Saray müsameresi: Soylu istifa etti ama...

Soylu, Cuma gecesi kaosunu yaratan ilk açıklamasında 'Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla gerçekleşen bir süreç yönetimi ortadadır' demişti. 'Ben bunu öngörmedim' sözleriyle 'bir tartışma mı oldu' sorusu gündeme geldi. Son olarak istifasını açıkladı ama bu istifanın da sarayla danışılmış bir manevra olması ihtimali yüksekti. Şimdi dizinin sezon finali Erdoğan…

Yavuz Karamahmutoğlu

AKP'nin iki günlük sokağa çıkma yasağını eline yüzüne bulaştırması ve salgın günlerinde kaosa neden olması büyük tepki çekmişti.

Kararın ilk günü canlı yayında Erdoğan'ın kararı diyen Soylu, bu sözleri ve ortaya çıkan tablonun ardından "Pelikan" adlı AKP içi grup tarafından hedef alınmıştı.

Soylu AKP içinden gelen tepkilerin ardından kararın kendi sorumluluğunda olduğunu söyledi ve ilan edilen sokağa çıkma yasağının bitimini göremeden istifa ettiğini duyurdu.

Soylu'nun bu açıklamasından hemen sonra bu kez Cumhurbaşkanlığı açıklaması geldi ve Soylu'nun istifasının kabul edilmediği duyuruldu.

SOYLU: CUMHURBAŞKANIMIZIN TALİMATIYLA GERÇEKLEŞTİ

İlgili genelgeyi valiliklere gönderdiklerini belirten Soylu, "İşin başından itibaren Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla gerçekleşen bir süreç yönetimi ortadadır. Bu süreçte dört temel meseleyi gözümüzün önünden kaçırmadık. Birincisi kamu düzeninin sağlanması, ikincisi sağlık sisteminin ayakta kalması ve sürdürülebilmesi, üçüncüsü üretim ve tedarik zincirinin devam etmesi, dördüncüsü sosyal mesafe ve sosyal izolasyon" diye konuşmuştu. 

Soylu, "Vatandaşlarımızdan talebimiz şudur: Bir telaşa gerek yok" demiş, "Sokağa çıkma yasağı duyurusu birkaç gün önce yapılsaydı vatandaşların ihtiyaçlarını daha rahat giderebileceklerine" ilişkin soruya "Sanki daha büyük bir telaş olurdu" karşılığını vermişti.

Bakan Süleyman Soylu, sokağa çıkma yasağını o saatte açıklama nedenini Habertürk’ten Muharrem Sarıkaya’ya “Yasak kararını açıklayan ülkelerin hangi saatte aldıklarını hatırlıyor musunuz? Tecrübe önümüzde, erken saatte açıklasaydık, bazı ülkelerde gördüğümüz, izlediğimiz gibi marketlere akın olsaydı daha mı iyi olacaktı? Yağmalarcasına marketlerden tuvalet kâğıtlarına, gıda malzemelerine nasıl hücum edildiğini bir hatırlayın. Böyle bir ortam çok daha mı iyi olurdu, yoksa daha mı kötü olurdu?” diye açıklamıştı.

PELİKANCILARIN VE TROLLERİN HEDEFİNDE

Kararın açıklanmasının ardından AKP’nin içinde Berat Albayrak’ın denetiminde hareket ettiği iddia edilen grup olan Pelikancılar’ın Soylu’yu işaret eden paylaşımlar yapması dikkat çekmişti. Bir grup troll tarafından “Birinin 20 günde yaptığını diğeri 1 saatte mahvetti” ve “Birinin 20 günde yaptığını diğeri” şeklinde tweetler atıldığı görüldü.

