. Yaklaşık 2000 hektar alanda orman ve fındık bahçeleri tehdit altında. Halk evinde virüs salgınından korunmaya çalışırken iktidarın ve şirketlerin rant peşinde koşması niyetleri de ortaya koymaktadır. İhaleler iptal edilmeli, tarım arazileri ve ormanlar korunmalıdır. Ormanlar ve tarım arazilerinin yok olması yeraltı sularının da yok olması, derelerin kirlenmesi demektir. Yaşamı tehdit eden bu yatırımlar ve ihaleler durdurulmalıdır” deddi.

KURŞUNÇAL ORMANLARINDA SİYANÜRLE MADEN ARAMA

Perşembe ilçesinde de başlatılacak olan siyanürle maden arama çalışmalarına tepkiler sürüyor. Yeni maden arama ruhsatı ihalesi yapılan Kurşunçal Ormanları’nın yarısının Perşembe ilçesi olacağı belirtildi.

Perşembe Sakin Şehir Derneği Başkanı Levent Erkoç “Ordu’daki tarım ürünlerinin çeşitliliği yanında turizm açısından dikkat çeken özellikleri hiçe sayılarak maden sahalarıyla dolması en büyük kötülüktür. Türkiye’nin her tarafında yaşanan orman ve tarım arazilerinin yok edilmesi süreci ilimizde de başladı. Fatsa ve Ünye ilçelerimizde maden çalışmaları nedeniyle yaşanan sıkıntılar ortada iken yeni maden sahalarının açılması ilimize verilebilecek en büyük zararlardandır. Halka ‘EvdeKal’ çağrıları yapılırken büyük bölümü Perşembe ilçemizi kapsayan yeni maden arama ruhsatı ihalesi yapılabiliyor. Kurşunçal Ormanları’ndan Fatsa Ilıca’yı da içine alan maden sahası 1.967.61 hektar. Bu alanın yarısı Perşembe ilçemizin topraklarında kalmaktadır. Fatsa zehirlendi; engel olmaya çalışılıyor. Biz de dernek olarak halkımızla birlikte Perşembe’ye kadar uzanan maden sahasının engellenmesi için çaba harcayacağız. bizler evdeyiz, ihaleler ve maden çalışmaları sürüyor. Maden ve enerji ihaleleri iptal edilsin” açıklamasında bulundu.

MUĞLA’DA ORMANLIK ALAN TALANI

Muğla’nın Ula ilçesinde Çıtlık Mahallesinde 30 hektar orman alanının Karabörtlen Orman İşletme Şefliği tarafından endüstriyel plantasyon alanı olarak belirlenmesi ve kesim ihalesi yapıldı. 

Muğla Çevre Platformu’nun ve halkın çeşitli eylem ve girişimlerinin ardından bir süre durdurulan ağaç kesiminin bu sabah saatlerinde yeniden başladığını bildirdi.

Ekoloji Birliği, bir açıklama yaparak, Muğla Valisi Esengül Civelek’e ve Tarım ve Orman Bakanlığı’na kesimi acilen durdurma ve kesim ihalesini iptal etme çağrısında bulundu. Açıklamada “Çıtlık Ormanının kesilmesi acilen durdurulmalı, yetişmiş bir orman ekosistemini yok ederek daha fazla kereste elde etmek amacıyla hazırlanan endüstriyel plantasyon projeleri yerel halkın talepleri göz önünde bulundurularak iptal edilmelidir” denildi.