Sığınmacı işçilere ‘maske üretimi' sömürüsü

Salgını fırsata çevirmek isteyen patronların var olan işleri durunca hızlıca başladıkları maske üretimi, işçiler için daha büyük bir çileye döndü. Ankara’da bir maske üretim atölyesinde çalışan sığınmacı işçi yaşadığı sorunları Patronların Ensesindeyiz Ağı’na anlattı.

Patronların Ensesindeyiz

Ankara’da bir baskı atölyesinde çalışan Iraklı sığınmacı işçi, çalıştığı atölyede salgın günlerinde yaşadıkları sıkıntıları ve işten çıkarılmasına giden süreci Patronların Ensesindeyiz Ağı’na anlattı.

Nam Promosyon adlı firmada baskı ustası olarak çalıştığını belirten işçi, salgın dolayısıyla işler durunca patronun maske üretimine başladığını, işi bilmemelerine rağmen salgın günlerinde işsiz kalmamak için işe devam ettiklerini söyledi.

Buna rağmen ellerinden geleni yaptıklarını, binlerce maske ürettiklerini aktaran işçi, patronun maske üretimi başladıktan hemen sonra kendilerine köle gibi davranmaya başladığını dile getirdi.

‘Sigortasız çalıştırıldık’

Sigortasız olarak çalıştırıldığını aktaran işçi, “Salgından önce patronla aramızda bir sorun yoktu ama maske üretimi başlayıp da büyük paralar kazanılmaya başlayınca bizim üzerimizdeki baskı çok arttı. Bu süreçte artık çalıştığımız dakikaların bile hesabı tutulmaya başlandı” dedi.

Patronların kendilerine verdikleri maaşı bile lütuf gibi gösterdiklerini, kendi haklarını lütuf gibi sunmaya çalıştıklarını vurguladı.

Sabah 9’dan akşam 9’a maske mesaisi

Sokağa çıkma yasaklarında da çalıştıklarını, pazar günleri dahi izin yapmadıkların aktaran işçi, “İşler arttığı için Suriyeli işçiler de işe alındı. Sabah 9’dan akşam 9’a, akşam 9’dan da sabah 9’a kadar vardiyalı çalışmaya geçildi. Uzun süre akşam mesaisinde çalıştım ve çok zorluklar çektim. Fazla mesaileri zorunlu hale getirdi. Bir gün taziyeye gitmek için mesai bitiminde durumu da aktararak işten ayrıldım. Sonra bir arkadaşımla haber gönderip bundan sonra işe gelmesin diyerek beni işten çıkarttı. Benim durumum nedeniyle arkadaşım da tepki göstererek işten ayrıldı” dedi.

Maske fiyatı düştü diye ücretleri düşürdü

Büyük bir aileye bakmak durumunda olduğunu, fatura, kira, ihtiyaçlar dolayısıyla mecburen bu zorlu sürece katlandığını aktaran işçi, fazla mesaiye kaldıkları günlerin ücretlerinin bile maske fiyatları bir liraya indirildiği için düşürüldüğünü aktardı.

Patronların Ensesindeyiz Ağı’na aşağıdaki e-posta ve sosyal medya hesapları üzerinden ya da 0541 940 0514 numaralı telefondan ulaşılabilir:

Facebook: https://www.facebook.com/patronlarinensesindeyiz

Twitter: https://twitter.com/pensendeyiz

E-posta: [email protected]