'Şehir Hastanesi nedeniyle virüsle mücadeleye 1-0 geride başladık'

Salgınla mücadelede ön safta bulunan asistan hekimlerden biri, Ankara Şehir Hastanesi'ndeki manzarayı anlatırken, 'Şehir Hastanesi nedeniyle virüsle mücadeleye 1-0 geride başladık' diyor.

Haber Merkezi

Salgınla mücadelede AKP'nin "çözüm" için öne sürdüğü ilk anlatı "Şehir Hastaneleri yaptık, yenileri de geliyor" olurken, bu hastanelerin sorunu ne kadar çözdüğünü, salgınla mücadelede buralarda neler yaşandığını sahada görev yapan sağlık emekçileri anlatıyor.

Salgınla mücadelede birçok şehirde ön saflarda yer alan bir asistan hekim, Ankara Şehir Hastanesi'ndeki manzarayı soL'a anlattı...

YÜK ASİSTAN HEKİMLERİN OMZUNA YÜKLENDİ

Ankara Şehir Hastanesi’nde bu dönemde mevcut  6 kuleden birinci ve üçüncü kuleler pandemi hastanesi olarak ayrıldı. Bu kulelerde neredeyse bütün kliniklerden 500’den fazla asistan hekim görevlendirildi. Çoğu üçüncü basamak hastanenin işleyişindeki yükte olduğu gibi pandeminin yükü de asistan hekimlerin omuzlarına yüklendi. Asistan hekimlere 12 saat çalışma, 12 saat dinlenme şeklinde bir çalışma düzeni oluşturuldu. İmmün sistemin önemli olduğu bu hastalıkta, dinlenme sürelerinin yetersiz olması asistanların sağlığıyla ilgili risk oluşturmakta.

EKİPMAN SORUNU DIŞARDAN SİPARİŞLE ÇÖZÜLDÜ

Geçen ay sağlık çalışanlarının kişisel koruyucu ekipmanları açısından ciddi sıkıntılar vardı, maske, eldiven ve dezenfektanlara ulaşmakta çok zorlanılıyordu. Arkadaşlarımızın bir bölümü bu sorunu dışarıdan sipariş vererek çözmeye çalıştı. Şu an acilde ve pandemi hastanesinde sıkıntı tariflenmese de diğer bölümlerdeki arkadaşlardan günlük bir cerrahi maske verildiğini biliyoruz. Halbuki bulaş riskinin azalması için maskelerin nemlendikçe değiştirilmesi gerekiyor. Hasta bakanların 3-4 saatte bir maskelerini değiştirmeleri öneriliyor. Acilde ve pandemi hastanelerinde şu an için koruyucu ekipman sıkıntısı olmaması ileride sıkıntı olmayacağı anlamına gelmiyor ne yazık ki.

BULAŞ İÇİN EKSTRA RİSK TAŞIYOR

Bildiğiniz üzere Ankara Şehir Hastanesi çok büyük bir hastane ve hastanenin içindeki alanların kontrolü çok zor. Gelen hastalar hastane içinde uzun yollar katediyor. Bu da bulaş için ekstra risk anlamına geliyor. Büyük alanların temizliği de büyük bir sorun. Temizlik işçileri de bizim kadar risk altındalar. Hastanedeki polikliniklerde ve odalarda açılır pencereler yok. Hastanenin içindeki havalandırma sistemi ise hastane ilk kurulduğundan beri sık sık arızalanıyordu. Şimdi bu sistem bizi korumak için yeterli mi bilemiyoruz.

HASTANENİN YAPISI DOLAYISIYLA AYIRMA İŞLEMİ ÇOK ZOR

Acilde Covid-19 şüpheli hastalara ayrı bir alanda bakılmaya çalışılıyor ama hastanenin yapısı dolayısıyla bu ayırma işlemi de yetersiz kalmakta.

Şehir hastanesi kurulduğunda birçok hastane kapandı ve şehrin her yerinden hastalar şehir hastanesine gitmeye mecbur bırakıldı. Hastalar şehir hastanesine gelirken toplu taşımayı kullanmakta ve bu da hastalığın toplumda yayılması açısından oldukça tehlikeli.

Pandemi hastanelerinin ilk 3 katında yoğun bakım üniteleri var. Yakında bu yoğun bakımlar dolduğunda işimiz çok daha fazla zorlaşacak.

Şehir hastanesi nedeniyle virüsle mücadeleye 1-0 geride başladık. Umarım dayanışmayla bu sorunun üstesinden gelebiliriz.