Şi ve Merkel'den iş birliği mesajları

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile Almanya Şansölyesi telefonda görüştü. Liderler karşılıklı olarak ilişkileri geliştirme ve pandemiyle mücadele ve iktisadi kalkınma alanlarında iş birliği mesajı verdi.

Dış Haberler

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile Almanya Şansölyesi Angela Merkel arasında Çarşamba günü bir telefon görüşmesi gerçekleştirildiği açıklandı. Covid-19 salgının ortaya çıkmasından bu yana üçüncü kez yapılan görüşmede iki lider, ülkeleri arasındaki işbirliğini geliştirme mesajı verdi.

Şi Cinping görüşmede Avrupa Birliği ile stratejik işbirliğini güçlendirmek, çok taraflılığı savunmak, küresel güçlüklerin üstesinden gelmek ve ortak şekilde dünyadaki mevcut belirsizliklere kesinlik katmak için Almanya ve Avrupa Birliği ile birlikte çalışmaya hazır olduklarını söyledi.

Şi: 'İlişkileri daha yüksek seviyelere çıkarmak istiyoruz'


Çin’in, Almanya’nın nesnel ve akılcı duruşuyla pandemi meselesinde bilime gösterdiği saygıyı takdir ettiğini belirten Şi, Çin’in Dünya Sağlık Örgütü’nün faaliyetlerini desteklemek, Birleşmiş Milletler ve G 20 gibi çerçevelerde uluslararası iş birliğini artırmak, Afrika ülkelerinin koronavirüsle mücadelesine yardım etmek ve küresel kamu sağlığı güvenliğini korumak için Almanya ile birlikte çalışmaya hazır olduğunu belirtti.

Çin’in dünyanın geri kalanına açılmaya ve iş birliğini geliştirmeye devam edeceğini söyleyen Çin Devlet Başkanı, Alman şirketlerinin Çin’e olan yatırımlarını artırmaları için elverişli bir ortam yaratmayı da sürdüreceklerini sözlerine ekledi.

Almanya’nın yılın ikinci yarısında Avrupa Birliği dönem başkanlığını üstleneceğini hatırlatan Şi, Çin’in Almanya’nın Çin-AB ilişkilerinin gelişmesini aktif bir şekilde destekleme çabalarını takdir ettiğini belirterek, önümüzdeki dönem Çin ile Almanya ve AB arasında gerçekleşecek önemli görüşmelerde ilişkilerin daha yüksek seviyelere çıkarılması için çalışacaklarını sözlerine ekledi.

Merkel: 'Aşıyı kamu malı haline getirme kararını takdir ediyoruz'

Almanya Şansölyesi Angela Merkel’se görüşmede ülkesinin Çin’de yapılan iktisadi ve toplumsal kalkınma planına önem verdiğini ve salgın önlemlerinden ödün vermeden üretimin devam etmesi ve iki taraf arasındaki iktisadi iş birliğini sürdürmek için Çin’le birlikte çalışmaya hazır olduklarını iletti. 

Merkel ayrıca Çin’in Covid-19 aşısının geliştirilmesi durumunda kamu malı olacağı kararını takdir ettiklerini bildirerek, Dünya Sağlık Örgütü’nün rolünü oynaması için destek vermeye devam edeceklerini kaydetti.

Merkel Çin’le diyaloğu sürdürmeyi ve geniş bir alanda işbirliğini geliştirmeyi ümit ettiklerini ifade etti.