Siirt'e atanan kayyum kütüphaneyi yıktırdı

15 Mayıs tarihinde Siirt Belediyesi'ne kayyum olarak atanan Vali Ali Fuat Atik, Celadet Ali Bedirxan kütüphanesini yıktırdı. 

Haber Merkezi

Siirt Belediyesi'ne kayyum olarak atanan Vali Ali Fuat Atik, Celadet Ali Bedirxan kütüphanesini yıktırdı. 

Daha önce, 2016 yılında atanan kayyumun Kürtçe tabelasını değiştirmesi ve kütüphanedeki Kürtçe kitapları kaldırmasıyla gündeme gelen kütüphane bugün iş makineleriyle yıkıldı. 

Kütüphaneye adı verilen ve edebiyat tarihinin önemli isimlerinden biri olan Kürt aydını Celadet Ali Bedirxan, 1932 yılında çıkardığı Hawar dergisi ile ilk kez tamamı Latin harflerinden oluşan bir yayın ile Kürt tarihindeki bir ilki gerçekleştirmişti. Çıkardığı yüzlerce yayın, çok sayıda dergi, dil bilgisi kitapları ile Fransızca ve Kürtçe ürettiği yayınlarla bilinen Bedirxan, 1951 yılında Şam'da vefat etmişti. 

Kürt aydınlarının ve sanatçılarının isimlerini bir bir kent belleğinden silen kayyumların Siirt'teki son örneğindeki yıkılan kütüphanede, binlerce kitaba ne olduğuna dair açıklama yapılmadı. Ayrıca belediye meclisinde bu doğrultuda alınmış herhangi bir karar da bulunmuyor.

İçişleri Bakanlığı tarafından 15 Mayıs tarihinde HDP'li Siirt Belediyesi'ne kayyum olarak atanan Vali Ali Fuat Atik, ilk icraat olarak makam odasına AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çok sayıda portresini astırmasıyla ve haksız yere işten atılan 10 belediye işçisi ile gündeme gelmişti.