Şimdi de Gökpınar Gölü'ne gözlerini diktiler: Rant projesine tepki büyük

Sivas'ın Gürun İlçesi'nde bulunan Gökpınar Gölü'nün 'turizme' açılması için göle bungalov evler yapılacağı Sivas Valisi tarafından duyurulmuştu. Ancak bölgede yapılması planlanan projeler, Gökpınar Gölü'nün doğal güzelliğini yok edecek nitelikte.

Serhat Yılmaz

Sivas'ın Gürun İlçesi'nde bulunan Gökpınar Gölü'nün 'turizme' açılması için göle yapılacak 15 adet her biri 70 m2 olan azman ev için ihale yapılmış, gölün turizme açılması için projeler hazırlandığı Sivas Valisi Salih Ayhan tarafından açıklanmıştı. 

Bölgede yapılması planlanan projeler, milyonlarca yıl önce oluşmuş Gökpınar Gölü'nün doğal güzelliğini ortadan kaldıracak nitelikte.

Milyonlarca yılda oluşmuş doğal miras

Sivas Gürün'de kent merkezine 147, Gürün ilçe merkezine ise 10 kilometre uzaklıktaki Gökpınar Gölü, yılın her mevsiminde 11 derece su sıcaklığına sahip. 

Ayrıca göl, iki kaynaktan çıkan, çıktığı yerde biri küçük, diğeri büyük iki göl oluşturan ve bir dereyi besleyecek kadar su kütlesinin yeryüzüyle buluşmasına sağlayan bir kaynak gölü.

Gökpınar Gölü,1500 metre yükselikte, yüksek irtifa gölü olarak kabul ediliyor. Derinliği 15 metreyi bulmasına rağmen gölün içerisindeki balıkların ve kayaların net şekilde görünmesini sağlayan berrak suyu nedeniyle 'doğal akvaryum' olarak adlandırılıyor. 

Türkiye’nin Önemli Doğa Alanları(ÖDA) adlı bilimsel çalışmayla belirlenmiş 305 ÖDA'dan biri de Gökpınar Gölü ve havzasını da kapsayan Tohma Vadisi. Tohma Vadisi'nde 38 endemik bitki türü ve alt türü mevcut. Ayrıca sadece bu vadide bulunan ve  Dünya'da nesli tükenmekte olan 4 bitki türü yetişiyor. Nesli bölgesel tehdit altında olan 7 kelebek türü de tespit edilmiş bu bölgede yaşıyor.

Son yıllarda Gökpınar Gölü, su altı fotoğrafçılarının ilgisini de çekiyor. 

Valiliğin videosu tedirginliği artırdı

Sivas Valisi Salih Ayhan'ın yayımladığı proje tanıtım videosu Gökpınar Gölü ile ilgili endişeleri daha da arttırdı.

Milyonlarca yılda oluşmuş bir gölü düzenlemekten ziyade yapay bir göl tasarlanıyormuş gibi hazırlanan projenin görüntülerinde, gölün etrafında kamelyalar, gölgelikler, oyun ve spor alanları ve büfelerin yer alması gölün doğal yapısının bozulacağını düşündürüyor.

Bölgede yaşayan yurttaşlar tepkili

Yapılacak bungalov evlere ve projeye tepki gösteren bölge sakinleri ve mimarlar, ihale makamı İl Özel İdare'ye dilekçe vererek, inşaatın durdurulmasını, ihalenin iptal edilmesini istedi. 

Yine bölge sakinleri tarafından, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma İl Müdürlüğü'ne Gökpınar Gölü'nün doğal sit alanı olması için bir rapor teslim edildi. 

Ayrıca Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne başvuran bölge sakinleri, imza kampanyası da başlattı. 

Yıllardır zarar veriyorlar

Gökpınar Gölü'nün talana açılması ile ilgili konuştuğumuz bölgede yaşayan bir yurttaş daha önce yapılmış bazı çalışmaların göle büyük zararlar verdiğini, ''20-25 yıl önce daha kullanışlı hale getireceğiz diyerek kıyının etrafına bir duvar çevirmeye çalıştılar. Doğanın binlerce yılda yaptığını insanlar bir günde yıktı. Burası zamanla havuza dönüşerek doğallığını kaybetti. 10 yıl öncede bir kafeterya yapıldı. Yapılan kafeterya gölün peyzajını hem görünümünü bozdu'' sözleriyle dile getirdi

'Konaklama ihtiyacı var ise boş köyler kullanılsın'

Yapılacak konaklama alanlarının ihtiyaç olmadığını dile getiren yurttaş, ''Yıllardır orada bir motel var. Hiç kullanılmıyor. Eğer bir konaklama talebi varsa, o zaman bu konaklama talebi gölün yakınındaki zaten çoğunluğu boşaltılmış iki köyle karşılansın. Bu köyler değerlendirilsin diyoruz. Ama Gökpınar Gölü'ne yapı yapılmasın istiyoruz. Ayrıca bir talep yoksa neden konaklama tesisi yapsınlar ki. Eğer birileri müşteri bulmak istiyorsa gitsin köylerin içerisinde bulsun ama göle kamu kaynakları ile 15 adet her biri 70 m2 bungalov ev yapıyoruz diyorsanız bu olacak şey değil. Bunları kimlere tesis edecekler bunlarda meçhul'' dedi.

'Valinin işi doğal güzellikleri korumak'

Gökpınar Gölü'nün hala doğal sit alanı olarak kabul edilmemesini anlamadıklarını belirten yurttaş, valinin görevinin doğal güzellikleri korumak olduğunu belirtirken, ''Dünya'nın neresine giderseniz gidin, böyle eşsiz ve benzersin değeriniz varsa bunu korursunuz. Biz valiliğe diyoruz ki buralarda gölün güzelliğini bozacak yapı yapmaya çalışılıyorsa senin işin bunu yaptırmamaktır. Valilik, kendi rolünü yapmıyor. Bir valinin işini buranın doğal sit alanı olmasını sağlamaktır. İnsanlar buranın doğal sit olmamasını anlamıyorlar. Bize güvenin diyorlar, sonra karşınıza bir video geliyor, bir yapay göl planladıklarını görüyorsunuz'' diye konuştu.

Bölgede yaşayan yurttaşlar ve uzmanların başlattığı imza kampanyası şu linkten destek verebilirsiniz: https://www.change.org/p/g%C3%B6kp%C4%B1nar-g%C3%B6l%C3%BC-korunmal%C4%B1d%C4%B1r-hem-de-t%C3%BCm-do%C4%9Fall%C4%B1%C4%9F%C4%B1yla