Pelikancıların attığı tweetlerden bazıları

İki günü kurtaracağız derken iki saatte virüsü yaymasak bari :((

— Haşmet Babaoğlu (@HasmetBABA) April 10, 2020

Bu ani sokağa çıkma yasağı hiç te iyi olmadı Sayın Cumhurbaşkanım. Şimdi millet panikte, yaşlı-genç sokaklarda. Hem,evde kal diyorsunuz, hem de böyle paniğe sebep olundu. Şu işi, daha önceden planlı yapamaz mıydınız? Bütün tedbirleri çöpe attınız, şimdi maalesef. @RTErdogan

— Fazıl Duygun (@FazilDuygun) April 10, 2020

Kimi diyor ki gece 02.00'da ilan edilmeliydi.Kimi diyor ki iki hafta önce duyurulmalıydı.Ama böyle ilan edilmemesi gerektiği açık..#SokagaCikmaYasagi

— Selman ÖĞÜT (@selmanogut) April 10, 2020

-Hilal Kaplan: Sokağa çıkma yasağını uyguladığın dakikasında gece yarısı duyuracaksın. Başka türlü olmuyor, maalesef gördük. #SOKAĞACIKMAYASAĞI

İzdiham görüntüleri sebebiyle en çok sağlık çalışanlarımızdan utandım.Çocuğuna bir aydır sarılamayan, bulaştırmamak için evine gidemeyen, her gün ölümle yüz yüze gelen onlar.. Bizi affedin.

— Hilâl Kaplan (@hilal_kaplan) April 10, 2020

Kafamızı duvarlara vursak yeridir.

— Cem Küçük (@cemkucuk55) April 10, 2020

-Cemil Barlas: Bu yasak işi yanlış oldu.. millet aç kalmamak içn kendini gece gece sokağa attı.. huzur rahat kaçıyor.. sokaklar şu an keşmekeş., iki günde bulacak virüs iki saatte bulaşacak.. benzinciler, tekel bayileri, fırınlar.. hepsi kuyruk 

Soylu çark mı etti? Bakanlığımıza ait bir karardır, öngöremedim

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, gelen bu eleştirilerin ardından bir açıklama yapma ihtiyacı daha duymuş ve Hürriyet’ten Ahmet Hakan’a konuşmuştu. 

Soylu, Ahmet Hakan’a yaptığı açıklamada “Zamanlaması açısından alınan karar, bakanlığımıza ait bir karardır. Bir kez daha söylüyorum: Eleştirileri de aldım kabul ettim. Hakaretleri de kabul ettim” ve “Bir buçuk-iki saatlik bir süreçte bazı kısıtlı bölgelerde bir yığılma oldu. Çok sınırlı sayıda bir birikme oldu. Doğrudur. Ben bunu öngörmedim. Tecrübem var. Ama yine de o saatteki bu çok sınırlı birikmenin büyük bir problem oluşturacağını düşünmüyorum” demişti. 

MHP’den de tepki

TBMM İdare Amiri MHP’li Erkan Haberal, kişisel sosyal medya hesabından, doktorların ‘evde kal’ çağrısında bulunduğu bir görselle birlikte, “Günlerdir gece gündüz demeden canlarını ortaya koyan sağlık çalışanlarının emeklerine yazık oldu. Hem de çok yazık oldu” mesajını paylaştı.

MHP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt, iki gün süreyle uygulanacak sokağa çıkma yasağıyla ilgili olarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya “Devlet kaos önler, yaratmaz” etiketini kullanarak şunları sordu:

1- Yasak gündüz açıklansa olmaz mıydı?

2- '24:00’da başlayacaktır’ diye ilan edeceğinize, '24:00’da duyursanız daha iyi olmaz mıydı?

3- Milletin sokağa döküleceğini hesaplamadınız mı?

4- Hesapladıysanız niye tedbir almadınız?

Ve istifa geldi

Soylu yaşanan bu tablonun ardından pazartesi gününü, yani sokağa çıkma yasağı kararının bitişini göremedi.

Başlangıçta işaret ettiği gibi karardaki Erdoğan payını açıklaması, Pelikancıların açık hedefi olması sonrası Soylu, istifa etmek durumunda kaldı.

İstifa kabul edilmedi

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, karar sonrası istifanın kabul edilmediğini duyurdu.