Sınır çatışmasının ardından: Hindistan Çin'de üretilen ABD ürünlerinin ithalatını durdurdu

Hint limanlarındaki gümrük yetkilileri, Çin'de üretilen ABD mallarını geri yolluyor. Çin'den gelen Apple, Dell, Cisco ve Ford Motor Company marka ürünler, sınırı geçemiyor.

Haber Merkezi

Çin’le yaşanan sınır çatışmaları sonrası Hindistan'dan dikkat çeken bir adım geldi. Hindistan, Çin’de üretilen ABD’li firmalara ait malların alımını durdurdu. Apple, Dell, Cisco ve Ford Motor Company gibi şirketlerin malları artık Hindistan sınırlarından içeri giremiyor.

ABD-Hindistan Stratejik Ortaklık Forumu olarak bilinen ABD firmalarını temsil eden bir lobi grubu, Hindistan ticaret bakanlığına ithalatın durdurulması hakkında bir mektup yolladı.

Grup Reuters’a verdiği demeçte, “Yetkililer Çin'den (ve belki de diğer destinasyonlardan) çoğu büyük liman ve havaalanından gelen sanayi sevkiyatlarını aniden durdurdu” dedi.

Çarşamba günü, Hindistan Hücresel ve Elektronik Derneği (ICEA) üyelerine yönelik yaptığı duyuruda yakın zamanda Delhi, Mumbai ve Chennai şehirlerindeki havaalanlarının “Çin'den gelen tüm sevkiyatlar için yeni bir inceleme prosedürü” başlatacağını söyledi.

Çin’den gelecek ihracatı ikame etmek adına Yeni Delhi'nin şu anda yurt içinde üretilemeyen kritik bileşen tedarikçileri olabilecek alternatif ülkelerin bir listesi üzerinde çalıştığı bildiriliyor.

Covid-19 pandemisi sonrasında Çin'den hammadde arzının kesintiye uğramasının ardından Hindistan'da ithalat ikamesi ihtiyacı ön plana çıktı.

Bu ay her iki ülkeden askerleri arasında Himalayalar'daki sınır boyunca çatışmaların başlaması üzerine Hindistan’ın ithalat yapmak için farklı kanallara yönelme arayışı hız kazandı.

Hint Gümrük Bürosunun, yerel olarak üretilebilecek ürünlerin ithal edilmemesini sağlamak için en az 370 Çin ürününde daha sert vergiler getirmesi bekleniyor.

Geçen ay, Apple'ın üretiminin yaklaşık beşte birini Çin'den Hindistan'a transfer edeceği açıklandı. Foxconn’sa, önümüzdeki aylarda Hindistan'daki yatırımlarını Çin'den farklılaşarak önemli ölçüde artıracağını açıkladı.